Güncelleme Tarihi:
Diyanet İşleri Başkanlığınca, İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesine ulaştırılmak üzere Ankara Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesine verilen dava dilekçesinde, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden vatandaşlar tarafından gönderilen ileti içeriklerinden "âlâ" kelimesinin alkollü bir içecek markasında kullanıldığı belirtildi.
Allah'ın sıfatlarından birinin marka olarak kullanılmasının doğru olmadığı belirtilen dava dilekçesinde, "ilgili markanın hükümsüzlüğüne karar verilmesi" istendi.
Diyanet İşleri Başkanlığına yapılan şikayetler üzerine "âlâ" isminin dini bir değer ve sembol içerip içermediği hakkında Din İşleri Yüksek Kurulundan görüş istendiği kaydedildi.
Kurul tarafından 25 Ocak'ta kendilerine gönderilen dilekçede, Türkçede "âlâ" kelimesinin "iyi", "pekiyi", "yüksek", "pek yüksek", "pek güzel", "nefis", "enfes" gibi anlamlara geldiği bildirildi.
Dilekçede, Türkçede kullanılan "cenneti âlâ" tabirinin de cennetin en yüksek katı anlamına geldiğine işaret edilerek, Arapça'da "â'lâ" kelimesinin ise Türkçedeki "âlâ" kelimesinden biraz farklı bir telaffuzla "en yüksek", "daha yüksek", "yüce", "en üstte" gibi sözlük anlamlarıyla değişik kullanımlara sahip olduğu aktarıldı.
Ayrıca Kur'an-ı Kerim'de bu kelimenin, Allah'ın yüceliğini ifade eden bir sıfat olarak kullanıldığı gibi Hz. Musa'nın, Firavun ve sihirbazları karşısındaki durumu ve gökyüzündeki en yüce ufku nitelemek için de kullanıldığı anımsatılan dilekçede, şu değerlendirmede bulunuldu:
"Yukarıda anlam içerikleri ve kullanımlarına işaret edilen ala isminin bir içki türüne verilmesiyle ilgili dikkati çeken bir başka husus da bu isimlendirmenin Kur'an'da içki hakkındaki olumsuz nitelemeye muarız ve övücü bir mahiyet arz etmesidir. Zira Allah, Kur'an-ı Kerim'de içki ve türlerini 'şeytan işi, çirkin, kötü işler' kapsamında değerlendirmiştir.
Sonuç olarak; Türkçemizde her ne kadar 'iyi', 'pekiyi' anlamında kullanılmış olsa da Cenabıhakk'ın sıfatlarından biri olan "âlâ"yı çağrıştırması, Kur'an-ı Kerim'de sure ismi olarak geçmesi, gelenekte dini çağrışımı bulunması ve Allah'ın haram kıldığı bir nesneyi övme, yüceltme anlamı taşıması yönleriyle bahis konusu ismin bir içki türüne ad veya marka olarak kullanılmasının dinen uygun olmadığı değerlendirilmektedir."
Diyanet İşleri Başkanlığının dava dilekçesinde, alkollü içecek üreten şirketin markasında "âlâ" ifadesinin geçmesinin dinen uygun olmadığı gerekçesiyle bu ifadenin hükümsüzlüğüne karar verilerek kaldırılması talep edildi.