Doğru kullanım faturaları hafifletir

Güncelleme Tarihi:

Doğru kullanım faturaları hafifletir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2013 01:27

Evde kullanılan elektriğin yüzde 80’ini elektrikli aletler tüketiyor. Ancak kullanımda yapacağımız birkaç ufak değişiklikle bu tüketimi hafifletmek mümkün. Yapılması gerekenleri Hacettepe Üniversitesi’nden aile ve tüketici bilimleri uzmanı Yard. Doç. Dr. Seval Güven’e sorduk.

Haberin Devamı

Çamaşır makinesinde

Çamaşır makinesinin çevresinde en az 5 santim boşluk olmalı.
Tavsiye edilenden fazla deterjan kullanmayın.
Eğer gerekli değilse çamaşırlarınızı yüksek ısı yerine ılık veya soğuk suyla yıkayın.
Makineyi tam doldurmadan çalıştırmayın.
Çamaşır makinesinin süzgeci ara sıra temizlenmeli.

Bulaşık makinesinde

Bulaşıkları 55 C’de yıkamak hijyen açısından yeterli.
Makinenizi yarı dolu veya aşırı dolu şekilde kesinlikle çalıştırmayın.
Az kirli bulaşıklar için; kısa veya ekonomik devirli, düşük sıcaklıklı program seçin.

Ocak ve fırınlarda

Pişirme işleminde altı düz olan kapları tercih edin. Kabın altı temiz olmalı, ayrıca tam ateşin üzerine gelecek şekilde yerleştirilmeli.
Tencere ve tavaların kapakları kapalı olarak pişirme yapmak hem işlemi hızlandırır hem de enerji tüketimini azaltır.
Düdüklü tencere kullanmak enerji tasarrufu sağlar.
Elektrikli ocak ve fırınları pişirme süresinin bitiminden birkaç dakika önce kapatıp kap ve cihazın kendi sıcaklığından yararlanabilirsiniz.
Fırın kapağının her açılışında yüzde 20 oranında ısı kaybı oluyor. Pişirme süresinin sonuna kadar mümkünse kapağı açmayın.

Haberin Devamı

Elektrik süpürgesinde

Süpürgenizin toz torbasını sık sık boşaltın.
Eskimiş fırçaları yenileyin.
Yılda en az bir kez motor bölümünü açtırıp toz ve pamukçukları temizletin.

Ütüde

Ütüleme bitmeden beş dakika önce ütü prizden çekilerek kalan işi, ütünün içindeki ısıyla tamamlayın.
Ütü yaparken çamaşırların nemli olmasına dikkat edin.
Ütü alırken kurutucu gücü düşük, buhar kapasitesi yüksek olanları seçin.

Doğru kullanım faturaları hafifletir
Buzdolabında

Geniş buzdolapları küçük olanlardan daha fazla enerji harcadığı için ihtiyaç duyulan büyüklükte bir soğutucu seçin.
Dolap gövdesiyle kapı arasındaki esnek plastik şeritleri temiz tutun ve eskilerse değiştirin.
Buzdolabıyla arkasındaki duvar arasında en az 10 santim mesafe olsun.
Yiyecekleri sıcakken buzdolabına koymayın. Yiyecekleri gereksiz ambalajları çıkardıktan sonra buzdolabına yerleştirin. Koruyucuların kalınlığı arttıkça, buzdolabı daha çok çalışır.
Buzdolabının kapılarının mümkün mertebe kısa süre açık tutulmasına özen gösterin.

Haberin Devamı

Az enerjiyle çok işler başaranlar

Soğuk kış aylarında yıkanan çamaşırları kurutmak birçok kişinin en zorlandığı işlerin başında gelir. Bu sıkıntının çözümü Samsung’dan geliyor. Kurutma makinesi için evlerde ayrıca bir yer bulma derdini ortadan kaldıran Eco Bubble Kurutmalı Çamaşır Makineleri; hem yıkıyor hem de kurutuyor. Köpük teknolojisiyle yüzde 70’e varan tasarruf sağlaması da cabası. İstenildiğinde sadece çamaşır makinesi olarak da kullanılabilen Samsung Kurutmalı Çamaşır Makineleri farklı kapasite ve modelleriyle de geniş bir seçenek yelpazesi sunmakta. Yıkamada 7, 8, 9, 12 ve 14 kilogram, kurutmadaysa 5, 6, 7 ve 8 kilogramlık modellerden biri sizin aradığınız olabilir.

