Güncelleme Tarihi:
Kedinizin hamile kalması dünyanın sonu değil. Paniğe kapılmak yerine, doğuma hazırlanmak hem sizin hem de onun işini kolaylaştıracak. Yaşamınıza katılacak minicik yavruların sevgisi de yüreğinize düşünce, göreceksiniz her şey daha kolay olacak.
Gözle ve elle inceleyip kedinizin hamile olduğunu anladığınızda, iş işten çoktan geçmiş olacak. Karnının irileştiğini, memelerinin büyümeye başladığını farkettiğinizde o artık 2-3 haftalık hamile demektir. Bir başka deyişle, 63 ile 66 gün arasında süren hamilelik döneminin neredeyse üçte birini tamamlamıştır. Yavruların kıpırtısını artık görebilirsiniz.
Hamile kediler, bedenlerinde taşıdıkları yavruların ağırlığı ve onlara zarar verme kaygısıyla, daha yavaş hareket ederler. Karnındaki gerginliğin verdiği rahatsızlık yüzünden sık sık yer değiştirler. Mümkün olduğu kadar ılık ve kuytu yerleri seçerler.
Doğuma birkaç gün kala kedinizde huzursuzluklar baş gösterir. Yer değiştirme hareketleri sıklaşır. Şikayet mırıltıları artış gösterir. Bazı kedilerde iştah azalır.
Doğumu yaklaşan kediyi sakin bir odada hazırlayın. Onu ve yavrularını rahatça alabileceği bir sepete ya da kutuya yerleştirin. Kutunun tabanına ince bir şilte ya da bir battaniye yayın.
Kedinizin tüyleri çok uzunsa, yavruların boğulmasını engellemek amacıyla özellikle karın bölgesi ve kuyruktaki tüyleri kısaltın. Bu sayede, yeni doğmuş yavrular annesinin memesini daha kolay bulacaktır.
İlk yavrunun doğumu, sancıların başlamasından sonra bir saat içinde gerçekleşir. Diğer yavrular 10 dakika ile bir saat arasında değişen süreler içinde dünyaya gelirler. Doğum işleminin tamamlanması, yavruların sayısına göre 24 saati bulabilir. Bu süre içinde anne yemeğini yer, yavrularını emzirir. Ve doğuma devam eder.
Yavruların, doğumdan sonra 12 saat içinde beslenmesi gerektiğini sakın aklınızdan çıkartmayın. Eğer anne yavruları emzirmiyorsa ya da doğum sırasında yaşamını kaybettiyse, onları beslemek sizin göreviniz olacak. Yavrulara, her üç saatte bir 2-3 mililitre süt vermelisiniz.
Doğum sancıları yetersizse ve kediniz yavrularını dünyaya getirmekte zorlanıyorsa, hiç vakit kaybetmeden bir veterinere başvurun.
İyi haberler
Bülent OVACIK
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bir genelge yayınlayıp, 26 Ağustos tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemeye göre, hayvan pazarları, parkları, canlı hayvan borsaları, hayvan fuar ve panayırlarında, bu yıl içinde yeniden ruhsatlandırmaya gidilmesini istedi. Genelge İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü kanalıyla tüm belediyelere gönderildi. Belediyelerin bu kadar çabuk hareket edeceğini sanmıyorum ama, Eminönü'ndeki hayvan pazarı gibi sağlıksız koşullarda satış yapılan yerlerin ruhsat yenilenmesinde sorun çıkacağından eminim.
Sevindirici çalışmalardan birinin haberi Mimarsinan Belde Belediyesi'nden geldi. Bir grup hayvansever, beldede başıboş köpeklerin sayısının büyük bir hızla artmasını engellemek amacıyla Hayvanları Koruma Derneği kurdu. Belediye Başkanı Nail Öztürk de, başkanlığını Hatice Pirdoğan'ın yaptığı derneğe destek verdi. Sahil kesiminde bir klinik ve küçük çaplı bir barınak inşa ettirdi. Burada bir de veteriner görevlendirdi. Mimarsinan Beldesi'nde başıboş köpekler, burada kısırlaştırılıp, aşılanıyor. Köpekler, kulaklarına pembe klipsler takıldıktan sonra tekrar alındıkları yerlere bırakılıyor. Dernek, kedi ve köpeklerini kısırlaştırmak isteyenlere de hizmet veriyor.
Son dönemde, beldede, kulaklarına mavi ve yeşil klipsler takılmış köpekler görülmeye başlandı. Bu, şu anlama geliyor. Çevre belediyelerde toplanan köpekler, il sınırlarına yakın bulunan Mimarsinan Beldesi'ne getirilerek serbest bırakılıyor. Bu da, derneğin işini güçleştiriyor.
