Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2001 00:00
Diyarbakır 75. Yıl Çocuk ve GençlikMerkezi Sosyal Hizmet Uzmanı İsmail Sarı, kentte 5 bine yakın sokakta çalışan çocuğun bulunduğunu, yaklaşık 100 çocuğun uçucu madde kullandığını söyledi.
Sarı, 1990'lı yıllarda başlayan yoğun göçün beraberinde toplumsal sorunları getirdiğini ve kentin altyapı, ekonomik ve sanayi alanlarının gelişmemiş olmasından dolayı sorunların büyüdüğünü belirtti. Sorunların başında sokakta çalışan çocukların yer aldığını ifade eden Sarı, şöyle dedi:
'Sokakta çalışan çocukların sorunlarına çözüm amacıyla 1999'da 75.Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi açıldı. Merkezde ilk etapta, alan çalışması yapıldı. Alan çalışmasında sokakta çalışan çocuklar merkeze yönlendirildi. Ardından ailelerle görüşülerek, çocukları sokakta bekleyen tehlikeler anlatıldı. Çocuğu ailesiyle birlikte ele alıyoruz.Çalışmalarımız hem aile, hem de çocuk üzerine oluyor. Bugüne kadar bin 246 çocuğa hizmet götürdük. Bizim amacımız çocuk işçiliğine son vermek.
Kentte, 5 bine yakın sokakta çalışan çocuk bulunurken, 100 çocuk uçucu madde kullanıyor. Merkeze, 376 çocuk geliyor. Bu çocuklardan, 232'si okula devam ediyor. İşe yerleştirdiğimiz 12 ve okula başlatığımız 103 çocuk var. 190 çocuk, sosyal yardımdan yararlandı. 64 çocuk ise ailesinin yanına dönerek çalışmayı bıraktı.''
Sarı, merkezde rehabilitasyon çalışması yaptıklarını, çocuklara eğitim, bilgisayar, resim, müzik, beden eğitimi dersleri verdiklerini anlatarak, ''Okula giden çocukların da okul takibini yapıyoruz. İmkanlar ölçüsünde ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Amacımız, çocuğa daha iyi bir yaşam sunmaktır'' dedi.
Merkezde 3 sosyal hizmet uzmanı olmak üzere toplam 10 personelin çalıştığını belirten Sarı, personel eksikliği ve merkezin içinde bulunduğu yapı nedeniyle uçucu madde kullanan çocuklar için merkezde çalışma yapamadıklarını, sokakta bire bir çalıştıklarını ifade etti.
Sarı uçucu madde bağımlısı olan çocukların diğer çocukları da etkileyebileceğini ve bu nedenle tedavi edilmeleri gerektiğini bildirdi. Sarı, şöyle devam etti:
''Dicle Üniversitesi ve İl Sağlık Müdürlüğü ile görüşerek, sorunları dile getirdik. Geçmişte 50 uçucu madde bağımlısı çocuk varken, bu sayı 100 oldu. Önlem alınmazsa, uçucu madde kullanan çocukların sayısı daha da artar. Dicle Üniversitesi ile uçucu madde kullanan çocuklar için tedavi merkezi açma projesi vardı. Fakat hayatageçirilmedi. Girişimlerimiz devam ediyor.''