Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'da yaşayan Müslümanların temsil sorununun çözümü için kurulan Almanya Müslümanları Koordinasyon Konseyi'nde (KRM) alınacak kararlarda sadece konsey içindeki en büyük teşkilat olan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTİB) veto hakkı bulunuyor.
Konsey çalışmalarını yürütecek çalışma grubunda da DİTİB üç kişi ile temsil edilirken Almanya Müslümanları Merkez Konseyi, İslam Konseyi ile İslam Kültür Merkezleri Birliği iki üye ile konseyde yer alıyor. DİTİB Genel Başkanı Sadi Arslan, veto hakkı ve çalışma grubundaki temsil oranı konusunda DİTİB'in konseydeki en büyük teşkilat olmasının göz önünde bulundurulduğunu belirterek, “Grupta üç kişi ile temsil edilmemiz ve veto hakkımızın bulunması gayet doğal. Bizim 880'den fazla derneğimiz var” dedi.
Sembolik bir madde
DİTİB Dinlerarası Diyalog Müdürlüğü'nden Bekir Alboğa ise şunları söyledi: “DİTİB, Almanya Müslümanları Merkez Konseyi, İslam Konseyi ile İslam Kültür Merkezleri Birliği 6 ay süreyle KRM'nin sözcülüğünü yapacaklar. Bu kurumların imzaladığı protokoldeki 'veto' ile ilgili paragraf ortak yapılacak çalışmaları hiçbir şekilde olumsuz etkilemeyecektir. Çünkü kararlar oy birliği ve gönül birliği ile alınacak. Dostça ve verimli çalışmalarımızı etkileyecek bir unsur değil. Veto paragrafı protokole DİTİB'in büyük bir kurum olduğunu göstermek için konmuş sembolik bir madde. Protokolde 'şu veya bu durumda DİTİB veto hakkını kullanabilir' diye bir detay yok.” Almanya Müslümanları Merkez Konseyi Başkanı ve KRM Sözcüsü Eyup Köhler de, “KRM'nin alacağı kararlar oy birliğiyle alınacak. Zaten anlaşamamak ve alınacak kararlarda uzlaşamamak Müslüman topluma yakışmaz. Veto hakkı bu durumda sadece sembolik bir madde” dedi. İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya veto hakkı ile ilgili düşüncelerini açıklarken "DİTİB'in veto hakkı çalışmalarımızı herhangi bir şekilde olumsuz etkilemez. Hedefimiz Müslümanların bu toplumda hakkettikleri yeri almaları sağlamak" dedi.
Öte yandan Almanya Müslümanları Koordinasyon Konseyi'yle (KRM) ilgili yankılar devam ediyor. Focus dergisinde çıkan bir habere göre, KRM'deki 4 kuruluş eşit haklara sahip değiller. Focus dergisinin, ismi açıklanmayan bir konsey üyesine dayandırdığı haberde, protokolde DİTİB'e verilen veto hakkının anlaşmayı olumsuz yönde etkileyeceği bildirildi.