Doğu'da tırtıl istilası

Güncelleme Tarihi:

Doğuda tırtıl istilası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2007 11:40

BİNGÖL ve Tunceli’de yüzlerce dönüm meşelik orman arazisi tırtıl istilasına uğrarken, yetkililer ‘çaresizlik’ itirafında bulundu. Hayvancılık yapan köylüler, yayılan ağır koku yüzünden hayvanlarının ormanlık alana giremediğini, insanlarda da kaşıntı ve mide bulantısının başgösterdiğini söyledi. Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise, “Şu anda Bingöl’de 230 bin hektarlık ormanımız tırtıl istilasında. Bu tam anlamıyla bir afet. Bu olayın tek nedeni küresel ısınma. Baharı görmeden kıştan yaza geçtik. Şimdilik yapacak bir şey yok” dedi.

Haberin Devamı

Geçen hafta içinde Tunceli’nin Ovacık ve Hozat İlçeleri başta olmak üzere yüzlerce dönem meşelik ormanda ağaçların filiz ve yapraklarını yiyip bitiren tırtıllar, bu kez Bingöl’de ortaya çıktı. Bingöl il genelinde 230 bin hektarlık meşelik orman tırtıl istilasına uğradı. Meşe ağaçlarınının filizlerini ve yapraklarını yiyen tırtıllar, özellikle hayvancılıkla geçimini sağlayan köylüleri zor durumda bıraktı. Köylüler, tırtılların yaydığı ağır koku yüzünden büyükbaş hayvanlar ve keçilerinin ormanlık alana giremediğini söyledi. Köylüler tırtılların istila ettiği ormanlara giren insanlarda da kaşıntı ve bulantı görüldüğünü ileri sürerek şöyle konuştu:

“Ne biz ne de hayvanlarımız ormana giremiyoruz. Tırtıllar bahçelerimizi de istila etti. Arılar da tırtıllardan rahatsız oldukları için kovanlarından çıkıp ormana gitmiyor. Orman işletme şefliğinden yardım istedik. Ancak güvenlik nedeniyle ilaçlama yapamayacaklarını söylediler. Çok zor durumdayız. Her taraf istila edilmiş. Orman alanları yanmış gibi. Hayatımızda böyle bir şey görmedik. Hem insan, hem hayvan hem de tabiata çok büyük zarar veriyorlar.”

Haberin Devamı

YETKİLİLERDEN ‘ÇARESİZLİK’ İTİRAFI

Tırtılların ormanları istila etmesini küresel ısınmaya bağlayan Bingöl Orman İşletme Şefi Mahir Toksoy, il genelinde 230 bin hektarlık alanın tırtıl istilasında bulunduğunu söyledi. Toksoy, “Bu tam anlamıyla bir afet. Bu olayın tek nedeni küresel ısınma. Baharı görmeden kıştan yaza geçtik. Tırtılla mücadeleyi ancak baharda yapabiliriz. Şimdilik yapacak bir şey yok. Tek çaremiz Haziran ayında tırtılların kelebek olup uçmasını beklemek. Bütün köylerle irtibat halindeyiz. Önümüzdeki sene erkenden müdahale edersek bir sonuç alabiliriz” dedi.

Tırtılların tarımsal alanlarla birlikte orman alanlarını da istila ettiğini söyleyen Bingöl İl Tarım Müdür Vekili Nurettin Kıyas da, “İlk dönemlerde biz müdahalede bulunduk. Birçok yerde ilaçlama yaptık ancak sonuç alamadık. Tırtıllar artıkça bu sefer işi Orman İşletme Şefliği devraldı. Ancak onların müdahalesi de yeterli olmadı” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!