'Doğalgaz ucuz. Herkes ona koşuyor'

Güncelleme Tarihi:

Doğalgaz ucuz. Herkes ona koşuyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2008 13:38

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, hem yurt içinde hem de yurt dışında tutarlı bir enerji politikası uyguladıklarını, kamuya yük olmadan, dışa bağımlılığı azaltmak üzere çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, “Türkiye'yi enerji aktörü, enerji oyuncusu haline getirdik. Türkiye'siz bir enerji denklemi kurulmuyor” dedi.

Haberin Devamı

Güler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığı ile ilgili kurum ve kuruluşların 2009 yılı bütçesinin sunumunu yaptı. Türkiye'nin enerji vizyonu hakkında bilgi veren Güler, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Şahdeniz, Yunanistan, Nabuko projeleri hakkında yapılan çalışmaları anlattı. Güler, bu projelerle Türkiye'nin enerji koridoru haline geleceğini bildirdi.

Karadeniz'deki petrol arama faaliyetlerine önümüzdeki yıl 5 yerde başlayacaklarını açıklayan Güler, yerli kaynakların ekonomiye kazandırılacağını söyledi. Güler, 2.4 milyar ton yeni kömür rezervi bulduklarını ifade ederek, kapısına kilit vurulan kimi santrallerin yeniden üretime alındığını belirtti. Dar gelirli vatandaşlara 7.5 milyon ton kömür dağıttıklarını dile getiren Güler, bunu sosyal devlet anlayışı içinde yaptıklarını vurguladı.

Haberin Devamı

Bakan Güler, rüzgar ve güneş enerjisi haritalarını hazırladıklarını, bu sayede yatırımcıların dağ tepe dolaşmalarının önüne geçtiklerini bildirerek, nükleer santral konusunda yapılan ihale sonucuyla ilgili TAEK'in değerlendirmesinin sürdüğünü belirtti.

Sunumunda dünyadaki nükleer santrallerin fotoğraflarını gösteren ve bu tesislerin halkla iç içe olduğuna işaret eden Güler, “Nükleer santral bizim de olmalı” dedi.

DOĞALGAZ VE ELEKTRİK ZAMLARI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektik ve doğalgaza yapılan zamlara da değindi. Bu konuda büyük bir bilgi kirliliğinin olduğunu savunan Güler, Eurostat'ın 7 Kasım 2008'de yayınlanan 2008 yılı ilk yarı rakamlarını örnek gösterdi.


Ocak ve ekim ayında yapılan zamlar sonrasındaki tabloları karşılaştıran Güler, konutlara elektriği zamlı haliyle bile tüm vergiler dahil AB üyesi ülkelerden daha ucuza verdiklerini iddia etti.

“FİYATLAR DÜŞÜNCE DÜŞÜRECEĞİZ”

MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan'ın, “Yeni zamlar kapıda yani” diye laf atması üzerine Güler, “Hayır hayır. O anlamda değil, gerekirse yaparız. Fiyatlar düşünce de düşüreceğiz” karşılığını verdi.


Avrupa'daki bazı ülkelerin yaptıkları zamların hala bu rakamlara yansımadığını vurgulayan Güler, “Şöyle bir bilgi kirliliği var. 'En pahalı elektriği, en pahalı doğalgazı kullanıyoruz' diye. Bu yanlış bilgiye dayanıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Güler, sanayide kullanılan elektrik ve doğalgaz fiyatlarıyla ilgili rakamları da tablodan göstererek, “Ben size rakamlı, ispatlı kaynaklı söylüyorum” dedi.
Türk halkının satın alma paritesine göre de doğalgaz ve elektriği düşük kullandığını belirten Güler, “Göreve geldiğimizde asgari ücretin yüzde 20'si elektriğe gidiyordu. Şimdi yüzde 9'u gidiyor. Hesap burada. Yeterli mi bu” ifadesini kullandı.

OECD ülkelerinin, bir yıllık elektrik ve gaz fiyatları hakkında da bilgi veren Güler, 2002-2008 yılları arasında herkesin fiyatları artırdığını,
Türkiye'nin fiyatlarının ise yüzde 1.3 düştüğünü savundu.


