Hakan AKPINAR / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2002 01:57
Gazeteci Faruk Bildirici'nin DYP Lideri Tansu Çiller hakkında dört yıl önce yazdığı ‘‘Maskeli Leydi’’ adlı kitaba adını veren tanımlamaya, yanıt tam 4 yıl sonra geldi. DYP liderinin talimatıyla seçim öncesinde propaganda malzemesi olarak hazırlanan ‘‘Çiller ve Çiller’’ başlıklı kitapta, Çiller için ‘‘Maskeli Leydi değil Dişi Zorro’’ denildi.
Yazarın adının belirtilmediği, ancak DYP'nin ad ve amblemine yer verilen parti kitabının, ‘‘Maskeli Leydi mi acaba?’’ başlıklı bölümünde, 40 yıllık yakın dostlarının Çiller'in yüzünde maske olduğuna inanmadıkları vurgulandı. Daha sonra ‘‘Olsa olsa o sözü edilen maske, Zorro'nun maskesi gibi bir maskedir; çünkü o bir dişi Zorro'dur’’ denildi. Çiller'in neden ‘‘Dişi Zorro’’ olarak görüldüğü şu satırlarla dile getirildi: ‘‘O da ünlü İspanyol asilzadesi Zorro gibi elit ve varlıklı bir ailede yetişmiş, genç yaşında ABD gibi bir dünya devi ülkede 16 odalı lüks bir malikaneye sahip olmuş ve yine daha henüz 30'lu yaşlarında İstanbul Boğazı'nda bir yalıya taşınmıştı... O da tıpkı; halkı ezen hákim sınıflara karşı halkın yanında yer alan ve halkla beraber halk için mücadele eden Zorro gibi bir Cesur Yürek'ti.’’
Kılıcın ve aşkın hükümdarı
Çiller'e ‘‘Çiller ve Çiller’’ kitabında yakıştırılan ‘‘Dişi Zorro’’ nitelemesinin kökeninde, Meksika'yı İspanyol işgalinden kurtarmaya çalışan bir roman kahramanı yatıyor. Amerikalı yazar Johnston McCulley'in 1921 yılında yarattığı ‘‘Maskeli Kahraman Zorro’’ tiplemesi, sadece keskin kılıcıyla değil, asilzade kimliği ve aşkları ve renkli yaşantısıyla da farklı stilini ortaya koyuyor. 80'i aşkın serüvenle okur karşısına çıkan Zorro, sinemaya da en çok uyarlanan kahramanlardan birisi. Tam 27 kez filme alınan Zorro, bu rekoruyla 19 kez sinemaya uyarlanan Robin Hood'u bile geride bırakıyor.