Haberin Devamı

Ev eşyalarında küresel trendler:

Yeni renkler, yeni ışıklar yeni kavramlar

Teknoloji ilerledikçe hem beyaz eşya üreticileri hem de müşteriler yenilikler üzerine düşünüyor. Dinamik küresel pazardaki yeni trendler gelecekte eşyalarımızın neye benzeyeceği yönünde fikir veriyor

Çoğu müşterinin gözünde paslanmaz çelik hâlâ önemli ama artık yeni ufuklara yelken açmak isteyenler de var.
Araştırmalara göre beyaz eşyadaki yeni gözde renk sıcak tonlu gri. Yani artık parlak renklere bir ara verip klasiğe dönme zamanı.
Geleneksel tasarımlar özellikle mutfak ve banyolardaki hâkimiyetini kaybediyor. Dünyanın dört bir yanındaki insanlar daha ‘zamansız’ eşyalar arıyor. Bu yeni tür tasarımlarda modernle geleneksel birleşti.
Bir yandan basit çizgilerle klasik bir görüntü hedeflenirken, bir yandan da geçmişin detaycılığıyla güncelin sadeliği birleştiriliyor.

Haberin Devamı

Gelecek başka neler getirecek

Bugünün müşterisi, mobil teknolojilerde tecrübe ettiği pratik unsurları artık beyaz eşyada da talep ediyor. Üreticiler bu yönde çalışmaya çoktan başladı. Yemeğin hazır olduğunu cep telefonuna mesaj atan fırınlar bir örnek. Bitmedi, ileride cep telefonlarımız wi-fi yardımıyla çoğu aleti uzaktan kumanda etmeye de yarayacak. Çamaşır makinesini telefonunuzdan kontrol ettiğinizi hayal edebiliyor musunuz?
Dünyanın neredeyse her yerinde ortalama ömür artıyor ve nüfus yaşlanıyor. Beyaz eşya üreticileri bu konuda da düşünmeye başladı. İleride özellikle çamaşır ve bulaşık makinelerinin, belli bir yaşın üstündeki insanlar tarafından daha da kolay boşaltılmasını sağlayan tasarımlar göreceğiz.
Beyaz eşyada aydınlatma, üzerine en çok kafa yorulan konulardan. Florasan aydınlatma, pazardaki üstünlüğünü kaybederken LED dünyanın dört bir yanında hâkimiyet kurmaya başladı. Özellikle yeni nesil mutfak tasarımcıları LED ışıklandırmaya rağbet ediyor.
Düşük enerji tüketimi ve çevreye duyarlılık artık olmazsa olmazlar arasında. Günümüzdeki mevcut tasarımlar bu yöne çoktan savruldu bile. Yakın gelecekte öbür türlüsü zaten söz konusu bile olmayacak.

Haberin Devamı

Isınmada teknoloji dönemi

Geleceğin teknolojileri birer birer ortaya çıkmaya başladı. Fakir’in yeni ısıtıcısı Nano-Bor teknolojili LS Estove serisi de buna bir örnek. Isıtıcı dünyasında ilk kez kullanılan bor, diğer teknolojilere göre pek çok avantaj sağlıyor. Isıyı iletmede oldukça hızlı ama ısı kaybında son derece yavaş bir maden olan borun tercih edilmesinin en önemli sebebi de tam olarak bu özelliği. Fakir LS Estove ısıyı doğrudan üzerinize vermek yerine ortama dağıtıyor. Yani kişiyi değil ortamı ısıtıyor. Estove serisi bor partiküllü sıvı içeren ısı borularıyla çalışıyor. Bor madeninin sağladığı hızlı ısı transferi sayesinde de ortamı hemen ısıtmaya başlıyor. Bu niteliklerinin sağladığı enerji tasarrufu da cabası.
LS Estove’un taviz vermediği bir diğer konu da güvenlik. Olası bir devrilme anında devre kesici sistem derhal devreye giriyor ve çalışmayı hemen durduruyor.Uzun süreli kullanımlarda ya da çalışır durumda unuttuğunuzdaysa aşırı ısınma emniyet sistemi devreye girip cihazı otomatik olarak kapatıyor.

