Güncelleme Tarihi:
Karaköy'deki İETT Genel Müdürlüğü Kayıp Eşya Bürosu, otobüslerde unutulan çeşit çeşit eşyaya ev sahipliği yapıyor. Unutulanlar listesinin başında şemsiye var.
İETT otobüslerinde cüzdandan pasoya, sünnet eşyasından şemsiyeye, bebek bezinden deterjana kadar birçok eşya unutuluyor. Genel Müdürlüğün Karaköy'deki binasında bulunan Kayıp Eşya Bürosu hergün unutkan otobüs yolcuları tarafından ziyaret ediliyor. İETT Genel Müdürlüğü Halkla İlişkiler Müdürü Hüseyin Şanlıer, ‘‘aralarında takma diş, televizyon ve fotoğrafların da bulunduğu ilginç eşyalar da geliyor. Ama en ilginci 12 Eylül döneminde otobüste bırakılan bir çuval kalaşnikoftu’’ diyor.
Uzur bir yolculuk
Unutulan eşya, Kayıp Eşya Bürosu'na gelene kadar birçok aşamadan geçiyor. Şanlıer bu aşamaları şöyle anlatıyor:
‘‘Toplu taşıma araçlarında, duraklarda ve İETT ile ilgili yerlerde görevli personel veya vatandaş tarafından bulunan eşya, para, vs. görevli personel veya şoför tarafından en yakın Hareket Amirliği'ne teslim edilir. Eşya, teslim eden kişi ile Hareket Amiri arasında irsaliye düzenlenerek Hareket Amirliği'nde 2-3 gün bekletilir. Sahibi bulunamayan eşya özel kurye tarafından Kayıp Eşya Bürosu'na getirilir. Kayıp Eşya Bürosu, irsaliye esas alınarak eşyayı kodlar ve muhafazaya alır’’. Saklanan eşyanın sahibi başvurmazsa eşya bir yıl süreyle büroda bekletiliyor. Bir yıl sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan kurulla eşyanın sayımı, ayrımı, değer tespiti yapılıyor. Daha sonra eşya müzayede yoluyla satışa çıkarılıyor. Müzayedede bir eşyanın alıcısı olmazsa eşyanın fiyatı yüzde 25 indiriliyor. Elde edilen hasılat ise idareye gelir kaydediliyor. Ancak idare bu paraya Medeni Hukuk'a göre 5 yıl dokunamıyor.
Kayıp eşyası için büroya müracaat eden şahıslara, eşyanın nitelikleri kayıp tarihi ve yeri hakkında sorular sorularak görüşme yapılıyor. Verilen cevaplar irsaliyede belirtilenleri tutuyorsa, eşya teslim tutanağı düzenlenerek nüfus cüzdanı tespitiyle ilgili kişiye teslim ediliyor.