Güncelleme Tarihi:
Diyanet İşleri Başkanlığı, "Diyanet" takviminde domuz etinin niçin haram kılındığını insan sağlığına ilişkin bazı verilere dayanarak anlattı.
İslam dininin insanları maddi-manevi bir çok zarar ve kötülükten korumak için kurallar koyduğunu ifade eden Başkanlık, "zararlı, kötü ve pis şeylerin" yasaklandığını, "temiz ve faydalı olanların" ise helal kılındığını belirtti.
Diyanet, İslamiyet'in beslenme konusunda da bazı temel prensipler belirlediğini, bu prensipler gereğince domuz etinin yasaklandığını kaydetti.
İslam bilginlerice domuz etinin yasaklanışıyla ilgili olarak çeşitli gerekçeler ileri sürüldüğüne işaret eden Diyanet, şu bilgilere yer verdi:
"İslam bilginlerince domuzun, laşe, fare ve kendi pisliği dahil bir çok şeyi yemesi sebebiyle etinde insan sağlığına zararlı parazitler bulunduğu, domuz eti yiyenlerde trişinöz, domuz şeridi, yılancığı, domuz vebası, salmonallazlar gibi tehlikeli bir çok hastalığın oluştuğu çok yağlı olan domuz etinin cinsiyet hayatını düzenleyen hormonlar üzerinde olumsuz etkiler yaptığı, bol miktarda kollestrol ihtiva ettiği, damar sertliği, karaciğer ve kalp yetmezliklerine zemin hazırladığı ifade edilmektedir."
Domuz etinin Müslümanlara haram kılınmasının gerekçelerini sadece bunlara bağlamanın doğru olmayacağını ifade eden Başkanlık, bu gerekçeler ortadan kaldırılsa da İslam'da domuz eti hükmünün değişmeyeceğini bildirdi. Başkanlık, "Çünkü yüce Allah'ın emir ve yasaklarında bilebildiğimiz ve bilemediğimiz bir çok sebep ve hikmet mevcuttur. Biz yüce Allah'ın emir ve yasaklarını yalnızca onun emri ve yasağı olduğu için yerine getiririz" ifadelerini kullandı.