DNA'yla suçlu avı

Güncelleme Tarihi:

DNAyla suçlu avı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD, İngiltere ve İskandinav ülkelerinden sonra Almanya da suçluların DNA'larını fişlemeye hazırlanıyor. DNA profilleri sayesinde suçunu tekrarlayan eski mahkumlar hemen yakalanabilecek.

İngiltere'de 1995 yılının Nisan ayından bu yana karakola düşen her şüpheliye DNA testi uygulanıyor. Eğer kişinin suç işlediği kanıtlanırsa, DNA testi sonsuza kadar DNA bankasında saklanıyor.

11 Ağustos 1995 yılında yakalanan bir soyguncu, yakasını kanuna bu yöntemle kaptıran ilk kişi oldu. Soyguncunun olay mahalinde bulunan kan lekesine DNA testi uygulandı ve bu daha sonra karşılaştırma yapmak üzere Adli Tıp Bilim Servisi'ne (FSS) ait data bankasının bilgisayarına yüklendi. Bilgisayarın yaptığı arşiv taraması sonucunda soygunun gerçekleştiren kişinin eski bir mahkum olduğu anlaşıldı.

İngiltere'de bu uygulamanın başarıyla sonuçlanmasının ardından Alman Adalet Bakanlığı da DNA data bankası oluşturmaya hazırlanıyor. DNA analizi, son teknoloji sayesinde ucuzladı ve daha da hız kazandı. Bir saç teli veya bardak üzerindeki minik bir ter lekesi DNA testi yapılmasına yetiyor. Bir kişinin başka bir kişiyle aynı genetik şifreyi taşıma ihtimali 1-15 milyon arasında değişiyor. Bu da suçluyu yakalama konusunda polisin işini bir hayli kolaylaştırıyor.

Şimdi Alman yetkililer, suçluların genetik şifrelerini bilgisayarlara yükleyerek, suç oranını düşürmeyi umuyorlar. Gelecek yasama yılında DNA data bankası oluşturulmasıyla ilgili yasa tasarısının Federal Parlamento'ya sunulması bekleniyor.

Buna göre, cinsel taciz ya da tecavüz suçu işleyenler ile en az 1 yıl hapis öngören hırsızlık suçundan ceza almış kişilerin DNA profili data bankasında fişlenecek. Kişiye ait DNA analizleri en çok 20 yıl saklanabilecek. Yani cinayet suçundan mahkum giyip 15 yıl hapis yatan bir katilin, data bankasındaki DNA profili serbest kaldıktan 5 yıl sonra silinecek. Ayrıca DNA testi yapılan kişiye ait doku analiz sonrasında hemen imha edilecek, saklanmayacak.

Alman data bankasında kullanılacak DNA analiz metodu, sadece şahıslar belirlenebiliyor. Bu DNA profillerinde ait olduğu şahsın kişiliği ya da taşıdığı hastalıklarla ilgili genetik kodları görmek mümkün değil. Adli tıpla ilgili çalışmalar yapan Peter Schneider, ‘Bizim uyguladığımız DNA analizinde sadece cinsiyetle ilgili detay görülebiliyor’ diyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!