Doany: Telekom’un enflasyon üzerinde olumlu etkisi var

Güncelleme Tarihi:

Doany: Telekom’un enflasyon üzerinde olumlu etkisi var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2007 00:00

Türk Telekom’un tarife değişikliklerinin enflasyonu artırdığı şeklindeki yorumların doğru olmadığını belirten Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Paul Doany, "İndirimler gelirlerde azalmaya neden oluyor. Enflasyon üzerinde olumlu etkisi olduğunu düşünüyoruz" dedi.

TÜRK Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Paul Doany, sürekli tartışma konusu olan tarifelerindeki düzenlemelerin enflasyon üzerinde ’düşürücü etkisi’ olduğunu iddia etti. Danıştay 13’üncü Dairesi’ne Türk Telekom’un 1 Mart 2007’de yürürlüğe giren tarifelerinin onaylanmasına ilişkin Türk Telekomünikasyon Kurulu kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından tarifeler yeniden düzenlendi. Yargının iptal ettiği tarifeye göre karşılaştırma yapan Türk Telekom, uzak mesafede yüzde 55-60 indirim korunurken, şehiriçi görüşmeler Standart Hatta yüzde 16 indirim yapıldığını bildirdi. İptal edilen tarife öncesine göre ise şehiriçine zam yapıldı. Türk Telekom’un yeni tarifesi 21 Temmuz’da uygulamaya girdi.

3 AY KULLANILDI: Doany, yeni tarifeleri ile ilgili, "Yeni tarife, 1 Mart önceki tarifeye göre yapılmadı, çünkü üç ay eski tarife kullanıldı. Bu nedenle 1 Mart öncesine dönülemez. Ayrıca önceki tarifemizin yürütmesi durdurulsa da hukuki olarak iptal edilmedi" dedi. 1 Mart tarifesiyle 150 milyon YTL’lik artış beklediklerini, bunun ses gelirlerinin yüzde 3’üne denk geldiğini, yürütmesi durdurulan tarifeyle gelirlerinde toplam yüzde 5 artış hesapladıklarını vurguladı. Doany, yürürlüğe giren yeni tarifeyle bu artış beklentisinin yüzde 1’e düştüğünü vurguladı. Doany, yeni tarifelerinin enflasyon üzerinde etkisinin olmayacağını da iddia ederek, "İndirimler gelirlerde azalmaya neden oluyor. Enflasyon üzerinde olumlu etkisi olduğunu düşünüyorum. ADSL tarifelerinin ise yakında onaylanmasını bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

SANİYE BAZLI ÜCRETLENDİRME: Saniye bazlı ücretlendirmeye geçiş için başlattıkları çalışmalarının Telekomünikasyon Kurumu’nun (TK) bilgisi dahilinde devam ettiğini de belirten Paul Doany, "Yıl sonuna kadar bu opsiyonu TK’nın onayıyla yürürlüğe sokmak için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz. Böylece müşterilerimize mevcut tarifelerimiz yanında saniye bazlı ücretlendirme alternatifi de sunacağız. İkinci olarak da toptan ADSL ve Veri Akış Erişimi tarifelerinde de indirim içim TK’ya başvrmuş bulunuyoruz. Bu tarife de onaylanırsa yüksek hızda internet kullanan İnternet Servis Sağlayıcıları’na indirim yapılabilmesinin önü açılacak. Böylece sektördeki rekabeti destekleme ve pazarı büyütme konusunda önemli bir adım atmış olacağız" bilgisini verdi. Doany, her türlü tarifelerinin TK’nın onayına tabi olduğunu hatırlatarak, "Regülasyonlara göre şirket fiyat belirleyip, ayarlayabilir. Makul ücret belirledikten sonra, diğer parametrelerden enflasyona göre fiyatları düşünüyoruz" dedi.

Eski tarifeye dönmeyiz para iadesi de yapmayız

SABİT hat operatörü Türk Telekom, Danıştay 13. Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı verdiği 1 Mart tarifeleri yerine 21 Temmuz’da yürürlüğe koyduğu yeni tarifelerini devam ettireceğini ve 1 Mart öncesi tarifelerine geri dönmeyeceğini duyurdu. Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Altaş, Türk Telekom’un, Danıştay’ın kararına itirazda bulunduğunu hatırlatarak, "Yasal süreç hala devam ediyor. Bu süreç Türk Telekom’un lehine ya da aleyhine sonuçlansa bile, 21 Temmuz 2007 tarifeleri geçerli kalacak. Türk Telekom, 1 Mart 2007 yılı tarifelerine geri dönmeyecek" dedi. Altaş, yeni tarifelere ilişkin tekrar yürütmeye durdurma kararı verilirse işin yapboza döneceğini belirterek, Danıştay’ın gerekçeli kararını 100 defa okuduklarını, yeni tarifenin her şeye uygun yapıldığını vurguladı. Tarife değişikliğinin yapıldığı üç aylık süreçteki faturalarda hiçbir geri ödeme yapılmayacağını bunun mümkün olmadığını kaydeden Altaş, "Tüketicilerin de mahkemeye başvurması çok zor görünüyor. Danıştay iptal etmediği için geri dönüş yok" yorumunu yaptı.

Şehirlerarası görüşme trafiği yüzde 16 arttı

TÜRK Telekom Pazarlama Direktörü Erem Demircan da, yeni tarifelerinde uzak mesafe görüşme ücretlerindeki indirimlerin korunduğunu, şehiriçi görüşme ücretlerinde ek indirimler yapıldığını ve aylık sabit ücretlerdeki enflasyon seviyesindeki düzenlemelerin de korunduğunu aktardı. Demircan, 21 Temmuz’da yürürlüğe giren yeni tarifeleri hakkında şu bilgileri verdi: "Şehirlerarası görüşme ücretlerinin Batı Avrupa ortalaması dakikada 6.6 Euro-cent, Doğu Avrupa’da ise, dakikada 9.3 Euro cent, Türkiye’de bu 4.3. Mart 2007’den sonra şehirlerarası trafikte yüzde 16, GSM’e doğru yapılan görüşmelerde yüzde 23, uluslararası görüşme trafiğinde yüzde 5 oranında artış oldu."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!