Güncelleme Tarihi:
DOĞAN Yayın İlkeleri Kurulu toplantısı dün İstanbul Hilton Oteli’nde gerçekleşti. Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan başkanlığındaki toplantıya, kurul üyelerinin yanı sıra medya grubu yönetici ve temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Aydın Doğan, Hürriyet gazetesinde bir süredir planlanan bayrak değişiminin yapıldığını belirterek, “Genel Yayın Yönetmenliği görevine Fikret Bilâ arkadaşımız geldi. Ben hem Sedat Ergin’i hem de Fikret Bilâ’yı çeyrek yüzyıldır tanıyorum. İkisi de çok takdir ettiğim, kendilerini mesleklerine adamış, dürüst, ilkeli gazeteci arkadaşlarımdır. Bu değişim, sadece bir bayrak değişiminden ibarettir. Hürriyet’in yayın çizgisiyle ilgili değildir. Hürriyet, ilkelerine bağlı, bağımsız objektif yayıncılığı sürdürecektir. Sedat Ergin arkadaşımız sevdiği işe, köşe yazarlığına yeniden başladı. Fikret Bilâ’yı da yeni görevinden dolayı kutluyorum, başarılarının devamını diliyorum” dedi.
HÜRRİYET’TE GÖREV DEĞİŞİMİ
Hürriyet gazetesindeki görev değişiminin uzun zamandır gündemlerinde olduğunu ifade eden Doğan, şunları söyledi: “Bu bayrak değişiminin, editoryal bir yanlışlığın hemen arkasından gelmesi arzu etmediğimiz bir talihsizlik oldu. Özellikle sosyal medyadaki spekülasyonu önlemek adına bu açıklamayı daha fazla geciktirmeden yapmak istedik. Şunu anlatmak istiyorum. Fikret Bilâ’nın Genel Yayın Yönetmenliği’ne gelmesi çok daha önceden planlanmıştı ama bazı seyahatler dolayısıyla bir türlü uygulanamadı. Fakat hemen bu talihsiz olayın peşine Fikret’i atamamız sanki bu olayın devamıymış gibi algılandı. Böyle bir şey yoktur. Sosyal medya böyle algıladı. Biz de fazla geciktirmeden açıkladık.”
HABER SUNANLARIN KONUMU FARKLIDIR
Son toplantıdan sonra yayın ilkeleriyle ilgili bazı olaylar yaşadıklarını belirten Doğan, şöyle devam etti: “Kanal D’de sabah haberlerini sunan bir arkadaş çok seri, çok keskin, sert tweet’ler atarak referandum için ‘hayır’ kampanyası yaptı. Yazar ve yorumcularımızın görüşleri eğer hakaret ve aşağılama taşımıyorsa bizi ilgilendirmez. Neticede kendi kişisel görüşleridir ve kurumu bağlamaz. Ancak haber sunanların konumu biraz farklıdır. Onlar haberin tarafsızlığını korumak mecburiyetindedir. Aksi halde kurumun tarafsızlığına ve objektif haber verme ilkelerine gölge düşürürler. Bu nedenle bu arkadaş ile yollarımızı ayırmak mecburiyetinde kaldık. Sosyal medya elbette faydalıdır. Ancak bunun sorumlulukla kullanılması gerek.
ART NİYET DEĞİL EDİTORYAL BİR HATA
25 Şubat’ta Ankara Temsilcimiz Hande Fırat bir habere imza attı. Bu haber, Genelkurmay Başkanlığı’nın verdiği kurumsal bilgi notuna dayanıyordu. Genelkurmay, Hulusi Akar Paşa şahsında orduya yönelik suçlamalara cevap verme gereği duymuş ve bunları bir not halinde Fırat’a iletmişti. Nitekim Genelkurmay Başkanlığı bu haberin içeriğinin sorumluluğunu resmi sitesinde üstlendi. Bu noktada benim de çok üzüldüğüm editoryal bir hata yapıldı. Haberin iç sayfadaki devamında başlık olarak ‘Karargâh rahatsız’ denilmesi istismara müsait bir çağrışım olarak algılandı. Oysa haberi okuyanlar iyi niyetli olarak baktıklarında Genelkurmay’ın tepkisinin sadece kendilerini suçlayanlara cevap teşkil ettiğini görmüşlerdir. Bu art niyetle yazılmış değildir ama editoryal bir hatadır.”
HOLLANDA MAKAMLARINI KINIYORUM
Aydın Doğan, konuşmasında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Türkiye’ye karşı tutumunu da şu sözlerle eleştirdi: “Avrupa ülkelerinde hükümet üyelerimizin konuşmalarına izin verilmemesi ve bunun için haksız engeller çıkarılması hepimizin tepkisini çekmiştir. Özellikle Hollanda’da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Hanımefendi’ye reva görülen muamele asla kabul edilemez. Hollanda makamlarını bu tutumları dolayısıyla kınıyorum. Bu davranışı diplomasinin yerleşik kural ve teamülleriyle, demokratik hak ve özgürlüklerle bağdaştırmak mümkün değildir. Avrupa’da yükselen yabancı düşmanlığı ve İslam korkusu ırkçılıkla birleşerek ortak değerlerimizi tehdit eden çok rahatsız edici atmosfer yaratmaktadır. Bu tehlikeye karşı demokrasi ve insan haklarıyla herkesi ortak çalışmaya davet ediyorum
Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, ABD’de ve Batı ülkelerinde İslamofobi ile mücadele konusunda büyük bir gayret gösteriyor. Geçenlerde Columbia Üniversitesi’nde ve bazı düşünce kuruluşlarında İslam’ın gerçek yüzünü anlatan konuşmalar yaptı. Bu konuşmalara Batı basını da yer verdi. Bu tarz faaliyetleri artırmamız lazım.”
MEDYA OLARAK BU SÜRECİN TARAFI DEĞİLİZ
Konuşmasında referanduma da değinen Aydın Doğan, “16 Nisan’da halkımız Anayasa değişiklikleri hakkında tercihini ortaya koyacak. Çıkacak sonuca şimdiden saygılı olacağız. Biz medya olarak bu sürecin tarafı değiliz. İşimiz sadece objektif yayıncılıkla halkımızın doğru bilgilendirilmesine katkı sağlamaktır. İnanıyorum ki milletimiz her zamanki sağduyusuyla en doğru kararı verecektir” dedi.
Toplantının ardından konuşan Doğan Holding Başkan Danışmanı Volkan Vural da “Kurul üyelerimiz özellikle Avrupa’da yükselen ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslamofobi tehlikesine karşı bir eylem planı yapılması konusunda görüşler belirttiler” diye bilgi verdi.
TÜRK BASINI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR İŞLEV
Toplantıda Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, yeni kurul üyesi Fikret Bilâ üyelere tanıtıldı. Bilâ, şunları söyledi: “Hürriyet Genel Yayın Yönetmenliği görevini üstlenmem konusunda bana gösterdikleri güven ve destek için Sayın Aydın Doğan’a, Sayın Vuslat Doğan Sabancı’ya ve Doğan Ailesi’nin değerli üyelerine teşekkür etmeyi bir borç biliyorum. Değerli kurul üyeleri çalışmalarınızı her zaman dikkatle izledim ve çok yararlandım. Doğan Yayın İlkeleri Kurulu sadece Doğan Yayın Grubu organları ve çalışanları için değil bütün Türk basını için çok önemli bir işlev görüyor. Evrensel gazetecilik ilkelerinin yaygınlaşmasında, yerleşmesinde ve izlenmesinde çok büyük bir katkı sağlıyor.”