Doğu'nun Oxford'u

Güncelleme Tarihi:

Doğunun Oxfordu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından, ''Doğu'nun ulu çınarı'' olarak nitelendirilen Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi, 41 yılda 50 bine yakın öğrenci mezun etti.

1957 yılında bugünkü Şair Nefi Ortaokulu'nda 135 öğrenci ile öğretime başlayan Atatürk Üniversitesi, şimdi bünyesinde bulundurduğu 15 fakülte, 18 yüksekokul, altı enstitü ve 10 araştırma merkezinde iki bini aşkın öğretim elemanı ile 30 bin genci, 21'inci Yüzyıl'a hazırlıyor. Çukurova, 19 Mayıs, Yüzüncü Yıl, Kafkas, Cumhuriyet üniversitelerinin kuruluşlarında büyük katkısı olan Atatürk Üniversitesi, ülkemizdeki diğer üniversitelere çok sayıda öğretim üyesi verdi.

Erzurum ile birlikte çevre il ve ilçelerde açtığı fakülte ve yüksekokullarla bilim- kültür hayatına katkıda bulunan üniversite, Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen gençlere eğitim veriyor. Kampüs üniversitesinde 150 laboratuvar, 250 bin bilgi kaynağına sahip bir kütüphane, modern bir matbaa, 10 spor salonu, stadyum, üç toplantı ve konferans salonu bulunuyor. Ayrıca, postane, banka gibi birimlerle Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı öğrenci yurtlarıyla da içiçe olan Atatürk Üniversitesi yemekhanesinden bir öğünde 10 bin öğrenci birden yararlanıyor.

BÖLGEYE SAĞLIK HİZMETİ

Atatürk Üniversitesi'nin eğitim, tarım, hayvancılık, mühendislik ve güzel sanatlar alanında Doğu'ya önemli hizmetler sunduğunu hatırlatan Rektör Prof. Dr. Erol Oral, iki araştırma hastanesinden oluşan Süleyman Demirel Tıp Merkezi'nin, bölgede yaşayan 10 bin kişiye sağlık hizmeti verdiğini söylüyor. Şimdiye kadar 50 bin genci yetiştirmekten çok mutlu olduklarını kaydeden Rektör Oral, üniversiteye sosyal barış ve huzur ortamının hakim olduğunu anlatıyor ve şöyle diyor:

‘‘Temel amacımız, Büyük Atatürk'ün kurmuş olduğu laik cumhuriyetin temel ilkelerine bağlı, milletimizin milli, ahlaki, manevi ve kültürel değerlerini taşıyan hür ve bilimsel düşünce sahibi, çalışkan, kendisi ve çevresi ile barışık, hukukun üstünlüğüne inanmış gençler yetiştirmektir.’’

MEZUN ÜNLÜLER

Doğu'nun parlayan yıldızı Atatürk Üniversitesi'nin mezunları arasında çok sayıda tanınmış isim bulunuyor. Türk sinemasının genç yıldızlarından Aslı Tan, ödüllü habercilerden Gülgün Feyman'ın yanısıra üniversitede öğretim üyesi olarak görev yaparken siyasete atılanlar şunlar: Şaban Karataş, Zeki Ertugay, Yaşar Eryılmaz, Mustafa Kamalak, Mustafa Ünaldı.

Halen Meclis'te milletvekili olarak görev yapan Atatürk Üniversitesi mezunları da şunlar: A. Turan Bilge (Konya- DSP), Mehmet Sağdıç (Ankara- ANAP), Necati Güllülü (Erzurum- ANAP), Mukadder Başeğmez (İstanbul- RP), Salih Kapusuz (Kayseri- RP), Musa Demirci (Sivas- RP), Yakup Budak (Adana- RP), Muhammet Polat (Aydın- RP), Tevhit Karakaya (Erzincan- RP), Naci Terzi (Erzincan- RP), Ömer Özyılmaz (Erzurum- RP), Mustafa Köylü (İsparta- RP), Nurettin Kaldırımcı (Kayseri- RP), Fikret Karabekmez (Malatya- RP), Ahmet Demircan Samsun- RP), Latif Öztek (Samsun- RP), Musa Uzunkaya (Samsun- RP), Bekir Sobacı Tokat- RP), İlyas Arslan (Yozgat- RP), Kazım Arslan (Yozgat- RP).

KAPSAMLI KÜTÜPHANE

Kampüs üniversitesinde 150 laboratuvar, 250 bin bilgi kaynağına sahip bir kütüphane, modern bir matbaa, bilgisayarlı bir ortam, 10 spor salonu, stadyum, üç toplantı ve konferans salonu bulunuyor. İki araştırma hastanesinden oluşan Süleyman Demirel Tıp Merkezi, bölgede yaşayan 10 bin kişiye sağlık hizmeti veriyor.

KÜLTÜREL ETKİNLİKLER ÖNEMLİ

Atatürk Üniversitesi'nde öğretim ve bilimsel çalışmaların yanısıra sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere özel önem veriliyor. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Oral, öğrencilerle sık sık biraraya gelerek onların sorunlarını tesbit ediyor. Şimdiye kadar 50 bin öğrenci mezun ettiklerini kaydeden Rektör Erol Oral, sosyal barış ve huzur ortamının hakim olduğu böyle bir üniversitede görev yapmaktan son derece mutlu olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!