Güncelleme Tarihi:
POLİS TAKSİM MEYDANI'NI BÖYLE BOŞALTTI
TARİHİ 1 MAYIS'TAN GERİYE BU FOTOĞRAFLAR KALDI
DİSK VE KESK TAKSİM'E BÖYLE YÜRÜDÜ
TAKSİM MEYDANI ARAÇ TRAFİĞİNE KAPATILDI
YABANCI AJANSLAR TAKSİM'İ BU FOTOĞRAFLARLA DUYURDU
ANTALYA'DA 1 MAYIS BÖYLE KUTLANDI
ANKARA'DAKİ 1 MAYIS'TAN KARELER
31 YIL SONRA TAKSİM'DE
Polis ile sendikalar arasında 31 yıl önce 37 işçinin hayatını kaybetmesiyle başlayan Taksim gerilimi bugün ufak tefek olayların dışında mutlu sonla bitti. Günlerdir sendikalar ile valilik arasında yaşanan Taksim restleşmesinde valiliğin 'makul sayı' şartıyla anlaşmaya varılmıştı. Valilik her ne kadar 'makul sayıyı' 3 bin olarak belirlese de yaklaşık 5 bin kişi Taksim meydanını doldurdu. Alan tarihi günlerinden birini yaşadı.
5 bine yakın emekçi, KESK ve DİSK’in ana korteji eşliğinde Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı’nı kutladı. Kutlamalara katılanlar, yaklaşık bir saat burada kutlamaları sürdürdükten sonra Taksim’i boşalttı.
Sendika temsilcilerinin konuşmalarının yanı sıra “1977 şehitleri”nin de anıldığı Taksim kutlamalarına ana kortej ile 5 bine yakın emekçi katılırken, daha sonra gelen grupların da katılımıyla bu sayı 5 bini de aştı. Şarkılar söyleyen ve sloganlar atan emekçiler “1977 şehitleri” için saygı duruşunda bulunduktan sonra anıt önüne karanfiller ve çelenk bıraktılar.
1977'DE KANLI 1 MAYIS
1977 yılındaki gösterilerin daha bir görkemli kutlanması için Taksim Meydanı sabahın erken saatlerinde itibaren dolmaya başladı. İşçiler, emekçiler, öğrenciler, kadınlar, çocuklar, yaklaşık 500 bin kişi toplandı. Dönemin DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler’in konuşmasının sonlarına doğru, çevredeki binalardan halkın üzerine ateş açıldı. Yaşanan paniğin ardından 37 kişi yaşamını yitirdi ve 200’den fazla kişi yaralandı.
1978'DE BÜYÜK PROTESTO
Bir önceki yıl yitirilen 37 insanın acısını içinde yaşayan yüzbinler yine Taksim Alanı’ndaydı...
1979'DA BAŞLAYAN YASAK
Sıkıyönetim Komutanlığı İstanbul’da mitinge izin vermedi. 1 Mayıs, İzmir Konak Meydanı’nda kutlandı.
1978 yılından sonra Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmedi. Yıllar sonra Valilik 'makul sayı' şartıyla meydanda kutlamalara izin verdi. Bugün toplanan yaklaşık 5 bin kişi alanı doldurdu. Taksim meydanı tarihi günlerinden birini yaşıyor.
MAKUL SAYI
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, bugün ilk kez resmi tatil olarak, başta İstanbul, bir çok yerde kutlanacak. İstanbul Valiliği, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasına izin vermemesine karşın DİSK bu sabah Taksim’e yürümek üzere Pangaltı’da ’makul bir sayıda’ toplanacaklarını duyurmuştu. Vali Muammer Güler, "Makul sayının çok çok üzerinde miting bir sayıyla gelinirse bu kanunsuz olur" uyarısı yapmıştı.
HELİKOPTERLE HAVADAN KONTROL
Taksim Meydanı ile Şişli bölgesi, bir polis helikopteri tarafından havadan kontrol ediliyor.
Bu arada, Halaskargazi Caddesi üzerindeki dükkanların kapalı olduğu gözlendi.
İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Halaskargazi Caddesi'nde gelerek, güvenlik önlemlerini inceledi. Ancak Cerrah burada bulunan DİSK ve CHP'liler ile başka sendikalara üye diğer göstericiler tarafından protesto edildi. Göstericiler protestolarını sloganla sürdürürken, bazıları ise ellerindeki pet şişeleri Cerrah’a attı.
YARALILAR VAR
Nişantaşı Şair Nigar Sokak'ta polis ve göstericiler arasında çıkan olaylarda yaralananlar oldu.
'TUTAMIYORUZ MÜDÜRÜM'
Kortej Pangaltı'dan Taksim'e yürürken hurriyet.com.tr önemli bir olaya tanıklık etti. Bir emniyet amiri olayları yerinde denetleyen İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'a ''Bence hiç bekletmeden bu grubu Taksim'e götürelim müdürüm. Kenarlardan cok katılım oluyor engelleyemiyoruz'' dedi. Bu konuşmadan bir süre sonra yine Cerrah'la konuşan aynı emniyet amiri, grupların katılımını engelleyemediklerini yineledi ve ''Amirim 50 kişi daha Taksim meydanına girse ne olur ki'' teklifinde bulundu.
KRİZ MERKEZİ OLUŞTURULDU
Vatan Caddesi'ndeki emniyet müdürlüğü yerleşkesinde İstanbul Vali Yardımcısı Ali Bakoğlu başkanlığında oluşturulan kriz merkezinde, emniyet ve jandarma, MİT, belediye, sağlık yetkilileri ile diğer ilgili kuruluşların görevlileri yer alıyor.
Merkezde, Taksim, Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı, Kadıköy ve diğer bazı bölgelerden “MOBESE” ve gezici emniyet araçlarından elde edilen kamera görüntüleri inceleniyor.
Bu arada, çıkabilecek bir olaya müdahale için takviye polis ekiplerinin olay yerine sevk edilmesinde kullanılacak otobüsler de yerleşke bünyesinde bekletiliyor.
27 BİN POLİS
İstanbul'da 1 Mayıs'ta 27 bin polis görev yapıyor. Diğer illerden de İstanbul'a polis takviyesi yapıldı.