Mühendisler Odasının rakamlarının 2000 yılına göre doğru olduğunu, 2000 ve 2002 yıllarında Türkiye'nin en pahalı elektriği kullanan ülkeler arasında bulunduğunu vurgulayan Güler, “Ama onlar o yılda kaldı. 2002 yılının rakamları burada. OECD'nin rakamları burada. 2002'de reel fiyatlara göre en pahalı bizdik. Konutta biz yine en pahalıyken, şimdi bizimle beraber Meksika var. Rakamlar bunlar” diye konuştu

“UCUZ ELEKTRİK VE DOĞALGAZ POLİTİKASI...”

Güler, 2001 krizini yaşayan bir ülke olarak, ucuz elektrik ve doğalgazı kullandırmayı politika olarak gördüklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
“Bilgi kirliliğini düzeltelim diye bunları sunuyorum. Gensoru konuşmamda da Avrupa ülkelerinde yapılan zamları size söyleyeceğim. İngiltere'de bir yapışta yüzde 25'in üzerinde zam yaptılar. Diğer ülkeler de var. Biz rahatlığa alıştık. Bundan önceki dönemlerde gerekmediği için zam yapmadık. 2007 yılında doğalgazı hiç artırmadık, indirim bile yaptık. Ekonominin gereği bu, gerekirse yapacağız. Biz şu anda sıfır karla satıyoruz. Sıfır karlı satmanın ne demek olduğunu bir 10 saniye düşünün. Sıfır karla satmak demek, aldığımız gibi satıyoruz demektir. Vergiler hariç. Biz aslında vatandaşı koruyoruz. Zam yapmasan ne olacak? Zam yapmazsam, cebinizden mi vereceksiniz, ben mi cebimden vereceğim? Biri bunu cebinden verecek. Hangi dönemde nelerin yapıldığını da biliyoruz.”

Haberin Devamı


Muhalefet milletvekillerinin, Bakan Güler'in konuşmasına müdahale etmesi üzerine Komisyon Başkanvekili AK Parti Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu uyarıda bulundu. Bunun üzerine DSP İzmir Milletvekili Harun Öztürk, “Sayın Başkan, zamların ne güzel olduğunu konuşuyoruz” diye espri yaptı. MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da Karapaşaoğlu'na, “Neden müdahale ediyorsun, Bırakın konuşalım., Niye rahatsız oluyorsunuz” diye tepki gösterdi.

“TUTARLI ENERJİ POLİTİKASI...”

Bakan Güler, rakamları basının da önünde şeffaflık açısından kaynağı, referansları ve tarihi ile birlikte sunduğunu belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Hem yurt içinde hem de yurt dışında tutarlı bir enerji politikası uyguluyoruz. Kamuya yük olmadan, dışa bağımlılığı azaltmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye'yi aynı zamanda bir enerji aktörü, enerji oyuncusu haline getirdik. Türkiye'siz bir enerji denklemi kurulmuyor. Tüm bunlara rağmen, Türkiye'de enerjiyi çok dar bir sahada hapsediyoruz. Biz dünyada elektrik ve doğalgaz tüketim artış oranında ikinciyiz.

Haberin Devamı


Üretilen elektriğin yüzde 60'ı bizim dönemimizde üretildi. Daha önce elektriğimiz yetmiyordu, Bulgaristan'dan elektrik alıyorduk. Şimdi ihracatçı durumuna da geldik. 3-4 yıldır, 'Kriz, kriz' deniyordu. İşte tablo, işte, üretim, işte rekabet, işte rekabetçi bir enerji modeli. Enerji politikamız, yenilenebilir enerjiye, sürdürülebilir bir ekonomik kalkınmaya ve rekabete dayalı, dışa bağımlılığı azaltan, arz güvenliğini esas alan bir çalışmadır. Bunu arkadaşlarımızla beraber yönetiyoruz.

Bizden önce doğalgaz 9 ilde vardı, şimdi 63 ilde. Bu böyle kolay olmuyor, masa başında kravatla değil, dağları tepeleri aşarak oluyor. Eğer fiyatlar pahalı olmasaydı, vatandaş doğalgaza geçmek için bu kadar uğraşmazdı. Ekonominin gereği neyse onu yapıyoruz. Düşme trendinde de düşüşü uygulayacağız. Daha öncede düşürdük. Doğru olduğuna inandığımız enerji politikasını sürdürmeye kararlıyız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!