Ütüsüz olmaz, yanlış ütüyle hiç olmaz

Ütü, bir evin olmazsa olmazı.Zevkli, pratik ve yorulmadan ütü yapmak, tamamen aldığınız ürünün kalitesiyle ilgili. İhtiyacınıza göre doğru ütüyü seçmenizde fayda var

Bir ütüden beklentiniz ne olmalı? Bu sorunun cevabı kesinlikle buhar gücü. İyi buhar vermesi ve bunun karşılığında kırışıklıkları kolayca açabilme özelliği, seçimde en belirleyici olan. Reklamlarda en çok vurgulanan ‘taban kayganlığının’ ise bilinenin aksine çok önemi yok. Buhar gücü ne kadar fazla ve ütü ne kadar hafifse, taban da o kadar kaygan oluyor. Eğer ütülenmesi gereken çamaşır, haftada iki kez biriktirebileceğiniz kadar çoksa buhar kazanlı ütü almanız oldukça mantıklı. Sık aralıklarla az çamaşır ütüleyenlerdenseniz, en doğru ürün normal buharlı ütü. Çünkü buhar kazanlının hem maliyeti yüksek hem de pratik değil.
Kararınız buhar kazanlıdan yanaysa, önce buhar gücü ve watt cinsinden enerji tüketimine bakmalısınız. 2400 W’lık bir ütü, kırışık açmak için yeterli. Buhar gücü, bir püskürtmede uygulanan güce deniyor. Sabit buhar çıkışının en az 35 g/dk, şok buhar gücünün de en az 90 g/dk olması gerekiyor. Keten, ipek ve denim gibi kumaşlarda buhar gücüne ihtiyaç daha fazla. Ama dolabınızdaki ağırlık sentetik ürünlerdeyse, normal ütülerdeki buhar gücü, size yeter. Normal ütülerde istenen enerjiyse 1600 W civarında. Buhar kazanlı ütüler, kırışıkların çözülmesinde hâlâ en etkili yöntem olarak görülüyor. Ancak fiyatları, normal ütülerin iki-üç katını bulabiliyor.

SERAMİK TABANLILARI SEÇİN

Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta, ütünün tabanı. Giysilerin üzerinde kolay hareket etme, ısıyı iyi iletme, parlama yapmama gibi özelliklere sahip olmalı. Alüminyum taban, bir yılın ardından yapışkanlık yapıyor ve kumaşlarda kırışıklıklara sebep oluyor. Yapışmaz teflon tabansa, yapışkanlığı engellediği için ütünün kıyafetler üzerinde kolayca kaymasını sağlıyor. Paslanmaz çelik tabanın özelliği, ısıyı eşit şekilde dağıtması ve böylece ütüye ayrılan süreyi kısaltması. Ütünün tabanı çelikse, ütüleme sırasında fermuar ve düğmelere dikkat etmek gerekiyor. Çizilme ihtimali fazla. En ideali seramik tabanlılar. Ütü kumaşta kolayca kayıyor, yapışmıyor ve çizilmiyor.