Ceza mı ödül mü?
Köpeklerin cezalandırılmasında amaç acı vermek değil, sahibin güç gösterisidir. Cezayı ödülden daha etkili sanmak, saflıktan başka bir şey değildir.
Odanıza tuvaletini yapan köpeği cezalandırmak yerine, olayı baştan engelleyin. Üç aylık bir yavruyu yuvanıza götürdüğünüzde, hemen odanın ortasına bırakmayın. Önce tuvaletini yapmasını planladığınız, balkon, bahçe, küçük tuvalet, garaja bırakın. Yapar yapmaz hemen, olduğu yerde, sevip okşayın. Ödül mamasını verin. Sonra içeri alın ama gözünüz üzerinde olsun. Aynı şeyi yeniden yapmak isterse engelleyin. Dövmeden, 'Hayır' deyip dışarı çıkartın. Dışarıda yapınca yeniden ödüllendirin.
Ceza verilmesi çok gerekli ise ceza ile suç anlık olmalıdır. Ceza, bir dakika sonra verilirse köpek ne olduğunu hatırlamaz. Bu da köpeği yıldırır.
Köpeğiniz civciv yiyor, kumanda cihazını kırıyor veya ayakkabınızı parçalıyorsa, onu asla cezalandırmayın. Tersine, o nesneden tiksindirmenin bir yolunu bulun.
Köpeğe, çağrıldığında gelmesini ceza ile öğretmek, tamamiyle yanlıştır. Bir gezi sırasında bir avın peşinden koştuğunda, onu sonradan dövmek gibi. Geri çağırmak ile ceza arasında kesinlikle bir bağlantı oluşur. Dayak yiyeceği için asla geri gelmez. Uzaklaşmaya kalktığında köpeği vazgeçirmenin tek yolu, arkasından hafif bir zincir atmaktır. Bu köpeğin hiç beklemediği bir anda olmalıdır. Ayrıca, bu acının sahibinin elinden geldiğini hiç anlamaması çok önemlidir. Ansızın gelen bu acıyı açıklayamaması, çağıran sahibine gittiğinde, sahibinin acıyı unutturmaya çalışması, onu ödüllendirmesi, yöntemimizi çok etkili kılar.
Cezanın miktarını ayarlarken, büyük bir incelik ve köpek ruhunun bilinmesi gerekir. Aşırılık veya zaafiyet, benim pek tutmadığım, ceza ile bir şey öğretmeyi öne çıkartır.
Cihan ÖZYAĞMUR
Köpek Eğitmeni
Güzellik salonu
ABD'den yeni gelen Mustafa Yaka, Etiler'de köpek ve kediler için bir güzellik salonu açtı. Arlington'da, Texas Grooming School'da eğitimini yapan Yaka, Avrupa ve Avrupa'daki Köpek Kuaförleri Birlikleri'ne de üye. Mustafa'nın Köpek Güzellik Salonu'nda, yıkama, tüy ve tırnak kesimi, kurutma, şekil verme, fırçalama, tarama işlemleri, hijyenik koşullarda yapılıyor. Mustafa'nın Köpek Güzellik
Salonu: 0212 265 36 79
Kediniz ve siz
İlk kedisini, 'Kediler Şehri' Roma'da edinen Vida Adamoli, sıkı bir gözlemci, iyi bir araştırmacı. Kediniz ve Siz adlı kitapta, gözlemlerini esprili, sıcak bir dille anlatmış. Her sayfası neşe ve bilgi dolu kitapta, kedi davranışlarından, kedi tutkularına, hastalıklarına, kediler hakkında bilinen yanlışlara, hurafelere yer verilmiş. Satır aralarına, kedilerle ilgili küçük hikayeler iliştirilmiş. Epsilon Yayıncılık tarafından piyasaya çıkartılan bu neşeli kedi kitabını, tüm kediciler bayılarak okuyacak.
Davranış bozukluğu tedavi merkezi
Kemer Country sınırları içinde, 8,5 dönümlük alanda hizmete giren United Kennels'in bünyesinde, davranış bozukluğu gösteren köpekler için bir de tedavi merkezi kuruldu. United Kennels'in ortaklarından Cengiz Varışlı ‘‘Davranış bozukluğu gösteren köpeklerin, tedavileri sırasında birbirlerini görmemeleri çok önemli. Bu durum, köpeğin sorununu daha da artırıyor. Tedavi merkezindeki bölümler, bu nedenle dışarıyı ve birbirlerini göremeyecekleri şekilde, uluslararası standartlarda planlandı’’ diyor. Davranış bozukluğu gösteren köpekler, tedavisi tamamlandıktan sonra eğitime alınıyor.
United Kennels: 0212 239 76 13