Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2007 00:00
Dizüstü bilgisayarlar, yükte hafif pahada ağır olmaları sayesinde elektronik cihaz hırsızlarının en gözde parçalarından birini oluşturuyor. Giden dizüstü bilgisayarı yeniden yerine koyabilirsiniz, peki ya verileriniz ne olacak?
Dİzüstü bilgisayarlar, sundukları taşınabilirlik ve kullanım kolaylığı sayesinde günümüz bilgisayar kullanıcılarının gözde çalışma ortamını oluşturuyor. Dizüstü bilgisayarların fiyatları özellikle son yıllarda giderek düşme trendinde olsa da, bunlar halen yanınızda taşıyabileceğiniz veya evinizde bulunduracağınız en pahalı taşınabilir elektronik ekipmanlar arasında. Bu da dizüstü bilgisayarları hırsızların hedef listesindeki en ideal cihazlardan biri haline getiriyor.
DİZİNİZİ DÖVMEMEK İÇİN
Dizüstü bilgisayar sonuçta para verilip dükkandan satın alınan bir şey. Başına bir şey geldiğinde yerine yenisini koyabileceğiniz gibi, elektronik eşyalara özgü kasko hizmetleri veya ev-işyeri sigortası kapsamında bu cihazlara yaptığınız maddi yatırımı geri almanız da mümkün. Ama dizüstü bilgisayarını hırsıza kaptıranlar, daha çok içerde kalan verilerin endişesini taşırlar. Çalınan aslında sadece bir dizüstü bilgisayar değil, kiminin gizli şirket sırları, kiminin yedeklenmemiş fotoğraf arşivi, kiminin yarım kalmış romanı, kiminin de aylardır üzerinde çalıştığı bitmemiş raporu olur.
Her şeye rağmen birkaç basit önleme dikkat ederek, dizüstü bilgisayarınızın içindeki verileri koruma altına alabilir ve bilgisayarı çalanın işine yaramayacak hale getirebilirsiniz.
Bugün satılan neredeyse tüm dizüstü bilgisayarlarda DVD yazma özelliğine sahip optik sürücüler dahili olarak geliyor. Bu olmasa da her modelde en azından bir CD yazıcı bulunuyor. Sunulan bu avantajı göz ardı etmeyin. Üşenmeyip bir kutu boş CD veya DVD alın ve hiç olmazsa ayda bir bilgisayarınızdaki özel dosyalarınızı yedekleyin. Böylece olası bir kayıpta herşeyi değil, sadece yedeklenmemiş olan aralığı kaybedersiniz.
Üzerinde sürekli çalıştığınız önemli dosyaları, değişiklik yaptığınız zamanlarda mutlaka bir USB belleğe yedekleyin ve bu yedeği sağlam bir yere yerleştirin. Hatta bununla da yetinmeyin, Yahoo! veya GMail gibi yüksek kapasiteli bir İnternet e.posta servisine kaydolup dosyanın bir kopyasını da bu adrese gönderin. Böylece son sürüme hiç olmazsa İnternet üzerinden erişebilirsiniz.
Cihaza açılıştaki BIOS menüsü üzerinden mutlaka açılış şifresi yerleştirin. Bunu da kolay tahmin edilemeyecek bir şey olarak belirleyin.
Cihazınız destekliyorsa (ki yeni modellerin hemen hepsi destekler), BIOS üzerinden sisteme açılış şifresi yanında bir de sabit disk şifresi yerleştirin. Bu şifre mevcut bilgisayarınız için ikinci bir güvenlik katmanı oluşturacağı gibi, sabit diskinizin çalınan bilgisayardan çıkarılıp başka bir bilgisayara takılması halinde içindeki verilere ulaşılmasını da engelleyecektir.
Bilgisayarınızın marka, model ve seri numarasını bir yerlere not alın. İlerde cihazınızın bulunması veya çalanın çözdürmek için yetkili servise başvurması durumunda bu bilgi işinize yarayabilir.