Güncelleme Tarihi:
Menfezlere takılan menfezratör, dışarıdan gelen soğuk havayı ısıtarak odaya verdiği için hem havalandırma deliklerinin kapatılmasına gerek kalmıyor hem de enerji tasarrufu sağlanıyor.
Menfezratörün mucidi Erdal Dikmen, İnönü Üniversitesi Malatya Meslek Yüksekokulu Endüstriyel Elektronik Bölümü mezunu olduğunu ancak bu alanda iş bulamadığı için camcılık yaptığını söyledi.
Kardeşinin sahibi olduğu firmanın yaptığı doğal gaz tesisatlarının cam menfez deliklerini açtığını belirten Dikmen, şöyle konuştu:
“Doğal gaz tesisatı yapılan ev ve iş yerlerinin camlarına hava sirkülasyonunun sağlanması için 15 santimetre çapında menfez deliği açıyoruz. Ancak proje onaylandıktan ve gaz kullanımına başlandıktan sonra vatandaşlar bu delikleri dışarıdan soğuk hava geldiği gerekçesiyle kartonlarla, naylon poşetlerle, koli bantlarıyla, tahtalarla veya röntgen filmleriyle kapatıyor. Hava sirkülasyonu sağlanmadığı için de ortamda oksijen kalmadığı zaman doğal gaz veya karbonmonoksit sızmaları oluyor. Geçtiğimiz günlerde Ankara'da böyle bir facia yaşandı ve 7 genç yaşamını yitirdi. Bulundukları evde menfez deliği olsaydı, hava sirkülasyonu sağlansaydı bu gençler belki bugün hayatta olacaktı.”
Dikmen, doğal gaz facialarından esinlenerek geliştirdiği ve “menfezratör” adını verdiği mini radyatör dışardan gelen soğuk havayı ısıtarak ortama verdiği için menfez deliklerinin kapatılmasına gerek kalmadığını belirtti.
Menfezratörü yaklaşık 2.5 yılda geliştirdiğini bildiren Dikmen, şunları kaydetti:
“Geçen yıl Kayseri'de 5 kişilik bir aile doğal gaz kombisinden sızan karbonmonoksitten zehirlenmişti. Bu olaydan sonra çalışmalarıma hız verdim. Önce menfezratörün elektrik ve buharla çalışanını ürettim. Ancak verimli olmadı. Son olarak da radyatörün çalışma sisteminden esinlenerek menfezratörü geliştirdim. Menfez deliklerine taktığımız menfezratöre kombiden veya takıldığı yerdeki bir radyatörden ayrı bir sıcak su hattı çekiyoruz. Bu hattan menfezratöre giren sıcak su, ince bakır kanallarda dolaşarak radyatör görevi yapıyor. Dışarıdan menfezratörün içine giren soğuk hava bu kanallar sayesinde ısıtılarak ortama veriliyor. Bu sayede tasarruf da sağlanmış oluyor.”
Dikmen, sistemin 150 TL'ye mal olduğunu belirterek, “Üründen ticari beklentimiz elbette var ama sonuçta insan hayatını kurtaracak bir cihaz geliştirdik. Hükümetten ürünün geliştirilmesi, üretim maliyetinin düşürülerek daha fazla vatandaşın alabilmesine olanak sağlanması açısından destek bekliyoruz” dedi.
Erdal Dikmen, ürünle ilgili bilgilere “www.endisi.com” adresli internet sitesinden ulaşılabileceğini sözlerine ekledi.