Doğumda işten ayrılan kadın, emeklilikte borçlanma yapabilecek

Güncelleme Tarihi:

Doğumda işten ayrılan kadın, emeklilikte borçlanma yapabilecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2008 00:00

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Sosyal Güvenlik Reform paketine, doğum için işten çıkan kadınları sevindirecek sürpriz bir madde eklendi.

Buna göre doğum için işinden ayrılan kadınlar yeniden işe dönmeleri halinde aradaki süreyi dışarıdan borçlanarak emekliliğine saydırabilecek. Böylece erkekler için askerlikte tanınan bu hak kadınlara da verilmiş oldu.

ANNELİK ASKERLİK GİBİ:

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, "Annelik de askerlik gibi vatani görev" dedi. AKP’lilerin önergesiyle yapılan düzenlemeye göre bu hak ilk iki çocuk için tanınacak. Yaşayan her bir çocuk için iki yıl üzerinden toplam dört yıl emekliliğe saydırılabilecek. TBMM Genel Kurulu’nun dünkü görüşmelerinde millletvekili ve yakınlarını genel sağlık sigortası kapsamı dışında tutan üçüncü bölüm de kabul edildi. Buna göre Sosyal Güvenlik Kurumunca yapılacak incelemelerde, sağlık hizmeti sunulmadığı halde bunu fatura eden, belirlenen tavanın üzerinde ilave ücret alan sağlık hizmet sunucuları hakkında, genel hükümlere göre takip yapılacak ve bu kuruluşlarla yapılan sözleşmeler fesh edilebilecek. Türkiye’de yapılamayan tetkikler, yurt dışında yaptırılabilecek. Doku ve kök hücre tedavilerinde, sigortalılardan katılım payı alınmayacak.

AYLIK BAĞLAMA ORANI: Sigortalıların ilk 10 yılında aylık bağlama oranı, yüzde 3 olacak. TBMM Genel Kurulunda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören tasarının 4. bölümünde, sosyal taraflarla yapılan mutabakat doğrultusunda değişiklik yapıldı. Kabul edilen maddelere göre, ücretsiz olarak doğum iznine ayrılan kadınlar, sigortasız geçirdikleri süreyi borçlanabilecek. Kadınlar, bu haktan, çocuğun yaşaması kaydıyla, 2 defa ve 2 yılı geçmemek üzere yararlanabilecek. Sigortalıların yaşlılık aylığı hesaplanırken, kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar olan süreleri eski mevzuata, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonraki çalışma süreleri ise yeni mevzuata göre oransal olarak hesaplanacak. İkisinin toplamı sigortalının yeni yaşlılık aylığını oluşturacak. Ancak, sigortalıların ilk 10 yılında aylık bağlama oranı yüzde 3 olacak. Fiili hizmet süresi kaldırılan meslek gruplarının şu ana kadar kazandıkları süreler, 3 bin 600 gün koşuluna bakılmaksızın yaşlarından düşürülecek. 4 Ekim 2000’e kadar vergi mükellefiyet kaydı bulunan Bağ-Kur’lular, kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar olan süreyi geçmişe dönük borçlanabilecek. Prime esas kazancının yüzde 32’si üzerinden borçlanacak olan Bağ-Kur’lu, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde bu tutarı öderse, aradaki süre sigortalılık süresinden sayılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!