Güncelleme Tarihi:
ÇIKMAZA SÜRÜKLENİYORUZ
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in "Hastalıkla en kesin mücadele yolu itlaftır" açıklamasına rağmen bazı hayvanların saklandığı duyumları endişe yaratıyor . Bölge halkı ise tedirgin. Hürriyet İnternet'e Ağrı'dan ulaşan Gönül Demir, korku ve panik içinde oldukları anlatıyor. Demir çaresizliğini şu sözlerle ifade etti: Yapılacak hiçbir şey yok. Kesin bir tedavinin ve piyasada ilacının bulunmaması hepimizi büyük bir çıkmaza sürüklüyor. Bugün 1 çocuğu daha kaybettik. Ama onlar bizim geleceğimizdi. Yarınlarımızı bu şekilde kaybetmek bize acı veriyor. Yetkililerin bu konuda gerekli önlemleri almalarını istiyoruz."
HASTANE KOŞULLARI YETERSİZ
Yine Ağrı'nın Patnos İlçesi'nden Mehmet Selim Ege ise, bölgedeki koşullara dikkat çekiyor. Ege, dün gribe yakalanan yeğeni için endişe içinde olduğunu belirterek 200 bine yakın nüfuslu ilçedeki sağlık koşullarının yetersizliğine vurgu yapıyor: İlçede sadece bir doktor görev yapıyor. İnsanlar üst üste yığılmış sıranın kendilerine gelmesini bekliyor. Hatta sıra esnasında baygınlık geçiren bir kaç kişi oldu. Kendi kendime şöyle sordum. Şimdi bir kuş gribi vakası gelse ne olur. Sizce ne olur..."
AYLAR ÖNCESİNDEN BELLİYDİ
Kuş gribine şimdiye kadar üç kurban veren Koçyiğit ailesinin hemşehrisi Ağrı Doğubayazıt'lı Hevi Aksu da tedbir alınmasında geç kalındığına dikkat çekiyor: "İlk vakanın görüldüğü andan itibaren halk telaşlandı. Ama zatürree açıklaması zaten bilinçli hareket edemeyen halkı rehavete sürükleyip tedbirlerin alınmasını geciktirdi. Aylar önceden havadan düşüp ölen kuşlar, ölen kümes hayvanları vakaları görülüyordu. Böyle olacağı belliydi. Zaten kısıtlı olan ekonomik koşullar, halkın yeterince bilinçlendirilmemesi, yapılan oyalayıcı ve yanlış açıklamalar bu sonuçları doğurdu. Sonuç: İnsanlar ölüyor."
TARIM BAKANI: KİMSE HAYVAN SAKLAMASIN
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kuş gribiyle mücadelede en kesin yolun itlaf olduğunu açıkladı ve vatandaşlardan destek istedi. Iğdır'ın Aralık İlçesi'nde incelemelerde bulunan Eker, “Özellikle şüpheli gördüğünüz kanatlı hayvanlarla yakın temas sağlamayın” çağrısında bulundu. Eker, hastalıkla mücadelede en kesin yolu seçtiklerini onun da itlaf olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Şüpheli görülen kanatlı hayvanları itlaf ediyoruz. Bu çalışmalarımız devam ediyor. Ama şundan zerre kadar şüphe etmeyin ki itlaf edilen hayvanların bedelleri sizlere ödenecektir. Sakın hayvanlarınızı gizlemeyin, saklamayın. Sonra bunlar başımıza bela olabilir. Ayrıca nereden geldiğini bilmediniz, şüpheli gördüğünüz kümes hayvanlarını tüketmekten de kaçının.”
ÖĞRETMENLER, İMAMLAR YARDIM ETSİN
Eker, kuş gribiyle ilgili halkın bilgilendirilmesinin önemine değinerek, “Öğretmenler, muhtarlar, imamlar, sivil toplum kuruluşları ve basın yoluyla halkımızı iyi bilgilendirmemiz gerekiyor. Ancak halka pratik tedbirler konusunda bilgi verilmeli. Kafa karıştırıcı şekilde değil” diye konuştu. Başbakanlığa gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başbakan Tayyip Erdoğan ortada bir bilinç sorunu olduğunu belirterek okullarda ve camilerde duyurular yapılacağını söyledi.
DİYANET’TEN KUŞ GRİBİ FETVASI
Diyanet İşleri Başkanlığı da bir fetva yayınlayarak vatandaşları "kuş gribi ve hasta hayvanlar" konusunda da bilgilendiriyor. Başkanlığın fetvasına göre, hasta olduğu düşünülen hayvanların önce veterinere götürülmesi gerekiyor. Veteriner bu hayvanların yenmesinin sağlığa zararlı olduğunu söylerse, o zaman hasta hayvanı yemek dinen de sakıncalı oluyor.
Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Enbiya Yıldırım da Diyenet ile aynı görüşü paylaştı. Geçmişte sağlığı etkileyecek hayvan hastalıklarına sık rastlanmadığı için insanların bu hayvanları hasta da olsalar gönül rahatlığıyla yediğini bildiren Yıldırım, "Ama artık durum öyle değil. Bir hayvan hastaysa onu kesmeden önce veterinerin mutlaka görmesi gerekir. Eğer hayvanın insan sağlığın etkileyecek derecede bir hastalığı varsa, o zaman onu yemek dinen sakıncalı olur" diye konuştu.
VAN'DA 26 ŞÜPHELİ VAR
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin, hastanelerine kuş gribi şüphesi şikayetiyle başvuran 47 kişinin 18'ini şüphe olmadığı için taburcu ettiklerini 26'sını ise tedaviye aldıklarını açıkladı. Cumartesi gününden başvuran 47 hastadan 3'ünün yaşamını yitirdiğini dile getiren Şahin, diğer 44 hastanın 18'inde şüphe olmadığı için ayaktan tedavi edilerek evlerine gönderildiğini ifade etti. Geriye kalan 26 hastada kuş gribi şüphesi var kabul edilerek tedavilerine başlandığını kaydeden Şahin, bu 26 hastadan 18'inin yataklı 8'inin ise ayaktan tedavilerinin sürdüğünü vurguladı. Şu an için durumu kritik 3 hasta bulunduğunu, bunlardan 1'inin durumun çok ağır olduğunu bildiren Şahin, solunum cihazına bağlı olan hasta bulunmadığını söyledi.
Sabah yaşamını yitiren Hülya Koçyiğit'in cenazesinin, doku örnekleri alınmasından sonra ailesine teslim edileceğini kaydeden Şahin, “Hülya'dan tedavisi sırasında kuş gribi şüphesiyle ilgili olarak numune alınarak Ankara Hıfsızsıhha Enstitüsü'ne göndermiştik. Ancak şu an için bize kesin olarak teşhis konusunda gelen bir bilgi yok” dedi.