Güncelleme Tarihi:
Eşini trafik kazasında kaybettikten sonra şirketlerin başına geçen Nadire İçkale, dünyanın en ünlü at yarışlarının yapıldığı, jet sosyetenin uğrak yeri Ascot'ta Kraliyet tribününe girdi. Limuzinle Ascot'a gelen İçkale, şıklığı ve özenle seçtiği şapkasıyla bir prenses gibiydi.
TÜRKİYE'nin tanınmış iş kadını ve Papatyalar'ın eski başkanı Nadire İçkale, İngiltere'de yapılan dünyaca ünlü Ascot at yarışlarında prenseslere layık bir gün geçirdi. Kraliyet bölümüne Lord Hamplaydon ve Tony Wickham'ın davetlisi olarak özel limuzinle gelen İçkale, 289 yıllık geleneğe sahip at yarışlarını keyifle izledi.
İngiltere Kraliçesi ile aynı bölümde yarışları izleyen Nadire İçkale, şık kıyafeti, özenle seçilmiş şapkasıyla bir prensesi andırıyordu. İçkale, ‘‘Burada atlar mı yarışıyor yoksa şapkalar mı?’’ diyerek, şapka defilesini andıran Ascot'u şöyle değerlendirdi:
‘‘Dünyada görmediğim yer yok gibi. İlk defa bu kadar ilginç şapkayı birarada gördüm. Bütün hanımlar, birbirlerinin başına bakıyor. Atlarla ilgilenen yok. Onların adına üzüldüm. 300 yıllık geleneği yaşatan İngilizler'e gıpta etmemek elde değil.’’
MİNİ YASAK Ascot'ta seyirciler üç tribünde toplanıyor. Kraliyet tribününe, yalnız Kraliyet mensupları ve soylular alınıyor. Buraya mini etek, omuzları açıkta bırakan kıyafetle girmek yasak. Diğer tribün ise ‘Grand stand.’ Buranın biletlerini 6 ay önceden alan normal vatandaşlar, kıyafet kurallarına uymaları koşuluyla girebiliyorlar. Üçüncü bölüm ise halka açık. Kot pantolon dışında normal kıyafetli herkes girebiliyor.
Kraliyet bölümüne girebilmek için, Ascot'a üye olmak gerekiyor. Üyelik için, en az 10 yıl Ascot mensubu bir kişinin tavsiyesi gerekiyor.
ASCOT MÖNÜSÜ Beyaz masa örtüleri, kristal şampanya kadehleri, gümüş çatal bıçaklarıyla yemeklerini yiyen İngilizler'in Ascot menüsü şöyle:
‘‘Antrede füme somon, karides ve istakoz. Ana yemek, buğuda pişmiş somon balığı. Ardından kremalı çilek.’’
İkinci ve üçüncü bölümün mönüsü de şöyle:
‘‘Sandviç, haşlanmış tavuk, hamburger. Balık ve patates kızartması.’’
ULUSAL MARŞLA SON Son yarıştan sonra, asili, işçisi herkes, Grand Stand'de gün boyu çalan Kraliyet Bandosu'nun etrafında toplanıp marşlar söylüyor ve içki içiyor. Kraliçe Ailesi'nin tüm fertlerinin katıldığı yarışların sonunda İngilizler tüm marşları tamamladıktan sonra, ‘‘Tanrı Kraliçe'yi korusun’’ diyerek günü noktalıyorlar.
Majestelerine saygı
PRENS Charles, Ascot'ta polo maçını kazandıktan sonra, annesi Kraliçe İkinci Elizabeth'in elini zarif bir biçimde öptü. Ascot at yarışları, 1711'de Kraliçe Anne tarafından başlatıldı. Görkemini sürdüren yarışlarda, Kraliçe'nin yarış alanına gelişi de 3 asırlık geleneğe uygun olarak yapılıyor. İngilizler tüm dünyaya gelenek ve göreneklerine ne kadar bağlı olduklarını bu yarışlarla hatırlatıyorlar. Yarışlar, 4 gün sürüyor. Şapkaya çok düşkün olan Kraliçe de pembe kıyafetiyle aynı renkgi taşıyan sade bir model seçmişti.
Ascot: At, araba, şapka
ASCOT yarışlarından saatler önce konuklar belirlenmiş araba parklarında yerlerini alıyorlar. Ascot demek şapka, at, kıyafet, araba ve piknik demek. Kraliyet ve soylulara ait otopark, otomobil fuarlarını andırıyor. Ve şapkalar, asıl yarış burada. Şapka panayırına dönüşen Ascot'ta rengarenk şapkalar göze çarpıyor. 24 yaşındaki model Debbie Bergh de, minyatür atların yer aldığı bir şapkayı tercih etmiş.
Milyarlık şapkalar
Ascot'ta 4 milyondan, 5 milyar liraya kadar değişen fiyatlarda şapka görmek mümkün. Şapkalardan birini ‘Chicken Run’ filminin kahramanları süslüyordu.