Diyanet: Cuma namazı saatinde alışveriş haram

Güncelleme Tarihi:

Diyanet: Cuma namazı saatinde alışveriş haram
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2002 01:21

Diyanet İşleri Başkanlığı, cuma namazı saatlerinde alışveriş yapmanın, cuma namazı kılması farz olan kişilere haram olduğunu bildirdi.

Diyanet, internetteki sitesinde, yurttaşların başkanlığa sıkça yönelttiği soruları yanıtlarken, ‘‘Cuma namazı için ezan okunduktan sonra, namaz bitinceye kadar alışveriş ve benzeri işlerle uğraşmak, cuma namazı kılması farz olan kimseler için haramdır’’ değerlendirmesine yer verdi.

Namazla ilgili sorular ve verilen yanıtlardan bazıları şöyle:

Erkeklerle kadınların saflardaki durumu nedir?

Kadınların erkeklerden ayrı, uygun bir yerde namaz kılmaları gerekir. Nitekim Hz. Peygamber, namaz saflarını önce erkekler, sonra erkek çocuklar, en arkada da kadınlar olmak üzere düzenlemiştir.

Türkçe namaz kılınır mı?

Duaların, zikirlerin Türkçe yapılmasında bir sakınca yoktur. Kuran-ı Kerim'in mealini okumak da bir ibadettir. Ancak Kuran meali ile namaz kılınması uygun değildir. Zira Kuran mealleri Kuran'ın kendisi değildir.

Tuvalette abdest alınabilir mi?

Tuvalette abdest alınmasında bir sakınca yoktur. Ancak böyle yerlerde besmele, zikir ve duaların içten söylenmesi uygun olur.

Saç boyası, kına, ruj, oje, jöle, abdest ve gusle mani midir?

Abdest alırken, yıkanması gereken uzuvlardan birinde kuru yer kalırsa, abdest sahih (doğru) olmaz. Gusülde ise vücutta, suyun ulaşabildiği her yerinin yıkanması gerekir. Bu itibarla, abdest veya gusül alacak kimsenin, yıkanması gereken uzuvlarında, suyun altına ulaşmasına engel olacak bir tabaka bulunmamalıdır. Oje gibi vücut üzerinde tabaka oluşturup da suyun bedene ulaşmasına mani olanlar abdest ve gusle manidir. Tabaka oluşturmayan saç boyası, kına gibi makyaj malzemeleri abdest ve gusle mani değildir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!