Güncelleme Tarihi:
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez, yaptığı açıklamada, 196 sayfadan oluşan kitabın giriş bölümünde, ortaçağ, aydınlanma dönemi ve günümüzde batı düşüncesine hakim olan Hz. Muhammed anlayışının incelendiğini, Batı'daki İslamla ilgili eleştirilerin, Hz. Muhammed üzerinde yoğunlaşmasının sebeplerinin ele alındığını söyledi.
Hollanda, Almanya, Fransa, İngiltere, Amerika, Avustralya, Balkanlar ve İslam ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri ile Türk basınında, karikatür kriziyle ilgili yer alan haber ve makaleleri de derlediklerini belirten Görmez, “Avrupa'daki dini kurumların ve siyasi partilerin takındığı lehte ve aleyhte tavrı değerlendirdik. Diyanet İşleri Başkanlığının konuyu nasıl ele aldığının da üzerinde durduk” diye konuştu.
Görmez, Papa'nın İslam ve Hz. Muhammed ile ilgili açıklamaları konusunda da benzer bir çalışma yapacaklarını ve bu konuda dünya basınında yer alan haber ve makaleleri de derleyeceklerini bildirdi.
TEPKİLER BİRBİRİNDEN FARKLI
Mehmet Görmez, kitabın önsöz yazısında ise “Bu derleme, söz konusu haber ve tahrikler karşısında Müslümanlar olarak öz güvenimizi pekiştirecek, entelektüel duruşumuzun sahihliğini yükseltecek ve söz konusu tuzakları şiddete başvurmadan boşa çıkarabilecek bir yol haritası sunmaktadır” görüşüne yer verdi.
Dünya basınında yer alan makale ve yorumların değerlendirildiği kitaba göre, karikatürlerin algılanma biçimiyle karikatürlere gösterilen tepkiler farklılık gösteriyor. Batı toplumlarında karikatürleri basın ve ifade özgürlüğü kapsamında algılayanların yanında ciddiye almayan, bu tür çizimlere önem atfetmeyenler de bulunuyor.
İslam dünyası, Balkanlar ve Avrupa ülkelerindeki yerleşik Müslüman toplumlar ise bir dinin ve kültürün değerlerini rencide eden yaklaşımları kabul edilebilir bulmuyor. Arap ülkelerinin bir bölümü, konuyu, “peygamberin karikatürize edilemeyeceği” bağlamında değerlendirirken, diğerleri ise “peygamberin terörist olarak tasvir edilemeyeceği, dini motiflerin alay konusu yapılamayacağı” şeklinde algılıyor.
Kitaba göre, gösterilen tepkilerin bir kısmının şiddet içerikli olması ve bu türden haberlerin karikatürlerle birlikte haber yorum kapsamında gazetelerde yer alması, şiddet ve İslam kavramlarını yan yana getirme çabalarını amacına ulaştırıyor.
GERİLİMDEN BATI VE İSLAM DÜNYASI ZARARLI ÇIKIYOR
Son otuz yıldır Batı dünyasında yapılan aşağılamaların İslam ve Batı arasındaki eski yaraların yeniden açılmasına sebep olduğu vurgulanan kitapta, bu gerilimden her iki tarafın da zararlı çıktığı ifade edildi.
Karikatür krizinin, Batı dünyasında Hz. Muhammed ve İslam algısıyla ilgili tek tip bir bakış açısı olmadığını gösterdiği kaydedilen kitapta, şöyle denildi:
“İslam dışındaki dini kurumların söz konusu tahkirlerden rahatsızlık duyduklarını ve bunu tasvip etmediklerini açıklaması, Batı'nın Hz. Muhammed tasavvuru açısından en azından tarihsel bazı dogmalarını ve bilgisizliğe dayalı ön yargılarını ciddi şekilde sorguladığını göstermesi bakımından önemlidir.”