Güncelleme Tarihi:
DODURGA, Çanakkale’de 47 şehit vermişti. Bingöl katliamında da 7. Şeref Tay da 24 Mayıs 1993’te Bingöl’de PKK’nın yolunu kestiği iki otobüs dolusu 54 askerden biriydi. Şemdin Sakık’ın açtığı otobüsün kapısından indirilip götürüldüğü dağ başında 32 arkadaşıyla birlikte PKK tarafından kurşuna dizilmişti. Babası, acısına dayanamadı, ertesi yıl öldü. Annesi Hatice ile ikiz oğulları Turan ve Mehmet Tay, Şeref’in matemi ve anısıyla yaşıyorlar. PKK katliamında şehit düşen Denizlili Mehmetçik ve gaziler için anıt yapmaya karar verdiler. Denizlili gaziler, bir mermer türü olan Denizli’ye özgü travertenden “33 Şehit Asker Anıtı” yaptılar. Duvarını örüp mermerini döşediler, plaketleri çaktılar, çiçek düzenlemesini yaptılar. Anıtın sağında ve solunda yer alan sekizer basamakta şehitlerin adları, orta kısımda da gazilerin adları yazılı. Anıtın giriş kısmındaki kitabede de Şeref’in kardeşi Turan Tay’ın yazdığı “Biz 33 Arkadaştık” şiiri yer alıyor.
BAKAN ZEYBEKCİ AÇTI
Şeref Tay’ın ailesi ve Denizlili Bingöl gazileri, Türkiye’nin dört yanındaki şehit aileleri ve gazilerle bağlantı kurdular, 24 Mayıs’ta hepsi Denizli’ye geldi. 25 Mayıs’ta da anıtın açılış törenine katıldılar. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, şehit ve gazi ailelerini iki günlük ziyaretlerindeki geceleme ve yemek ihtiyaçlarını üstlendi, tarihi ve turistik gezi programı yaptı. AK Parti de şehitlik açılışına Denizli milletvekilleri ve bakan düzeyinde ilgi gösterdi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve milletvekilleri Mehmet Yüksel, Bilal Uçar, Nurcan Dalbudak, şehit ailelerine plaket verdi. Şehitler için mevlüt okunduktan sonra mezarlıktaki anıtın açılış kurdelesini Bakan Zeybekci kesti.
GAZİ SAYILMAYAN GAZİLER
Bingöl katliamından 21 asker sağ kurtuldu. Ankara GATA’nın Harp Psikiyatrisi Bölümü’nden alınan kurul raporuna göre 8’i gazi sayıldı, 13’üne “Gazi değilsin” dendi. Gazi sayılmayan Mehmetçiklerden Erkan Omay (41), “Gazilik beratı verilen İbrahim Atik, Osman Partal, Erdem Doğan, Mustafa Özçelik, Bünyamin Atlı ile aynı olayı, aynı travmayı birlikte yaşadık. Ama GATA’ya gittiğimizde kimimize ‘Sen etkilenmemişsin, o etkilenmiş’ dediler. Psikolojik test bile yapmadılar. İki üç cümle konuşturup ‘Gidebilirsin’ dediler. Katliamdan sağ kurtulduktan sonra çürük raporu almak yerine gönüllü askere gittim. Elim ekmek tutuyor. Bana gazilik onuru yeter” diyor. Hataylı Mehmet Kebapçıoğlu da gazilik beratı alamayan Bingöl gazilerinden. “Bizi öldürecekler, kelimeyi şahadet getirelim” dediği arkadaşı. Yoksul, işsiz. Geçen yıl evi yandı. Ancak iki yıl önce gittiği GATA’da “Olaydan etkilenmemişsin” dediler.