Dışişleri'nde önemli atamalar

Güncelleme Tarihi:

Dışişlerinde önemli atamalar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2014 01:31

Bürokraside son dönemde yoğunlaşan atama rüzgarı, Dışişleri Bakanlığı'na da sıçradı. Hükümet, aralarında Washington, Londra ve Paris'in de bulunduğu 12 Büyükelçi'nin görev yerini değiştirme kararı aldı.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Büyükelçilere haklarındaki yeni göreve atanma kararı bizzat Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından iletildi.

Dışişlerinde önemli atamalar

Davutoğlu'nun yeni görevlerini tebliğ ettiği Büyükelçiler arasında ise, iki isim ve görev yapacakları iki Başkent öne çıkıyor.

Bunlar, Washington'a atanan Serdar Kılıç ile Londra'ya atanan Abdurrahman Bilgiç.

TOKYO'DAKİ SON ÖNEMLİ GÖREVİ...

Washington'a, halen Tokyo'da görev yapmakta olan Serdar Kılıç atanıyor. Kılıç'ın, Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi olarak son önemli görevi bu durumda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ve Türk heyetini ağırlamak olacak. Erdoğan, dün Uzakdoğu gezisinin ilk ayağı olan Tokyo'ya hareket etmişti.

Haberin Devamı

Milli Güvenlik Kurulu'nda genel sekreterlik görevi yapmış olan, kariyerinde en karışık dönemlerde Beyrut Büyükelçiliği de bulunan Serdar Kılıç'ın bir başka önemli özelliği ise, Başbakan Erdoğan'ın mevcut kabinesinin bir üyesiyle olan akrabalık ilişkisi.

KABİNE ÜYESİNİN AMCASI...

Başbakan Erdoğan, 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda adı geçen bakanları değiştirirken, hükümette Gençlik ve Spor Bakanlığı'na da yeni bir ismi, Samsun Milletvekili Çağatay Kılıç'ı atamıştı.

Milletvekili seçilmeden önce Başbakan'ın özel kalem müdür yardımcılığı görevinde olan ve yıllarca Erdoğan'ın hem iç, hem de dış gezilerine eşlik eden Çağatay Kılıç, Serdar Kılıç'ın öz yeğeni.

Washington'a atanan Serdar Kılıç'ın babası, 1961-1980 yılları arasında Samsun CHP milletvekili olan İlyas Kılıç. İlyas Kılıç, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç'ın ise büyükbabası.

LONDRA'YA MİT MÜSTEŞARI'NIN EN YAKIN ÇALIŞMA ARKADAŞI

Dışişleri Bakanlığı'ndaki en önemli görevlerden bir başkası olan Londra Büyükelçiliği'ne de ilginç bir isim atandı; MİT Müsteşar Yardımcısı Abdurrahman Bilgiç.

Bilgiç, Dışişleri kökenli bir bürokrat. Ancak Hakan Fidan MİT Müsteşarlığı'na atandığında, beraber çalışmak üzere MİT'e getirdiği ilk isim Abdurrahman Bilgiç olmuştu. Bilgiç, MİT'te Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Haberin Devamı

Abdurrahman Bilgiç'in kariyerinde ayrıca, 2003-2005 yılları arasındaki Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü görevi de yer alıyor. "Büyükelçi" ünvanını Mart 2011 yılında Tokyo'ya atanarak alan Bilgiç, burada sadece 6 ay görev yaptıktan sonra, MİT'e Müsteşar Yardımcısı olarak atanmıştı.

Hakan Fidan Mayıs 2010'da MİT Müsteşarı olarak atanmış, Bilgiç ise Eylül 2010'da Müsteşar Yardımcılığına getirilmişti.

MISIR BÜYÜKELÇİSİ PARİS-UNESCO'YA...

Hükümet, Türkiye için bir başka önemli başkent olan Paris'te görev yapan iki Büyükelçisini de değiştiriyor.

Paris Büyükelçiliği'ne, halen Roma Büyükelçisi olarak görev yapan Hakkı Akil atandı.

Paris'te Türkiye'nin diğer büyükelçisi olan UNESCO nezdindeki Büyükelçiliğe ise, Mısır hükümetinin diplomatik 23 Kasım 2013'teki ilişkileri düşürme kararıyla merkeze dönen Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı atandı.

Haberin Devamı

Botsalı'nın atanmasının beklendiği, bir önceki atama kararları içinde yer alan, hatta kendisine de tebliğ edilmiş olan, ancak Kahire'deki karışıklık nedeniyle başlayamadığı Saraybosna Büyükelçiliği görevine ise Davutoğlu'nun bir dönem özel müşavirliğini yapan, iç kabinesinde yer alan Prag Büyükelçisi Cihad Erginay atandı.

"HAVAALANINDA ADINI SESLENDİLER, HERKES YERE YATTI.."

Davutoğlu, daha önce eski danışmanı Cihad Erginay'ın yaşadığı ilginç bir olayı da gazetecilerle paylaşmıştı.12 Eylül sonrasında ABD'deki gergin dönemde Erginay bir görev için Washington'a gittiğinde havaalanında kendisini karşılayan arkadaşları "Cihad" diye seslenir. Ancak "cihad" kelimesini duyan havaalanındaki Amerikalılar, kelimenin çağrıştırdığı anlam nedeniyle birden bire yere yatar.

TOKYO'YA, EŞİ JAPON KÖKENLİ BÜYÜKELÇİ

Serdar Kılıç'ın Washington'a atandığı için boşalan Tokyo Büyükelçiliği'ne ise, eşi Japon kökenli bir isim atandı;
Tokyo Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç'in eşi Aylin Meriç, Japon kökenli bir Türk vatandaşı.

DİĞER ATAMALAR

Dışişleri Bakanlığı'ndaki diğer atamalar ise şöyle;

Mehmet Tuğrul Gücük, Bern'e (İsviçre); Aydan Yamancan, Vilnius'a; (Litvanya); Ahmet Necati Bigalı, Prag'a (Çek Cumhuriyeti); Esra Demir, Abidjan'a (Fildişi Sahili); Hikmet Renan Şekeroğlu, Bamako'ya (Mali) ve Mehmet Bilir de Nuakşot'a (Moritanya) atandı.

AGREMAN ALININCA, RESMİ GAZETEDE YAYINLANCAK

Büyükelçi atamalarında prosedür şöyle işliyor; Öncelikle ilgili başkentlerde görev yapacak isimler hükümet tarafından belirleniyor, Cumhurbaşkanı'ndan da şifahi onay alındıktan sonra, kendilerine yeni görevleri tebliğ ediliyor.
Ancak resmi atama için, ilgili başkentlerden "agreman" yani, resmi kabul belgesi bekleniyor. Büyükelçi'nin atandığı başkentten agremanın gelmesinin ardından, Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanı'nın onayı alınarak, atama Resmi Gazete'de yayınlanıyor ve yürürlüğe giriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!