KENDİ KENDİNE KAPANMA

Ütü, sık sık ev kazalarına davetiye çıkaran bir alet. Tabii kusur genellikle aletten değil dalgın kullanıcıdan kaynaklanıyor. Unutkanlar için dikkat edilmesi gereken özellik ütünün güvenliği. Acil bir durumda açık unutulma olasılığı güçlü. Bu durumda bırakın ütülenen elbisenin yanmasını, yangın bile çıkabilir. Modellerin neredeyse hepsinde, açık unutulduğunda ortalama 30 saniye sonra, dik konumdayken de beş dakika içinde otomatik kapanma özelliği var. Özellikle Bosch, Braun, Philips ve Tefal gibi markalar bu anlamda en başarılı olanlar.

Bakımı için ne yapmalı?

Ütünün gövdesi, asla ev temizliğinde kullanılan deterjan ve çözücüler kullanılarak temizlenmemeli. Nemli bir bez yeterli. Buhar haznesini temizlemek içinse kireç çözücü kullanmamaya özen gösterin. İç yüzeye zarar verdiği gibi, aletin bunları kusmasına ve sızıntılara yol açıyor. Kendi kendini temizleme özelliği çok önemli. Kireç çözücü yılda en az bir, ayda en fazla bir defa kullanılmalı. Zamanla buhar çıkışında ve tankta birikim oluşuyor. Bu özellik, güçlü bir buhar çıkışıyla temizlenmesini sağlıyor. Artık oluşumuna neden olabilecek suyu kesinlikle kullanmayın. Ütüyü, tabanı aşağı gelecek şekilde pürüzlü yüzeylere koymamaya özen gösterin. Her kullanımdan sonra su tankını boşaltın ve ütüyü birkaç saniye yatay tutarak kalan son su damlalarının da akmasını sağlamayı ihmal etmeyin.

Almadan önce bunlara dikkat

Bazı ütülerin harcadığı enerji, işlevinden fazla olabilir. Normal ütülerde 2 bin W’u geçmemeye özen gösterin.
Kirece karşı sistem olması, özellikle ülkemizdeki musluk suyundaki kireç oranından ötürü oldukça önemli.
Anti-drip yani damlamayı önleyici ütüler, kumaşların lekelenmesine engel olur. Bu özelliğin olup olmadığını kontrol edin.
Eğer sık sık takım elbise kullanan biriyseniz, pantolonlara çizgi atmak önemli. Bunu da ancak ‘şok buhar’ özelliğiyle sağlamak mümkün.
Kablosuz ütüler şu anda gelişme aşamasında. Bu tip aletlerle, ütünün tekrar ısınması gerektiği için işlem uzun sürebilir.
Seyahat ütüleri, fiyatı ve boyutu itibariyle oldukça çekici görünüyor. Ancak bu ütüler ‘az kullanım’ için tasarlanmış. Günlük ütü ihtiyacınızı giderebilmek için bu ütüleri almayın.

Bu ürünlere dikkat

Şimdi daha akıllı

Philips Akıllı Azur ısı ayarı ve yanma derdini ortadan kaldıran ‘akıllı çip teknolojisine’ sahip. Kumaşın üç kat daha derinine nüfuz ederek en zor kırışıklıkları açarken, yüzde 99’a varan hijyen sağlıyor. Titanyumoksit katmanlı T-ionicGlide tabanıysa yüzde 25 daha kaygan ve çizilmelere karşı yüzde 30 daha dayanıklı. Üç etkili kireç temizleme, Philips Azur’a muadillerinden daha uzun bir ömür veriyor. Tek tuşla da kolayca temizleniyor.

Hız ve mükemmellik bir arada

Hassas, normal ve kotlar olmak üzere farklı kumaş türlerine uygun üç ütüleme ayarı bulunan Tefal Pro Express Total Auto Control’ün iddiası hızlı ve mükemmel ütüleme. Siz sadece tek bir dokunuşla kumaşın türünü seçiyorsunuz, sonrasını ütünüz düşünüyor. Her kumaş türü için en uygun ısı ve buhar ayarını sağlayan Tefal Pro Express Total Auto Control, ayrıca seçilen kumaşa göre ‘ekstra hassas ayar yapma (smart technology)’ ve ‘ısıyı sabit tutma’ özellikleriyle de kusursuzluğa yaklaşmakta.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!