Diyarbakır'da TRT 6'ya ilgi

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakırda TRT 6ya ilgi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2009 21:56

TRT 6 kanalı, bu akşam saat 19.00'da, yeni logosu ve canlı yayın ile yayın hayatına başlarken, bu kanalı Diyarbakır'da büyük merakla izleyenler, konuya hem olumlu hem de temkinli yaklaştı.

‘TRT Şeş be xer hati’ sloganıyla yayına başlayan TRT 6'yı izleyen vatandaşlar, TRT'nin Kürtçe yayın yapmasının gecikmişte olsa olumlu bir adım olduğunu belirterek, yayınların objektif olması gerektiğini belirtiler. TRT'nin Kürtçe yayınını eleştirenler ise, bunun seçim malzemesi olduğunu ve Kürtçe yayın ile Kürt sorununun çözülemeyeceğini ileri sürdüler.

TRT'NİN KÜRTÇE KANALI, ‘BE XER HATİ TRT 6’ İLE YAYINA BAŞLADI

TRT'nin, 1 haftadır test yayın yapan Kürtçe kanalı, bu akşam saat 19.00'da TRT'nin Ankara'daki Arı stüdyosundan canlı yayın ile normal yayına başladı. TRT'nin Kürtçe kanalı yeni logosu ve istiklal marşı ile yayına başladı. TRT 6, ‘Be xer hati TRT 6’ (Hoşgeldin TRT 6) sloganıyla yayına canlı yayın ile başlarken, kanalda program yapacak olan sanatçılar Nilafer Akbal ve Rojin sunuculuğu üstlendi. TRT 6 canlı yayın ile yayın hayatına başlarken, Türçede Canlı kelimesinin karşılığı olan, ‘Zindi’ kelimesini kullandı. TRT’ye program yapacak olan Nilüfer Akbal ve Rojin'in Türkçe, Kürtçe ve Zazaca parçalarını seslendirdiği canlı yayında, sanatçıların Kürtçe, “Şarkılarımızı, halkların kardeşliği için söylüyoruz” demesi dikkat çekti.

GÜL'ÜN MESAJI

TRT 6 kanalı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile daha önce TRT 6 kanalı için yapılan röportajları da yayımlandı. Cumhurbaşkanı Gül, Kürtçe yayının birlik ve beraberliği pekiştireceğini belirterek, “Bu ülkede, herkes bu ülkenin sahibidir. TRT 6 ile bu konularda yapılan istismarı da önleyeceğini tahmin ediyorum. Hayırlı olsun” dedi. Başbakan Erdoğan ise, Kürtçe dublaj ve Türkçe alt yazıyla verilen konuşmasının sonunda Kürtçe, ‘TRT Şeş be xer be’ (TRT 6 hayırlı olsun) dedi.

VATANDAŞLAR OLUMLU VE TEMKİNLİ YAKLAŞTI

TRT'nin Kürtçe yayın yapan kanalını merakla izleyen bazı vatandaşlar, bu yayının gecikmiş de olsa olumlu bir adım olduğunu belirterek, “Keşke 10-15 yıl önce TRT Kürtçe yayın yapsaydı. Bu kadar acı çekilmeden. Ama yine de olumlu bir adımdır. Önemli olan yayınların objektif ve yanlı olmamasıdır. Eğer, tarafsız bir yayın yaparsa başarılı olacağına inanıyoruz. Kendi kültürümüzü, edebiyatımızı, folkloromüzü, filmler, çizgi filler, tartışma programlarını görmek istiyoruz” diye konuştular.

TRT'nin Kürtçe yayın yapmasına karşı çıkanlar ise, bunun AKP'nin yerel seçim öncesi bir seçim yatırımı olarak değerlendirdi ve Kürt sorununun Kürtçe kanal ile çözülmesinin mümkün olmadığını ileri sürdüler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!