Dışişleri'nde yeni dönem

Güncelleme Tarihi:

Dışişlerinde yeni dönem
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2013 11:04

Büyükelçi atamalarında sürpriz; Dışişleri'ne dışarıdan bir Büyükelçi daha geldi; Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Yakıcı, Libya Büyükelçisi olarak atandı. Resmi Gazete'de yayınlanan Büyükelçi atamalarına ilişkin Bakanlar Kurulu kararına göre, Libya Büyükelçisi Ali Kemal Aydın merkeze alınırken, yerine Yakıcı atandı.

Haberin Devamı

LİBYA'YA DIŞ TİCARET UZMANI BÜYÜKELÇİ

Libya'ya atanan Ahmet Yakıcı, dış ticaret konusunda uzman. Kariyerinin ilk günlerinde Suriye'de, daha sonra ise Güney Kore'de ticaret müşaviri olarak görev yapmış olduğundan, Dışişleri Bakanlığı kadroları ile yakın çalışmış bir isim.
Yakıcı'nın Libya'ya Büyükelçi olarak atanması Ankara kulislerinde, hükümetin hem Libya'ya yönelik, hem de Libya'yı merkez alarak tüm Kuzey Afrika'ya yeni bir ticaret atağı başlatma hazırlığı olarak değerlendirildi.
Yakıcı'nın atanması ile Dışişleri Bakanlığı'nda son dönemde dışardan atanan Büyükelçi sayısı ise 10'a yükseldi.

DIŞARDAN ATANANLARA DIŞİŞLERİ'NDE ÜST DÜZEY GÖREV YOLU DA AÇILDI

Bu arada, meslekten olmayan ve yurt dışına Dışişleri Bakanlığı kadroları dışından Büyükelçi olarak atanan isimlere, yurda dönüşlerinde Dışişleri Bakanlığında üst düzey göreve atanma imkanı öngören torba yasa da yürürlüğe girdi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün imzalaması ile dün Resmi Gazete'de yayınlanan yeni yasa ile dışarıdan Büyükelçi olarak atananlar yurda dönüşlerinde, Dışişleri Bakanlığında Müsteşar olabilecek, ya da diğer üst düzey görevlere atanabilecekler. Örneğin halen Varşova’da Büyükelçi olan eski YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Dışişleri Bakanlığı'nda Müsteşar olarak atanabilecek.
Dışardan atanan büyükelçilere Dışişleri merkez teşkilatında üst düzey görev yolu açan ilgili yasa maddesi şöyle;
‘’ Büyükelçi olarak açıktan atananlar, merkeze döndüklerinde, Bakanlıkta çalışabilirler, Büyükelçi unvanını kullanmaya devam ederler ve Bakanlıkta yönetici kadrolarına atanabilirler.’’

DIŞARDAN ATANAN BÜYÜKELÇİLER

Son dönemde dışardan atanan Büyükelçilerin listesi şöyle;
İlahiyat Profesörü Kenan Gürsoy: 2009 yılında Vatikan'a (Vatikan) Büyükelçi olarak atandı
Dış Ticaret eski Müsteşarı Tuncer Kayalar: 2009 yılında Nairobi'ye (Kenya) Büyükelçi olarak atandı
DPT eski Müsteşar Yardımcısı İbrahim Akça: 2011 yılında Lefkoşa'ya (KKTC) Büyükelçi olarak atandı
TİKA eski Başkanı Musa Kulaklıkaya: 2011 yılında Nuakşot'a (Moritanya) Büyükelçi olarak atandı
Doktor Kani Torun: 2011 yılında Mogadişu'ya (Somali) Büyükelçi olarak atandı
Eski AK Parti Milletvekili Zekeriya Akçam: 2012 yılında Cakarta'ya (Endonezya) Büyükelçi olarak atandı
Vali Niyazi Tanılır: 2012 yılında Podgorica'ya (Karadağ) Büyükelçi olarak atandı.
AB Daimi Temsilci Yardımcısı Ömer Faruk Doğan: 2012 yılında Yaounde'ye (Kamerun) Büyükelçi olarak atandı
Eski YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan: 2012 yılında Varşova'ya (Polonya) Büyükelçi olarak atandı.

DİĞER ATAMALAR

Resmi Gazete'de yer alan diğer Büyükelçi atamaları ile söyle gerçekleşti;
Dünya Ticaret Örgütü Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Küneralp, NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Haydar Berk, İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı Daimi Temsilcisi Büyükelçi Kadri Ecved Tezcan,:M Cenevre Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mustafa Oğuz Demiralp, BM Viyana Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ramazan Tomur Bayer, Arnavutluk Büyükelçisi Hasan Sevilir Aşan, Etiyopya Büyükelçisi Uğur Kenan İpek, Moğalistan Büyükelçisi Mustafa Sarnıç ve UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gürcan Balık, merkeze görevlendirildi.
Büyükelçi, Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Haluk Ilıcak, Dünya Ticaret Örgütü Daimi Temsilciliği'ne; Büyükelçi, Müsteşar Yardımcısı Mehmet Fatih Ceylan NATO; Büyükelçi, Genel Müdür Mithat Rende, İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı Daimi Temsilciliği'ne; Elçi, Dış Politika Danışma Kurulu Üyesi Mehmet Ferden Çarıkçı, BM Cenevre Daimi Temsilciliği'ne; Büyükelçi, Müsteşar Yardımcısı Emine Birnur Fertekligil, BM Viyana Daimi Temsilciliği'ne; Elçi, Genel Müdür Yardımcısı Hidayet Bayraktar, Arnavutluk Büyükelçiliği'ne atandılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!