Diyarbakır'da askere saldırı

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakırda askere saldırı
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 23, 2011 11:24

Diyarbakır'ın Ergani İlçesi kırsal kesiminde askerlere pusu kuran PKK’lı teröristlerin açtığı ilk ateşte, 1’i ağır 4 asker yaralandı. Yaralılardan durumu ağır olan ve ilk anda şehit olduğu açıklanan astsubayın duran kalbi doktorların yoğun çabasıyla yeniden çalıştırıldı. Yaralı astsubay GATA'ya sevk edildi.

Haberin Devamı

Ergani’nin Ortaçağ Köyü’nde bir grup PKK’lı terörist dün gece yarısı nöbet tutan geçici köy korucularına taciz ateşi açtı. Korucuların karşılık vermesi üzerine çıkan çatışmanın ardından teröristler kaçtı. Kaçan teröristleri etkisiz hale getirmek için Diyarbakır 7’nci Koloru Komutanlığı’ndan Sikorsky helikopterlerle bölgeye askerler sevkedildi.

Bölgede bu sabah saatlerinde PKK’lıların izini süren askerlere teröristler, Ergani ile Elazığ’ın Maden İlçesi arasındaki Değirmendere Köyü yakınlarında pusu kurdu. Teröristler güvenlik güçlerine uzun namlulu silahlarla ateş açtı. Açılan ilk ateşte 1 astsubay, 1 uzman çavuş ve 2 er olmak üzere 4 asker yaralandı. Timdeki askerlerin anında karşılık vermesiyle teröristler, izlerini kaybettirmek için ormanlık ve dağlık alana kaçtı. Kaçan teröristleri etkisiz hale getirmek için hava destekli operasyonlar sürdürülüyor.

Haberin Devamı

DİYARBAKIR'DA ASKERE HAİN PUSU / WEB TV

DURAN KALBÄ° ÇALIÅžTIRILDI Â

Saldırıda yaralananlara ilk müdahale kaldırıldıkları Ergani Devlet Hastanesi’nde yapıldı. Burada durumu ağır olan astubayın kalbi durması üzerin önce şehit olduğu açıklandı. Ancak doktorların yoğun çabasıyla astsubayın duran kalbi yeniden çalıştırıldı. Ardından yaralılar helikopterle Diyarbakır Asker Hastanesi’ne kaldırıldı. Duran kalbi çalıştırılan astsubayın durumunun kritik olduğu ve yoğun bakım ünitesinde tedavisinin sürdüğü belirtildi.

KALBÄ° 10 DAKÄ°KA DURMUÅž

Kalbi durduktan sonra yaşama yeniden döndürülen astsubay Ahmet Yumak’ın kalbinin 10 dakika durduğu açıklandı.

Astsubay Yumak’a ilk tedaviyi Ergani Devlet Hastanesi’nde yapan Pratisyen Dr. Abdulkadir Basravi, yaralı askerin hastaneye girişiyle birlikte müdahale ettiklerini belirterek, "Yaralı geldiğinde solunumu ve kalbi yoktu. Yani kalbi atmıyor, solunum almıyordu. İlk olarak gözlemlediğimiz kadarıyla beyine giden sol ana damar 4-5 yerden parçalanmıştı. Hemen buraya tampon uyguladık. Beyine uzun süre oksijen gitmediğini düşünerek nefes alması için nefes borusuna tüple girdik, yani dışırdan oksijen desteği verdik. Bu anlattıklarımın tamamını yaklaşık 1 dakika içinde yapmıştık. Sonra duran kalbini çalıştırmak için önce kalp masajı uyguladık. Daha sonra elektro şok cihazı ile kalbe müdahalede bulunduk. Uğraşımız sonucu kalp atmaya başladı. Bu anlattığım tüm çalışmalar sırasında anestesi uzmanı Murat Yıldız ile birlikte yaptık. Onun çok büyük katkısı oldu" dedi.

Haberin Devamı

Kalp atmaya başladıktan sonra askeri helikopter beklediklerini ancak çok geç kalması üzerine kendi ambulansları ile yaralıyı Askeri hastaneye getirmek için yola çıktıklarını anlatan Dr. Basravi, "Anestezi uzmanı Murat Yıldız ile birlikte çok sağlıklı değerlendirmeler yaptık. Yaralının kalbi atmaya başladıktan sonra askeri helikopter gelecekti, yaralıyı Diyarbakır Asker Hastanesi’ne götürecektik. Ancak yarım saat geçmesine rağmen helikopter gelmemişti. Bunun üzerine hastayı biran önce tıbbi anlamda tam teşekkülü bir hastaneye yetiştirmek için kendi ambulansımızla hastayı yola çıkarmaya karar verdik. Ambulansla yaralıyı dışarı çıkardık. Diyarbakır’a gelmek üzere yola çıktık. Yaralı askerin hastaneye getirilmesinden yaklaşık 40 dakika sonra helikopterin geldiğini yolda öğrendik. Tekrar geri dönüp helikopterle yaralıyı Diyarbakır Asker Hastanesi’ne getirdik. Orada da hemen ameliyata aldılar" diye konuştu.

ASTSUBAY YUMAK GATA'YA SEVK EDÄ°LDÄ°

Yaralı olarak hastaneye kaldırılan, ve duran kalbi 10 dakika sonra tekrar atan Astsubay Ahmet Yumak, tedavi gördüğü Diyarbakır Asker Hastanesi'nden, GATA Askeri Hastanesi'ne sevkedildi. Askeri ambulans uçak ile akşam saatlerinde Ankara'ya götürülen yaralı Astsubay Ahmet Yumak'ın tedavisine burada devam edilecek.

