Güncelleme Tarihi:
"Karatay Diyeti" kitabıyla tanınan ünlü diyetisyen Prof. Dr. Canan Karatay 30 Ekim günü telefonda kendisini savcı ve polis olarak tanıtan kişiler tarafından 110 bin lira dolandırılmıştı. Karatay'ın dolandırıldığı, Adana Emniyet Müdürlüğü'ne gelen bir ihbar üzerine İstanbul polisinin harekete geçip Karatay'ın para bıraktığı yere gidip paraları alan Ahmet Ö. (33) ile Mehmet K.'nin (23) paralarla birlikte yakalanmasıyla ortaya çıkmıştı.
Karatay dolandırıldığını polisin paraları aldıktan sonra kendisini emniyete çağırmasıyla öğrenmiş ve sonrasında yaptığı açıklamada, "Nasıl dolandırıldım anlayamadım. İnsanı telefonda adeta hipnotize ediyorlar. Ne derlerse yapıyorsunuz. Devletle birlikte gizli bir operasyonun içinde olmak da beni heyecanlandırdı" demişti. Olaydan sonra Karatay zanlılardan şikayetçi olmuş, zanlılar da çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı.
Yapılan araştırmada Karatay'ın "Telefonda adete hipnotize ediyorlar" dediği kişilerin ilkokul mezunu olduğu ortaya çıktı.
İŞTE PROF. KARATAY'IN PARLAK KARİYERİ
Prof. Canan Karatay, 1943 yılında Elazığ'da doğdu. 1961 yılında Üsküdar Amerikan Kız Lisesi, 1967 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu.
1972 yılında İstanbul Üniversitesi Tedavi Kliniği'nde iç hastalıkları uzmanlık eğitimini tamamladı. İngiliz hükümeti bursu ile Liverpool Regional Cardiac Center'da kardiyoloji alanında uzmanlık eğitimine başladı. 1974-1976 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tedavi Kliniği'nde baş asistan olarak çalıştı.
Bu sırada Türkiye'de bir kardiyolog olarak (cerrahi yardım almaksızın) bir ilki gerçekleştirdi. Kalıcı ve geçici kalp pili implantasyonu tekniğini başarıyla uyguladı. Koroner Yoğun Bakım'da 'Vena Subklavya Ponksiyon' tekniğini yerleştirdi.
1976-1978 yılları arasında, Güney Afrika Cape Town Üniversitesi Groote Schuur Hastanesi'nde, dünyada ilk kez kalp nakli ameliyatını gerçekleştirmiş olan Christian Barnarnd'ın ekibinde çalıştı. Doçentlik tezini kalp nakli yapılmış hastalar üzerinde gerçekleştirdi. 1979 yılında doçent oldu.
İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'nde, Cape Town'da eğitimini görmüş olduğu (şu anda ülkemizde yaygın bir şekilde uygulanmakta olan) 'femoral arter' yolu kullanılarak yapılan koroner anjiyografi tekniğini (Judgkin tekniği) yine ilk kez ülkemizde uyguladı ve bu uygulamayı ülkemize yerleştirdi. 1987-1995 yılları arasında State University of New York Health Science'de kalp hastalıkları alanlarında araştırmalar yaptı.
1995-1997 yılları arasında Gaziantep ve İstanbul'daki birçok özel hastanede, 'koroner yoğun bakım' ve 'koroner anjiyografi laboratuvarları'nı kurdu.
997-2002 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, 2002-2006 yılları arasında da Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yaptı.
2006-2010 yılları arasında Türkiye'de ilk ve tek sağlık üniversitesi olan İstanbul Bilim Üniversitesi'nde rektörlük yaptı.