Diyarbakır Cezaevi’ndeki 15 ölüm için soruşturma

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakır Cezaevi’ndeki 15 ölüm için soruşturma
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2012 00:00

ÖZEL yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, 12 Eylül askeri darbesi döneminde Diyarbakır Askeri Cezaevi’nde işkence gören, burada işkence sonucu ölümlere tanık olan veya gördüğü işkenceler nedeniyle yakınlarını kaybeden 165 kişinin farklı tarihlerde bulunduğu suç duyurularına ilişkin evrakı ayırdı. Başsavcıvekilliği, “Diyarbakır Askeri Cezaevindeki işkence ve kötü muamele sonucu 15 kişinin ölümüyle” ilgili olarak da soruşturma başlattı.
Başsavcıvekilliği, soruşturma evrakını, “müştekilerin iddia ettiği işkence ve kötü muamele ile yaşam hakkının ihlaline yönelik suçların CMK’nın 250’nci maddesi kapsamında olmaması” nedeniyle, “görevsizlik” kararı vererek Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Görevsizlik kararında, Diyarbakır Askeri Cezaevi’nde hayatını kaybettiği belirtilen Necmettin Büyükkaya, Ramazan Yayan, Remzi Aytürk, Aziz Büyükertaş, Önder Demirok, Mehmet Emin Akpınar, Medet Özbadem, Ali Sarıbal, Celal Paydaş, Bedii Tan, Kenan Gürsoy, Seyfettin Sak, Aziz Özbay, Hayri Durmuş ve Mazlum Doğan “maktul” olarak yer aldı.
İnsanlığa karşı suç
İşkence ve kötü muamele gördüğünü iddia eden kişilerle ilgili zaman aşımının, 1982 Anayasası’na eklenen 15’inci maddeyle durduğu, referandumda bu maddenin kaldırılmasıyla zaman aşımının yeniden işlemeye başladığı kaydedilen kararda, TCK’nın 77’nci maddesinde, “kasten öldürme, yaralama, işkence, eziyet veya köleleştirme, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçlarının bir plan doğrultusunda, sistemli olarak işlenmesinin” insanlığa karşı suç olarak tanımlandığı, bu suçlar dolayısıyla zaman aşımının işlemeyeceğinin belirtildiği ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!