Diyabetin devlete maliyeti 13 milyar TL

Güncelleme Tarihi:

Diyabetin devlete maliyeti 13 milyar TL
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2011 13:21

“Türkiye’de Tip 2 Diyabet Komplikasyonlarının Maliyeti” başlıklı çalışma, diyabetin kamuya toplam yıllık maliyetinin yaklaşık 13 milyar TL olduğunu ortaya koydu.

Haberin Devamı

 Bu rakamın yüzde 84’ünü diyabetin etkin tedavi edilememesi nedeniyle ortaya çıkan komplikasyonlar ve ilgili maliyetler oluşturuyor.

18 Haziran 2011 – Diyabet  hastalığı ve komplikasyonlarının sosyal güvelik sistemine maliyeti konusunda yapılan model çalışmaya göre, ülkemizde yaklaşık 6.5 milyon hastayı  etkilediği düşünülen diyabet hastalığı ve komplikasyonlarının, Sosyal Güvenlik Kurumu’na doğrudan maliyetinin yaklaşık 13 milyar TL olduğu hesaplandı.  Çalışmaya göre, diyabet tedavisine eşlik eden komplikasyonların başında kardiyovasküler komplikasyonlar geliyor.

Lilly İlaç’ın desteğiyle Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümünden Doç. Dr. Simten Malhan tarafından gerçek hayat verileri kullanılarak yapılan  “Türkiye’de Tip 2 Diyabet Komplikasyonlarının Maliyeti” başlıklı çalışmada, diyabet hastalarının hastalıklarına eşlik eden kardiyovasküler, böbrek, göz ve nörolojik komplikasyonların doğrudan maliyeti araştırıldı.

Haberin Devamı

Diyabet tedavisine eşlik eden komplikasyonlar arasında yer alan kardivasküler komplikasyonların, toplam maliyetler içindeki oranının %32.6 olduğunu belirten Doç.Dr. Malhan, diyabetin toplam maliyeti içinde böbrek komplikasyonlarının yıllık doğrudan maliyetinin %25, göz komplikasyonlarının oranının %6.4 ve nörolojik komplikasyonların oranının ise % 6 olarak tahmin edilebileceğini vurguladı.

YAKLAŞIK 8 BİN HASTA İNCELENDİ

Çalışmada ayrıca, diyabetin sosyal güvenlik sistemine oluşturduğu yıllık doğrudan maliyetin sadece % 10.9’unu, diyabetin tedavisine yönelik ilaçların oluşturduğu ortaya çıktı. 

Çalışma  1 Ocak – 31 Aralık  2009 tarihleri arasında diyabet tedavisi gören 7095 hastanın verileri incelenerek hazırlandı. Diyabetin maliyeti ile ilgili ilk kez bu tür bir çalışma yapıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Malhan, “Bu sonuçlar, diyabet maliyetlerinin yönetiminde, komplikasyonların azaltılmasının önemine işaret etmektedir” diye konuştu.

2010 yılında açıklanan “Türkiye Diyabet Epidemiyolojisi Çalışması II” (TURDEP II) sonuçlarına göre,  Türk erişkin toplumunda 90’ların sonunda yüzde 7.2 olan diyabet görülme sıklığının %13.7’ye yükseldiği gözlenmişti. Çalışmada ayrıca 7 milyon kişinin diyabet ve komplikasyonlarından etkilendiği, ancak sadece 4.3 milyon kişinin tanı aldığı açıklanmıştı. Dünya Sağlık Örgütü’nün verileri ise Türkiye’de diyabetin artış hızının dünya ve Avrupa genelinin üzerinde olduğunu ortaya koymaktadır. Diyabetle mücadeleyi öncelikli  konuların başına alan Sağlık Bakanlığı da bu çerçevede 2009 yılında Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı’nı (2011 – 2014) başlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!