Güncelleme Tarihi:
Çince adıyla Şincan olarak da bilinen eyaletin hükümet sözcüsü Hou Hanmin, yaşanan çatışmalarda 21 kişinin öldüğünü bildirdi.
Sözcü “terörist saldırı” olarak nitelendirdiği olayda, baltalar, bıçaklar ve en az bir ateşli silah kullanıldığını, bir de evin yakıldığını söyledi. Olayların Kaşgar’a bağlı Baçu köyündeki bir evi saran güvenlik görevlileri ile içeridekiler arasında bir çatışma çıkmasının ardından başladığı belirtildi.
Hou hayatını kaybedenlerin “dokuzunun bölge sakini, altısının polis, altısının ise etnik Uygur” olduğunu söyledi. Kaç kişinin yanarak hayatını kaybettiği ise açıklanmadı.
"ÇİN'İN KANUN TANIMAZLIĞI DEVAM EDİYOR"
Dünya Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, olayların, Çin özel kuvvetlerinin sivil bir eve baskın yapmasıyla başladığını belirtti. Tümtürk, “Baskında 10 sivil Uygur öldürüldü. Bunun üzerine mahallede yaşan diğer Uygurlar, buldukları aletlerle polise saldırdılar ve ölen polisler oldu. Olaylar bu şekilde başladı” dedi.
Çin’de göreve gelen yeni yönetimin tüm halkları kucaklamasını umduklarını ancak bunun gerçekleşmediğini dile getiren Tümtürk, “Çin’in kanun tanımazlığı maalesef devam ediyor. Evine baskın düzenlenen sivil insanlar, nasıl terörist olabilir?” ifadelerini kullandı.
2009'DAN BU YANA EN KANLI OLAY
Hou, “terörist saldırı”nın arkasında kimin olduğunu belirtmedi. Ancak Çin hükümeti daha önce yaşanan benzer olayların sorumluluğunu Doğu Türkistan’da bağımsız bir devlet kurmak isteyen İslamcı ayrılıkçılara yüklemişti.
Nüfusunu azınlık Uygur Türkleri ile çoğunluk Han Çinlilerinin oluşturduğu bölgede zaman zaman böyle olaylar yaşanıyor. Bölgede yaşayan birçok Uygur Türk’ü Çin’in din, dil ve kültür alanlarındaki baskılarından rahatsız.
Ancak bugünkü çatışma, bölgenin başkenti Urumçi’de 200’e yakın kişinin hayatını kaybettiği Temmuz 2009 tarihli olaylardan bu yana en kanlı gün oldu.
Not: Haberdeki fotoğraf 2009 yılındaki olaylar sırasında çekilmiş ve arşivden alınmıştır.