Hanife BAŞ
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2007 00:00
Genişbant internette 100 bin Smile ADSL aboneye ulaşan Doğan Telekom, rotasını internet televizyonu ve genişbant üzerinden kablosuz internete de çevirdi.
ADSL abonesini gelecek yıl dört katına çıkartmayı hedeflediklerini söyleyen Doğan Telekom Genel Müdürü Fazıl Esen, geleceklerini genişbant üzerine kurguladıklarını, data, ses ve IPTV servisiyle ilgilendiklerini belirtti.
GENİŞBANT internet servis sağlayıcılığında birinci yılını geride bırakan ve yüz bininci Smile ADSL abonesi sayısına ulaşan Doğan Telekom, internet televizyonu(IPTV), genişbant üzerinden kablosuz internet (Wi-Max) hizmetlerine yatırım yapmayı planlıyor. Bu yılı, 50 milyon YTL ciroyla kapatmaya hazırlanan Doğan Telekom, ADSL abone sayısını da gelecek yıl dört katına çıkartmayı hedefliyor. Doğan Telekom Genel Müdürü Fazıl Esen, bir yıldır Smile ADSL’de genişbant internet hizmeti vermeye başladıklarını ve 100 bin abone sayısına ulaştıklarını belirterek, 2008’de abone sayılarını dört katına çıkarmayı hedeflediklerini artık e-posta ile abone talebi alır hale geldiklerini söyledi.
WI-MAX’E HAZIRLANIYORUZ: Genişbant interneti sadece ADSL olarak görmediklerini vurgulayan Esen, lisansların verilmesi durumunda Wi-Max teknolojilerine de girmek istediklerini, yatırım planlarını genişbant erişim ve katmadeğerli servislere odaklayacaklarını kaydetti. Fazıl Esen, 2008’de ihaleye çıkması beklenen Wi-Max lisansını almak istediklerini de ifade ederek, "Sadece sabit hatlarda değil, diğer teknolojileri de kullanarak hizmet vermek istiyoruz. Bu lisansla ilgili yönetmelik iki buçuk aydır Bakanlıkta onayda bekliyor. Türkiye’de, ADSL abone sayısı 4.5 milyona ulaştı. İçeriğin gelişmesi için önce erişimin artırılması gerekiyor" dedi.
3-4 KAT BÜYÜRÜZ: Türk Telekom’un internet servis sağlayıcı şirketi TTnet’in pazar payının yüzde 97 olduğunu hatırlatan Esen, dünyada bu kadar pazar payına sahip başka bir firmanın bulunmadığının, bu nedenle pazara yeni girenlerin rekabet etmesinin zor olduğunun altını çizdi. Esen, ADSL internette pazar paylarının yüzde 2.5 olduğunu da aktararak, gelecek yıl 400 bin abone sayısına ulaşmayı hedeflediklerini, cirolarının 50 milyon YTL olduğunu, 2008’de bunu 3-4 katına çıkartmak istediklerini kaydetti.
GENİŞBANTTA KURGULADIK: Esen, Türk Telekom’un PSTN hatlarında ağırlığının olması nedeniyle sabit telefon hizmetlerine dayalı rekabete girmeyeceklerini de dile getirerek, geleceklerini genişbant üzerine kurguladıklarına işaret etti. Fazıl Esen, üçlü oyun olarak data, ses ve IPTV servisleriyle ilgilendiklerini, yatırım çabalarını buraya yönlendirdiklerini belirtti.
IPTV nedirŞİFRELİ, şifresiz TV kanallarının ve Depolanan Video içeriklerinin, IP (Internet protocol) paketlerine dönüştürülerek genişband internet erişim teknolojileri üzerinden son kullanıcıya yayınlanmasıdır. Son kullanıcının evine alacağı bir STB(Set Top Box) ile gelen dataları, tv sinyaline dönüştürerek televziyonundan rahatlıkla izleyebilecek. Üstelik bunun için bir bilgisayara da ihtiyaç duymadan. IPTV’nin en büyük getirisi interaktif uygulamalara olanak vermesi. IPTV sayesinde insanlar isteğe bağlı bir yayın özgürlüğüne kavuşmuş olacaklar. Artık izleyicilerin, ne zaman neyi izleyeceklerini televizyon kanalı yöneticileri değil, kişinin kendisi karar verecek. İsteğe bağlı yayın VoD (Video on Demand) sayesinde kişi evde televizyon başında dizi izlemek istiyorsa, istediği dizinin istediği bölümünü izleyebilecek. Yada bir
film yada bir maç.. Bu tamamen kişiye bağlı olacak.
2008’in nisan ayında ’şehiriçi alo’ya başlarızALTERNATİF telekom operatörlerinin şehiriçi telefon görüşme hizmeti vermesiyle ilgili bir soruyu da cevaplayan Fazıl Esen, "Şehiriçi görüşmelerle ilgili yönetmelik bakanlıkta. 1-2 ayda çıkarsa, Nisan 2008’den itibaren şehiriçi görüşme hizmeti verilir. En az beş işletme, bu hizmeti vermeye başlar. Ama telekom operatörleri olarak normal PSTN hattan çıkışta ücret ödüyoruz, yeni dönemde internet üzerinden ses iletimine (VOIP) odaklanabiliriz. Bu bize avantaj sağlayacak" dedi.