Güncelleme Tarihi:
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu'na katılmak için gittiği ABD'nin New York kentinde temasları kapsamında Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Çavuşoğlu, "Finlandiya Dışişleri Bakanıyla görüşmemizde Finlandiya’nın NATO üyeliği ile Ukraynadaki gelişmeleri ele aldık" dedi.
BM ARABULUCULUK DOSTLAR GRUBU TOPLANTISI’NA EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler (BM) Arabuluculuk Dostlar Grubu 12’nci Bakanlar Toplantısı’nın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ev sahipliğinde New York’taki Türkevi’nde düzenlendiğini açıkladı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "BM Arabuluculuk Dostlar Grubu’nun 12’nci Bakanlar Toplantısı, ’İnsani Krizlerin Arabuluculuk Yoluyla Önlenmesi’ temasıyla, BM 77’nci Genel Kurulu yüksek düzeyli haftası marjında 21 Eylül’de New York’taki Türkevi’nde düzenlenmiştir. Sayın Bakanımızın ev sahipliği yaptığı ve Finlandiyalı mevkidaşı Pekka Haavisto’yla eşbaşkanlığını üstlendiği toplantıda, ülkemizin ve BM’nin kolaylaştırıcılığında hayata geçirilen ’İstanbul Tahıl Anlaşması’ dahil, insani krizlerin önlenmesinde, çatışma çözümü ve arabuluculuk yaklaşımının rolü ve önemi ele alınmıştır" denildi.
"ÜYE SAYISI 61'E ULAŞTI"
BM Arabuluculuk Dostlar Grubu’nun hedefleri ve işlevine ilişkin, "Türkiye ve Finlandiya’nın 2010 yılında ortaklaşa başlattıkları ’Barış İçin Arabuluculuk Girişimi’ kapsamında teşkil edilen ’BM Arabuluculuk Dostlar Grubu’, anlaşmazlıkların barışçı yollardan çözümü konusunda uluslararası farkındalığı geliştirmeyi hedeflemektedir. Üye sayısı 61’e ulaşan Dostlar Grubu, dünya genelindeki çatışmaların sayısının arttığı ve giderek karmaşıklaştığı mevcut dönemde arabuluculuğu gündemde tutmak bakımından önemli bir işlev görmektedir" ifadelerine yer verildi.
TERÖRİZMLE MÜCADELE KÜRESEL FORUMU'NA KATILDI
Ayrıca Bakan Çavuşoğlu, Terörizmle Mücadele Küresel Forumu'na katıldı. Bakan Çavuşoğlu yaptığı konuşmada, terörizmin küresel bir meydan okuma olduğunu belirterek, teknolojiye daha fazla erişimin tehdidi artırdığını dikkat çekti. Çavuşoğlu, “Aynı zamanda yeni bir post-örgütsel terör olgusuyla da karşı karşıyayız. Terör gruplarıyla zayıf bir şekilde bağlantılı, ancak onların anlatılarından ilham alan, küçük birimler veya yalnız aktörler tarafından yapılan saldırılar ciddi bir zorluk teşkil ediyor" dedi.
“TERÖRİST ANLATILARINI DURDURMAK İÇİN İDEOLOJİLERİNİ YENMEK ŞART”
İslamofobi, beyaz üstünlüğü ve ırkçılıktan kaynaklanan aşırı sağ saldırıların da yükselişte olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, bölgesel ve mezhepsel gerilimler ile hoşgörüsüzlüğün ve zayıf devletlerin teröristler için örgütlenme alanı sunduğunu belirtti.
Terörü besleyen faktörleri ele alınmadıkça, terörle mücadelenin kazanılamayacağını vurgulayan Çavuşoğlu, “Terörist anlatılarını durdurmak için ideolojilerini yenmek şart” dedi.
“TECRÜBE BİZE TERÖRİZMİN DİNİ VEYA ETNİK KİMLİĞİ OLMADIĞINI ÖĞRETTİ”
“Terörist grupların hak ve özgürlükleri kötüye kullanmasına ve sığınma sistemlerini istismar etmesine izin vermemeliyiz” ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, “Terörizme karşı mücadelemizdeki başarı, teröristlere güvenli sığınak vermemek için ortak çabalarımıza bağlıdır. Tecrübe bize terörizmin dini veya etnik kimliği olmadığını öğretti. Terörün tüm biçimleriyle ve tezahürleriyle mücadele etmeliyiz ve çifte standarda yer olmamalıdır. PKK, PYD, YPG ve FETÖ terör örgütleriyle mücadele ederken terörün farklı biçimlerinden çok çektik. Türkiye, DEAŞ'la mücadelede ve yabancı terörist savaşçıların hareketlerinin engellenmesinde de önemli bir rol oynadı” dedi.
Türk güvenlik güçlerinin yakın zamanda terör örgütü DEAŞ'ın sözde üst düzey yöneticisi Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai'yi yakaladığını hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, “Başka bir terör örgütüne karşı mücadele ettiği için bir terör örgütüne meşruiyet kazandırılması geri tepecektir. Sevgili arkadaşlar, bu forum terör tehdidine toplu olarak yanıt verebileceğimiz değerli bir platformdur. Kurucu üye olarak bu forumun çalışmalarını destekliyoruz” dedi.
“TÜRKİYE'NİN TAM DESTEĞİNE GÜVENEBİLİRSİNİZ”
Stratejik vizyon doğrultusunda ve kapasite geliştirme konusunda tecrübe paylaşımı yapılması gerektiğine dikkat çeken Çavuşoğlu, “Forum, fikir birliği tabanını ve kapsayıcı yapısını korumalıdır. Türkiye'nin tam desteğine güvenebilirsiniz” dedi.