Diyaliz hastalarını bekleyen tehlike

Güncelleme Tarihi:

Diyaliz hastalarını bekleyen tehlike
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2009 16:42

400 diyaliz merkezinin tamamına yakınının kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalındığı belirtildi.


Özel Diyaliz Merkezleri Derneği DİADER Başkanı Mustafa Işık, domuz gribinden dünyada 4 bin 500 kişinin ölümü üzerine Türkiye'nin haklı olarak alarma geçtiğini belirterek, “Yaklaşık 500 milyon liralık aşı alımı yapan devletimizin, 300 milyon lira için 40 bin diyaliz hastasını ölüme terk etmeyeceğini umut ediyoruz” dedi.

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Işık, sektördeki 400 merkezin tamamına yakınının kapanma yolunda olduğunu, 15 bin kişiye istihdam sağlanan bu sektörde 10 bin çalışanın işşiz kalabileceğini söyledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 5 yıl öncesinin fiyatları ile kendilerinden hizmet satın almayı sürdürdüğünü anlatan Işık, ticari kaygıları bıraktıklarını, ayakta kalma mücadelesi verdiklerini anlattı.

Işık, “Hayati önem taşıyan bir sağlık hizmeti veriyoruz. Bu hizmeti kestiğimizde hastalarımızı ölüme terk etmiş oluyoruz. Bu nedenle özel diyaliz merkezleri, bugüne kadar maliyetlerinin de altında fiyatlarla hizmet sunmayı sürdürdü. Ancak bu fiyatlarla, artık sektördeki kuruluşların ayakta kalması mümkün değil” dedi. “Tüm özkaynaklarımızı tükettik. Artık durum sosyal sorumluluk olmaktan çıktı ve bir iflas tablosuna dönüştü. Ayakta durma şansımız maalesef kalmadı” diyen Işık, Türkiye'de yaklaşık 55 bin diyaliz hastası bulunduğunu ve bunun 40 bine yakınına tedavi hizmeti sunan sektörün komaya girdiğini söyledi. Işık, “SGK 300 milyon lira tasarruf etmeye çalışırken, göz göre göre 40 bin diyaliz hastasını ölüm riski ile karşı karşıya bırakıyor” dedi.

Işık sorunlarını iletmelerine, Başbakan gösterdiği bu konuya gösterdiği hassasiyete rağmen halen bir çözüm götürelemediğini belirterek, devletin bu soruna kısa sürede çözüm bulmasını beklediklerini söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!