Diyabet hastalarına yaz kampı

Güncelleme Tarihi:

Diyabet hastalarına yaz kampı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2009 10:08

Türkiye Diyabet Vakfı Ankara Şubesi, 15-35 yaş aralığındaki tip 1 diyabet hastalarını İzmir'de düzenlenecek yaz kampına çağırıyor.

Türkiye Diyabet Vakfı Ankara Şube Başkanı Prof. Dr. İlhan Yetkin, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet hastalığı hakkında farkındalığı artırmak, bilinç düzeyini geliştirmek, diyabet hastası gençlere bu konuda detaylı bilgi vermek ve yaşam kalitelerini artırmak amacıyla böyle bir etkinlik düzenlediklerini, eğitimin diyabet tedavisinde en önemli unsurlardan biri olduğunu kaydetti.

Yetkin, kampın daha sonraki yıllarda da devam etmesini hedeflediklerini, 21-28 Haziran tarihleri arasındaki kampın, Sağlık Bakanlığı Eğitim Tesisleri'nde yapılacağını bildirdi.

Kampın günlük ücretinin 50 TL olacağını belirten Yetkin, “Bir hafta için toplam 350 TL alınacak. Yol için ayrı bir para ödenmeyecek. Bir otobüs firması yol masraflarını üstlenecek. Kampta her şey dahil sistemi olacak” dedi.

Yetkin, kamp süresince gençlere, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi başta olmak üzere Türkiye genelinde çok sayıda üniversiteden alanında uzman öğretim üyesinin eğitim vereceğini söyledi. Bunun yanı sıra 3 diyetisyen ve 2 hemşirenin de kampta bulunacağını anlatan Yetkin, beslenme ile ilgili olarak ayrıntılı bilgi verileceğini belirtti.

Aktivitelerin gün içerisinde değişik saatlerde yapılacağını aktaran Yetkin, çeşitli eğlencelerin de düzenleneceğini söyledi.

Kampa, diyabet hastası 15-35 yaş arasındakilerin katılabileceğini ifade eden Yetkin, “Bu hastaların çoğunluğu tip-1 diyabet hastası olacak” dedi.

BELİRTİLERE DİKKAT

Yetkin, insülin hormonunun kandaki mutlak eksikliğinin tip-1 diyabet olarak tanımlandığını ifade ederek, “İnsülin hormonu 5 dakika kanda olmazsa birdenbire kan şekerinde yükselme başlar. Bu dakikadan sonra geçen süre ne kadar uzarsa kişinin komaya girme ihtimali o kadar artar. Tip-1 diyabetlerin çoğunluğu koma nedeniyle hastaneye gelir” diye konuştu.

Çok su içme, sık idrara gitme ve ağız kuruluğunun tip-1 diyabetin en önemli belirtileri olduğuna dikkati çeken Yetkin, “Bu şikayetler başladığında komaya girmeden hastaneye ulaştırıldığında o kişilerin sağlığı daha az bozulur. Tip-1 diyabet genellikle 14 yaşlarında ortaya çıkıyor. Türkiye'de 1 milyonun üzerinde gencimiz tip-1 diyabetli” dedi.

Yetkin, tip-1 hastalarının bulgular arttığında hastaneye geliş sürelerinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Çocuk komaya girdiği halde, hastaneye geliş süresi gecikirse ölüm oranı yüksek olmaktadır. Komaya giriş ne kadar kısa sürede fark edilir ve hasta hastaneye ulaştırılırsa ölüm oranı düşmektedir.

Aileler, hastalığa ilişkin belirtilere karşı çok duyarlı olmalı. Çocuk, gece sık idrara çıkıyorsa idrar kontrolünü öğrendikten sonra altına kaçırıyorsa zayıflıyorsa en kısa zamanda hekime başvurulmalı ve kan-şeker testleri yaptırılmalı.

Diyabetli çocuğu olan veliler de hastalıkla ilgili düzenlenen tüm toplantılara katılmalı, kendilerini sürekli geliştirmeliler.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!