Diyarbakır'da 2 bini aşkın kanatlı hayvan itlaf edildi

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakırda 2 bini aşkın kanatlı hayvan itlaf edildi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2006 16:54

Yurdun çeşitli yerlerinde kuş gribine karşı önlemler devam ediyor. Diyarbakır İl Tarım Müdürlüğü ile Sur Beldesi Belediye Zabıta ekipleri, cadde ve sokaklarda yaptıkları anonslarla vatandaşları kanatlı hayvanları itlaf ekiplerine teslim etmeleri konusunda uyarıyor. Canlı kanatlı hayvanları sahiplerinden alan itlaf ve dezenfekte ekipleri, evleri de ilaçlıyor.

Diyarbakır'da dün akşamdan bu yana 2 bini aşkın kanatlının itlaf edildiği kaydedildi.

KASTAMONU

Kastamonu İl Tarım Müdürü Güray Koçak, kuş gribiyle ilgili ihbarları anında değerlendirdiklerini, her gün ortalama 7-8 numuneyi analiz için Ankara'ya gönderdiklerini belirtti.
Yürekveren Köyü'nde, ölü güvercinlerle oynayan 2 çocukta kuş gribine rastlanmasının ardından Kastamonu genelinde tedbirlerin artırıldığını ifade eden Koçak, köydeki tüm kanatlı kümes hayvanlarının itlaf edildiğini söyledi.
Koçk, “Şimdiye kadar Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı Ankara'daki Etlik Hayvan Hastalıkları Araştırma Enstitüsü'ne 25 numune gönderdik. Bu numunelerde herhangi bir bulguya rastlanmadı” dedi.

-İZMİT-

İzmit'te dün kuş gribi şüphesiyle hastaneye getirilen Zehra Akay'ın (6) kan örneklerinin, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'ne gönderildiği bildirildi.
Kocaeli Sağlık Müdür Vekili Dr. Şeref Kasımoğlu yaptığı açıklamada, Akay'ın tahlil sonuçları gelene kadar Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Servisi'nde gözetim altında tutulacağını belirterek, “Bizim görüşümüz çocukta kuş gribi olmadığı yönünde, fakat her ihtimale karşı kesin sonuçlar gelene kadar gözetim altında tutacağız” dedi.
Kasımoğlu, baba Nizamettin Akay'da herhangi bir hastalık belirtisine rastlanılmadığını, bu nedenle kan örneği alınmadığını kaydetti.
Kocaeli Tarım İl Müdürü Mehmet İncir de Nizamettin ve Zehra Akay'ın yaşadığı İzmit'e bağlı Eşme Beldesi'nde yapılan incelemede, şüpheli bir durumla karşılaşılmadığını söyledi.

-BEYPAZARI VE NALLIHAN-

Ankara'nın Beypazarı İlçesi Tarım Müdürü Beytullah Ertan, yaptığı açıklamada, Kayabükü Köyü'ne bağlı İğdelidere Mezrası yakınlarında 2 yaban ördeğinde kuş gribi tespit edilmesinin ardından bölgede başlatılan itlaf çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
Fasıl, Harmancık, Yassıkaya ve Kargı köylerinde de yürütülen çalışmalar kapsamında, şimdiye kadar 433 kanatlı hayvanının itlaf edildiğini belirten Ertan, bugün yapılacak çalışmalarla bu sayının 1000'in üzerine çıkabileceğini kaydetti.
Nallıhan İlçe Tarım Müdürü Murat Gür ise Çayırhan Beldesi başta olmak üzere, bölgelerinde toplam 1670 kanatlı hayvanın itlaf edildiğini bildirdi.
Çayırhan Belediye Başkanı Hüsamettin Yüksel de beldelerinde 981 kanatlı hayvanın itlaf edildiğini belirtti.

-BALIKESİR-

Balıkesir'in Bandırma İlçesi'ne bağlı Edincik Belde Belediye Başkanı Fevzi İpek, yaptığı açıklamada, yumurtalarını satamayan üreticilerin ellerindeki kanatlıların itlafı için Tarım İlçe Müdürlüğü'ne başvurduğunu bildirdi.
Kanatlı sektöründe merkez haline gelen Bandırma genelinde günde yaklaşık 5 milyon, Edincik'te ise 1.5 milyon yumurta üretildiğini ifade eden İpek, 60 ila 80 YKr arasında satılan yumurtanın, kuş gribinin yeniden gündeme gelmesiyle 20 YKr'ye kadar düştüğünü söyledi.
Gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda, beldedeki işletme sayısının her geçen gün azalacağını kaydeden İpek, “Bundan birkaç yıl öncesinde beldemizde işletme sayısı 138 iken, rakam bugün 40'a kadar düşmüştür. Böyle giderse geriye kalan 40 işletmenin de kapanması söz konusudur” dedi.

-AFYONKARAHİSAR-

Afyonkarahisar Milli Birlik Caddesi'nde hasta bir horoz gören vatandaşlar, durumu yetkililere bildirdi.
Olay yerine gelen İl Tarım Müdürlüğü ekipleri, özel kıyafetlerini giyerek horozu aldıktan sonra, bölgeyi dezenfekte etti.
Horozun hastalığının belirlenmesi için inceleme başlatıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!