DİSK: Geçici işçiye kadro Belediye çalışanına yaramaz

Güncelleme Tarihi:

DİSK: Geçici işçiye kadro Belediye çalışanına yaramaz
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2007 12:49

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Musa Çam, geçici işçilere kadro verilmesiyle ilgili yasa tasarısının, belediyelerde sürekli işçi kadrosuna geçirilecek işçilerin bir yıl geçmeden işten çıkarılmasına zemin hazırladığını bildirdi.

Haberin Devamı

DİSK Genel Sekreteri Çam, yazılı açıklamasında, geçici işçilere kadro verilmesine ilişkin yasal düzenlemeyi değerlendirdi. Tasarının belediyelerde çalışanlara iş güvencesi sağlayacak düzenlemelerden yoksun olduğunu savunan Çam, Hükümet’in yerel yönetimlerde norm kadroyla ilgili çıkardığı yönetmeliğin, yerel yönetim istihdamında kısıtlayıcı ve yasaklayıcı düzenlemeler içerdiğini kaydetti.

"KALICI GEÇİCİ HALE GELİR"

Çam, Belediye Kanunu’nda istihdamın bütçeyle sınırlandığını ve 1 yıl geçmeden kadro verilen işçilerin işten çıkarılmasına zemin hazırlayacak nitelikte olduğunu belirtti. Çam, kadro ve bütçe sınırlamaları değiştirilmeden geçici işçilere kadro verilmesinin, söz konusu işçilere geçici kadro vermek anlamına gelebileceğini iddia etti.

Tasarının 1. maddesinin son paragrafında yer alan “2006 yılı içerisinde usulüne uygun olarak vizesi yapılmış geçici iş pozisyonlarında toplam 6 ay ve daha fazla süreyle çalışmış olan geçici işçileri kapsar” düzenlemesiyle Kanunun kapsamının belirlendiğini ifade eden Çam, bu kapsam içerisine 2006 yılında toplam 6 ay vizeyle çalıştırılan işçilerin dahil edildiğini kaydetti.

İŞTEN ÇIKARILANLAR KAPSAM DIŞ KALIYOR

Çam, Nisan 2006’da belediyelerde norm kadroyla ilgili olarak çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararı gerekçe gösterilerek işten çıkarılan çok sayıda işçinin kapsam dışında bırakıldığını belirtti. Çam ayrıca, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun süresi belirli iş sözleşmesiyle çalışan ve iş akdi birden fazla yenilenen işçilerin iş sözleşmelerinin belirsiz süreli iş sözleşmelerine dönüşmesi yönündeki kararı çerçevesinde 4857 sayılı İş Kanunu’nun ilgili maddesi düşünüldüğünde, tasarının kapsam maddesinin dar tutulduğunun belirtti. Geçmiş yıllarda vizeli çalıştırılan ancak 2006 yılında sadece vize nedeniyle 6 aydan daha az süreyle çalıştırılan işçilerin kapsam dışına çıkarılmasının İş Kanunu’ndaki düzenlemeyle çeliştiğini öne süren Çam, konunun İş Kanunu’ndaki çerçevede düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

BELEDİYE İŞTİRAKLERİNDE DE KISITLAMA VAR

Kapsamı daraltan bir diğer düzenlemenin, Türk Ticaret Kanunu’na göre belediyeler tarafından kurulan şirketlerde çalışan işçilerle ilgili olduğunu bildiren Çam, belediye şirketlerinin, çoğunlukla belediyeler tarafından Belediye Kanunu’ndaki istihdamla ilgili kısıtlamaları aşmak amacıyla kurulduğunu ifade etti.

Çam, söz konusu şirketlerin belediyelere doğrudan kanunla yüklenen belediye hizmetlerini yürütmek üzere kurulduğunu anımsattı. Belediye şirketlerinde çalışan işçilerin belediye istihdamının temel unsurlarından biri olduğunu vurgulayan Çam, bu sorunların çözüm yolu bulunmadan belediye istihdamında yaşanan sorunlara kalıcı çözümlerin bulunamayacağını kaydetti. Çam, belediye şirketi işçilerinin belediye işçileri olarak değerlendirilmesi yönünde tasarıda yapılacak düzenlemenin belediye hizmetlerinin niteliğinin artmasına, belediye hizmetlerinin hizmet bütünlüğünün sağlanmasına katkı sağlayacağını dile getirdi.

Çam, kanun tasarısında il özel idareleri, belediyeler, bunların kurdukları veya üye oldukları mahalli idare birlikleriyle işletmelerinde ve belediyelerin bağlı kuruluşlarında çalışanların sözleşmeli personel ya da sürekli işçi kadrolarına geçirilmelerinin öngörüldüğünü kaydetti. Bu konumda çalıştırılanların ancak memur ya da sözleşmeli personel olarak çalıştırılabileceklerini söyleyen Çam, personelin doğrudan sözleşmeli personel ya da sürekli işçi kadrolarına geçirilmesinin Belediye Kanunu’nun ihlali ve belediye meclislerinin yetkilerinin gasp edilmesi anlamına geldiğini ifade etti.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!