Güncelleme Tarihi:
GÖRÜN: Geçen hafta sanatseverlere bilhassa sinemaseverlere Uluslararası İstanbul Film Festivali’ne gitmelerini tavsiye etmiştim. Festival hâlâ devam ettiğine göre, bütün dünyanın takip ettiği festivale yabancı kalmayın, etkinliklerine ve partilerine de katılın. Kara Kitap, Yaz Yağmuru, Yeni Dünya, Hollywoodland, Görüşme gibi GALA programların yanısıra, birbirinden yetenekli genç yönetmenlerin filmlerini ve bu sene gösterime girip de kaçırdığınız yerli filmleri izleyebilirsiniz. İyi seyirler...
EDİNİN: Tüm sinemasevrelerin "efsane" olarak çekinmeden adlandıracağı filmlerin başında gelir Selvi Boylum Al Yazmalım. Senaryosu'nu Ali Özgentürk'ün (Cengiz Aytmatov'un eserinden) yazdığı, geçtiğimiz sene kaybettiğimiz unutulmaz yönetmen Atıf Yılmaz'ın yönettiği, bu sene 42. sanat yılını dolduran Cahit Berkay'ın müziklerini yaptığı, Arif Keskiner'in yapımcılığını üstlendiği, Türkan Şoray, Kadir İnanır ve Ahmet Mekin'in başrollerini paylaştığı bir film elbette farklı bir yere konacaktır. Konusunu aslında çok iyi biliyoruz, birbirlerini severek evlenen İlyas (Kadir İnanır) ile Asya'nın(Türkan Şoray), Samet isminde çocukları olur, uçarı genç İlyas kamyon şoförüdür ve sefere gittiği birgün geri dönmez. İlyas'ı beklemeye dayanamayan Asya, Samet'le beraber yollara düşer yolda Cemşit (Ahmet Mekin) adında bir adamla karşılaşır. Cemşit onlara kol kanat gerer ve birlikte yaşarlar. Yalnız birgün İlyas karşılarına çıkar. Çocuğunun babası ve büyük aşkı İlyas ile çocuğunun Baba diye seslendiği Cemşit arasında bir tercih yapmak zorundadır. Kendi kendine sorar aynı zamanda, "sevgi nedir?.."
Filmin 30. yılı dolayısıyla yayınlanan özel baskı 2 CD’lik DVD’yi edinin ve arşivinize koyun.
OKUYUN:Töre ve namus cinayetlerine sık sık gazetelerde rastlıyoruz. Vildan Yirmibeşoğlu'nun Töre ve Namus Gerekçeleriyle İşlenen Cinayetler -Toprağa Düşen Sevdalar kitabı; bu kapanmaz yaranın korkunçluğunu bize bilgi ve belgeyle gösteriyor.
Kitap; "namus cinayetleri neden işlenir?" sorusuyla başlayan bir dizi sorunun yanıtını arıyor.
"Sözde Namus Cinayetleri" konusundaki kitap, altı ana başlık altında yazılmış: Namus cinayetlerine ilişkin genel bilgiler; Namus gerekçesiyle işlenen cinayetler; Namus gerekçesiyle işlenen cinayetlerin sosyoeknomik ve psikolojik nedenleri; Namus cinayetlerinin özneleri: Namus cinayetlerinin fail ve maktul/mağdurlarına ilişkin veriler; Yaşama hakkının korunması yönünden TCK ve namus cinayetleri; Namus cinayetleri konusunda baskı grupları.
Herkesin okuması gereken önemli bir araştırma kitabı, bazı şeyleri “töre” diyerek geçmemek gerektiğinin belgesi!
GEZİN: Hale Tenger ve René Block “Lâhavle” sergisiyle bir araya geliyorlar.
Yapı Kredi Kâzım Taşkent Sanat Galerisi, René Block küratörlüğünde Türkiye'de Güncel Sanat sergileri dizisine ev sahipliği yapmaya başlıyor. Hale Tenger, dizinin ilk sergisi olan “Lâhavle”de, kurguladığı üç boyutlu hikâyelerde mekân ve zaman bağlamını ön plana çıkarıyor; izleyici deneyimi ve algıya odaklı yapıtlar üretiyor: "Lâhavle", insanın insana karşı ‘kudret’ ve ‘kuvvet’ uygulama halini eleştiren çarpıcı bir eser.
5 Mayıs tarihine kadar devam edecek olan sergiyi mutlaka görmelisiniz.