Doğa Koleji'yle ilgili son haberler: Doğa Koleji satıldı mı?

Güncelleme Tarihi:

Doğa Kolejiyle ilgili son haberler: Doğa Koleji satıldı mı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2019 15:00

Temeli 18 yıl önce atılan Doğa Koleji’ndeki kriz bitmek bilmiyor. Doğa Koleji'ndeki yaşanan maddi problemlerden dolayı okullarda öğretmenler ders bıraktı. Öğretmenlerin ders bırakma eylemine veliler de destek verdi. Son olarak İstanbul Teknik Üniversitesi ile Doğa Koleji arasında anlaşmanın imzalandığı ifade edildi. Peki, Doğa Koleji satıldı mı? İşte Doğa Koleji'yle ilgili son haberler...

Haberin Devamı

Doğa Koleji'nde maaşlarını alamadıkları için ders bırakan öğretmenlerin eylemi gündeme gelmeye devam ederken, yaşanan krizle ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. 51 ilde toplam 411 özel okul bulunduğu kolej için son olarak satış iddiaları ve verilen rakam basına yansıdı. Öte yandan tepkiler devam ederken, konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'tan açıklama geldi. Peki, Doğa Koleji satılacak mı? Doğa Koleji'nde son durum ve gelişmeler neler?

Maaşlarını alamadıklarını söyleyen Doğa Koleji öğretmenleri ve çalışanları iş bırakma eylemini sürdürüyor. Derse girmeyeceklerini açıklayan öğretmenler, sosyal medyada seslerini duyurmaya çalışırken; çocuklarının eğitiminin yarım kalması nedeniyle velilerden de tepki yağıyor. 13 Aralık’ta Doğa Koleji’nden yapılan açıklamada kolejin devriyle ilgili yürütülen görüşmelerde son aşamaya gelindiği belirtilmiş, Doğa Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Saçaklıoğlu imzalı yazılı açıklamada, detaylı bilgilendirmenin 14 Aralık’ta yapılacağı duyurulmuştu ancak beklenilen açıklamanın yapılmaması nedeniyle tepkiler devam ediyor. Peki, Doğa Koleji’nde son durum ne?

Haberin Devamı

İTÜ'DEN DOĞA KOLEJİ AÇIKLAMASI

Doğa Koleji’nin İTÜ Vakfı tarafından satın alınmasına ilişkin imzaların atıldığı belirtilirken İTÜ'den yeni bir açıklama geldi.İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), İTÜ Vakfı ile Doğa Koleji arasındaki müzakere sürecinin devam ettiğini, süreç sonlandığında bilgilendirmenin resmi kanallardan yapılacağını bildirdi.

Üniversitenin resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, dün kurum tarafından yapılan bilgilendirmenin geçerli olduğu belirtildi.

Paylaşımda, "İTÜ Vakfı ile Doğa Koleji arasındaki müzakere süreci devam etmektedir. İTÜ resmi kanalları dışındaki kaynaklardan yayılan haberler, son durumu yansıtmamaktadır. Süreç sonlandığında bilgilendirme resmi kanallardan yapılacaktır." ifadelerine yer verildi.

DOĞA KOLEJİ KRİZİ NE ZAMAN BAŞLADI?

Okulun İstanbul ve Ankara başta olmak üzere farklı kampuslarındaki öğretmenler üç aydır maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle 4 Aralık’ta derslere girmeyerek eylem yaptı. Öğrenci velileri de öğretmenlere destek vererek, yetkililerin olaylara müdahale etmesini istedi. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Doğa Koleji adında 51 ilde toplam 411 özel okul bulunduğu, kamuoyuna yansıyan söz konusu sorunların, kurucu işletmeye ait olan 15 ildeki 214 okulda yaşandığı belirtildi.

MEB AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı, Doğa Koleji'nin bazı kampüslerinde maaş ödemelerinin yapılmadığı gerekçesiyle öğretmenlerin derslere girmemesine ilişkin başvurular üzerine gerekli inceleme ve soruşturmanın başlatıldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada 'Doğa Koleji' ile ilgili kamuoyuna yansıyan tüm gelişmelerin Bakanlık tarafından yakından takip edildiği belirtildi. Söz konusu özel öğretim kurumunun bazı kampüslerinde 'maaş ödemelerinin yapılmadığı' gerekçesiyle öğretmenlerin derslere girmemesi ile ilgili 4 Aralık 2019 tarihi itibarıyla Bakanlığa ulaşan başvurular hakkında gerekli inceleme ve soruşturma işlemlerinin başlatıldığı belirtilerek şöyle denildi:

"Doğa Koleji adında 51 ilde toplam 411 özel okul bulunmaktadır. Kamuoyuna yansıyan söz konusu sorunlar, kurucu işletmeye ait olan 15 ildeki 214 okulda yaşanmaktadır. 41 ildeki 197 okul ise imtiyaz hakkı kullanımı (franchising) yöntemiyle eğitim öğretim faaliyetlerini düzenli bir şekilde sürdürmektedir. Bir özel okulun kurum açma şartlarını kaybetmesi sonucu, Bakanlığımız tarafından kapatılması halinde öğrencilerin eğitim öğretim süreçlerinin aksamadan devamı için İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından gerekli tedbirler alınmakta, velilerin de talepleri doğrultusunda öğrenciler resmi veya özel okullara nakledilerek olası mağduriyetleri önlenmektedir. Özel okullarda görev yapan bir personelin ücretinin tam ve zamanında ödenmemesi veya sigorta primlerinin yatırılmaması gibi hususlar hakkında işverene uygulanacak idari yaptırımlar ilgili kanunlarda açıkça düzenlendiği gibi görev yapan personelin karşılanmayan özlük haklarını dava yoluyla ilgili okulun kurucusundan talep etme hakları da bulunmaktadır."

Bir özel öğretim kurumuna devam ederken kurumdan ayrılan öğrencilere, daha önce ödenen ücretlerinin ne şekilde iade edileceği hususunun, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde düzenlendiği bildirilerek, "Bakanlığımız, söz konusu özel öğretim kurumunda yaşanan finansal sorunun yol açtığı sıkıntıları ilgili kanun ve yönetmeliklerin verdiği imkan ve yetkiler dahilinde çözmek için gerekli her türlü tedbiri almaktadır. Eğitim öğretim sürecinin aksamaması için tüm olasılıklar göz önünde bulundurularak gerekli önlemler alınmıştır. Olası bir durumda öğrencilerimizin resmî veya özel okullara nakillerinin gerçekleştirilebilmesi için tüm planlamalar yapılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

 

 

BAKMADAN GEÇME!