Güncelleme Tarihi:
Liseli öğrenci, alanına uygun bölüm tercih ederse, puanına 25 puan eklenecek. Bu öğrenci alanı dışında bölüm seçerse 15 puan kaybı olacak.
Üniversite sınav sisteminin tek basamaklı olmasının ardından liselerde okuyan binlerce öğrenci, alan seçimi konusunda büyük ikilem yaşıyor. Öğrenciler, gelecekte seçecekleri bölümler konusunda doğru seçimi yapmakta zorlanıyorlar.
Uğur Dershaneleri Rehberlik ve Halkla İlişkiler Koordinatörü Oktay Aydın, 1999 ÖSS'de alan seçiminin büyük önem kazandığı konusunda adayları uyarıyor. Yeni sınav sisteminde yükseköğretim programları 4 ana gruba ayrıldı. ÖSS\SAY, ÖSS\EA; ÖSS\SÖZ; ÖSS\DİL.
SORU AĞIRLIĞI
ÖSS\SAY'da yüzde 83 sayısal, yüzde 17 sözel bölüm; ÖSS\SÖZ'de yüzde 80 sözel, yüzde 20 sayısal bölüm; ÖSS\EA'da yüzde 37.5 matematik, yüzde 35,5 Türkçe, yüzde 14 Fen Bilimleri, yüzde 13 sosyal bilimler ; ÖSS\DİL'de yüzde 78 yabancı dil, yüzde 22 sözel bölüm etkili olacak.
Adayların alan seçiminde gelecekte tercih edecekleri yükseköğretim programına nasıl hazırlanacakları konusunda dikkatli olmaları gerekiyor. Seçecekleri yükseköğretim programının hangi puan türü ile alacağını incelemelerini söyleyen Oktay Aydın, ‘‘Her öğrenci, alan seçimini, bu puan türlerine ve testlerin bu puanlardaki ağırlıklarına göre yapmalıdır’’ dedi.
ALAN VE PUAN
Öğrencilerin kendi alanlarında tercih yapmaları durumunda Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı 0.5 ile, kendi alanı dışında bir bölümü tercih etmesi durumunda ise 0,2 ile çarpılacak. Örneğin Ortaöğretimde Türkçe-Matematik(TM) alanında okuyan bir öğrenci ÖSS\EA puanı ile alan; İşletme, İktisat, Ekonomi, Hukuk, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Turizm İşletmeciliği gibi bölümleri seçebilir. Yine bu öğrenci ÖSS\SAY puan ile alan, İlköğretim Matematik Öğretmenliği, Matematik ve Matematik öğretmenliği gibi bölümleri ya da ÖSS\SÖZ ile alan Türk Dili ve Edebiyatı, Türkçe Öğretmenliği gibi bölümleri tercih etmesi durumunda Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı 0.5 ile, bunun dışında kalan bölümleri tercih etmesi durumunda 0,2 ile çarpılacak. Ortalama bir öğrenci TM alanında okuyorsa ve ilgili alan bölümlerine tercih ediyorsa ÖSS'ye 25 puan, ilgili alan bölümleri dışında bir bölüm tercih ederse ÖSS'ye 10 puan eklenecek. Bu arada alan dışı tercihinde ise 15 puanlık bir kaybı söz konusu olacak.
MESLEK LİSESİNE TEŞVİK
Bunun dışında meslek lisesi çıkışlı olanlar da yalnızca ilgili 2-3 yıllık meslek yüksekokulu ve teknik öğretmenliği bölümleri tercihlerinde Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı 0.65 ile çarpılarak, alan dışı tercihlerinde ise 0,2 ile çarpılarak ÖSS'ye eklenecek.
Örneğin İmam Hatip Lisesi mezunu bir öğrenci, yalnızca ÖSS\SÖZ ile alan, İlahayat ve İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümlerini tercih etmesi durumunda AOBP'si 0.65 ile çarpılarak, bunu dışında yapacağı tüm tercihlerinde ise 0.2 ile çarpılarak ÖSS puanı eklenecek. Yani ortalama bir İmam Hatipli öğrenci (AOBP'si 50 olan) ilgili alan bölümlerini tercih ederse, ÖSS'ye 32,5 puan; ilgili alan bölümleri dışında bir bölüm tercih ederse, ÖSS'ye 10 puan eklenecek. (Alan dışındaki tercihinde 22,5 puanlık bir kaybı söz konusu olacak).