Haberin Devamı

MEZRAYA SALDIRIP 2 ÇOCUĞU KAÇIRMIŞLAR

Ergani’de pusu kururarak 1’i ağır 4 askeri yaralayan PKK’lıların saldırısının detayları ortaya çıkmaya başladı. Bir grup PKK’lının dün saat 23.00 ile bugün saat 01.00 arasında Ergani’ye 9 kilometre uzaklıkta bulunan Ortaağaç Köyü’ne bağlı Sürekli Mezrası’na silahlı saldırı düzenledi. Köydeki korucuların karşılık vermesi üzerine teröristlere çatışma çıktı. Yaklaşık 2 saat süren çatışma sırasında köye sızan PKK’lılar yaşları 8 ile 10 arasında olan biri kız 2 çocuğu yanlarına alarak kaçtı. PKK’lılar yanlarında götürdükleri çocukları bir süre sonra serbest bıraktı. Çocuklar Değirmendere Jandarma Karakolu’na götürüldü.

Haberin Devamı

HAVA DESTEKLÄ° OPERASYON

Bölgede kaçan teröristleri etkisiz hale getirmek için hava destekli başlatılan operasyon sürdürülüyor. Diyarbakır’dan Sikorsky helikopterlerle bölgeye indirilen komandolar teröristlerin izlerini sürüyor. Bölgeyi iyi ibilen korucular da operasyona destek veriyor. Bu arada Kobra helikopterlerin de PKK’lıların bulunduğu alanları ateş altına aldığı belirtildi.

PKK’lıların pusu kurup 4 askeri yaraladığı Diyarbakır-Elazığ karayolundaki Değirmendere Köyü yakınlarında da önlem alıp, araçların geçişine kontrollü olarak izin veriyor. Zırhlı araçlarla önlemler devam ederken, karadan da sevk edilen askerler PKK’lıları takibini sürdürüyor. Elleri tetikte olan askerler arazide çalışmalarını sürdürüyor.

Haberin Devamı

Bu arada bölgede köy korucularının kuru otları tutuşturması kısa süreli heyecan yarattı. Yapılan telsiz görüşmelerinde herhangi bir durumunun olmadığı ve otların yakıldığı ortaya çıktı.

CÄ°ZRE'DE 13 POLÄ°S YARALIÂ

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde dün gece yapılan yasadışı gösteriler sırasında polise, silahlı ve bombalı saldırı düzenlendi. İlk gelen bilgilerde 6 polisin yaralandığı belirtiliyordu ancak 1 polisin uzun namlulu tüfekle açılan ateşle, 12 polis memurunun da tuzaklanan parça tesirli bombanın patlaması sonucu yaralandığı belirtildi. Polis, ilçede saldırganları yakalamak için başlattığı operasyonları sürdürüyor.

Cizre’de dün gece ilçenin girişinde bulunan İdil Yolu başta olmak üzere Nur ve Cudi mahallelerinde izinsiz gösteriler düzenlendi. Bir bölümü yüzlerini kapatmış olan göstericiler, İdil yolunu barikatlarla kapatıp, Nur ve Cudi Mahallesi’nde ateşler yakarak sloganlar attı. Mahalledeki gösteriler sırasında polise taş, molotof ve havai fişekli saldırı düzenlendi. Polis, göstericilere tazyikli su ve gaz bombası kullanarak müdahalede bulunurken ilçe savaş alanına döndü.

Müdahale sırasında göstericiler arasından polise uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Kurşunların isabet ettiği 1 polis yaralandı. Mahalleye takviye özel harekat ekipleri sevkedilerek, geniş kapsamlı operasyon başlatıldı. Ateş açan saldırganlarla polis arasında çatışma yaşandı.

Silahlı saldırıda yaralanan polis, Cizre Devlet Hastanesi’ne kaldırılıp, ilk tedavisi burada yapıldı. Daha sonra askeri helikopterle Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne götürülen polis memurunun karaciğerinin parçalandığı ve bir böbreğinin de alındığı belirtilirken, tedavisinin sürdüğü kaydedildi.

BOMBALI TUZAK

Cizre’de olayların devam ettiği İdil yolu üzerindeki göstericileri de polis müdahale etti. Bu sırada yol üzerinde bir çöp konteynırı yanına tuzaklanan parça tesirli ses bombası patlatıldı. Patlamada olaylara müdahale eden 12 polis, şarapnel parçalarının isabet etmesi sonucu yaralandı. Yaralı polisler, Cizre Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

YURT BÄ°NASI YENÄ°DEN YAKILMAK Ä°STENDÄ°

Cizre’de göstericiler Dörtyol Kavşağı’nda bulunan ve daha önce molotoflu saldırıda 3 öğrenin yaralandığı bir öğrenci yurdunu da hedef aldı. Boş yurt binasına atılan molotofun çıkardığı yangın anında müdahale edilerek büyümeden söndürüldü.

Yaşanan olaylar üzerine Cizre’ye takviye polis gönderilerek ilçede abluka altına alındı. Polis, bazı cadde ve sokakları giriş çıkışa kapatırken, saldırganları yakalamak için mahallelerde didik didik arama yaptı. Olaylar geç saatere kadar sürdüğü Cizre’de polis, bugün de saldırganları yakalamak için çalışmalarına devam ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!