Discovery için geri sayım başladı

Güncelleme Tarihi:

Discovery için geri sayım başladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2006 14:50

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Discovery uzay mekiğini cumartesi günü fırlatmak için geri sayım işlemini başlattı.

Haberin Devamı

Uluslararası Uzay İstasyonuna (UUİ) malzeme ikmali için cumartesi TSİ 22.49'da uzaya gönderilecek Discovery uzay mekiğinin fırlatılması için hazırlıklar öngörüldüğü gibi devam ederken, NASA yetkilileri, hava koşulları yüzünden fırlatma planlarında değişiklik olabileceğini belirtti.

Fırlatmadan 3 gün sonra UUİ ile kenetlenmesi beklenen Discovery mürettebatı, uzaydaki misyonu sırasında görsel denetim tekniği ve yörüngede termal koruyucuların onarım testlerini yapacak.

Discovery ayrıca, İtalyan uzay kurumu ESA tarafından üretilen basınçlı lojistik modülü Leonardo'da bulunan iki tonluk gıda ve ihtiyaç malzemesini UUİ'ye ulaştıracak.

Leonardo'da UUİ için ayrıca biyolojik örnekler ve sonuçların sıfırın altında 80 derecede uzun süreli saklanmasını sağlayacak ilk laboratuvar soğutucusu ile bitkileri biyolojik inceleme modülü EMCS'nin yanı sıra bir oksijen üretim sistemi de bulunuyor.

Haberin Devamı

Discovery mürettebatının 6,5'ar saatlik iki uzay yürüyüşü yapması da öngörülürken, NASA, mekiğin dünyaya dönüşünün bir gün uzatılması halinde bir üçüncü uzay yürüyüşü de planlıyor.

NASA, bu fırlatma sırasında ayrıca kuşları özellikle akbabaları mekikten uzak tutacak yeni bir tekniği de deneyecek. Geçen yılki fırlatma işlemi sırasında bir kuş dış yakıt tankına çarpmıştı.

Fırlatma öncesi aralarında başmühendisin de bulunduğu bazı NASA yetkililerinin, dış yakıt tankı tecrit maddesi köpük katmanından parça kopması sorununun giderilmesi için bir yıldır sürdürülen çalışmaların yeterli olmadığı endişelerini taşımayı sürdürdüğü belirtiliyor.

7 astronotun hayatını kaybettiği 3,5 yıl önceki Columbia kazasından sonraki ikinci uzay uçuşunun, NASA tarafından verilen resmi rakamlara göre yüzde 1 ölüm riski taşıdığı belirtilmişti.

Hayatlarının en büyük riskini alan aralarında bir Alman astronotun da bulunduğu Discovery mürettebatı ise bu kadar yüksek ölüm riskini fazla önemsemediklerini ve görevlerini yerine getirmeye kararlı olduklarını kaydetmişlerdi.

NASA yöneticileri ise mürettebatın hayatının riske atılmadığını savunarak, daha fazla köpük kopsa ve önemli bir sorun ortaya çıksa bile mekik ekibinin, hasarlı bir araçla dünyaya inmek yerine Uluslararası Uzay İstasyonunda kalabileceğini düşünüyor.

Haberin Devamı

NASA Başkanı Michael Griffin de mekiği 1 temmuzda uzaya göndermeye karar verdiklerini yineleyerek, 1 Şubat 2003'te Dünya'ya dönüşü sırasında atmosferde parçalanan Columbia mekiğiyle aynı durumda olmadıklarını söylemişti.

NASA, 3 yıl önce Columbia mekiğinin atmosfere girerken parçalanması ve 7 astronotun ölmesi üzerine mekik seferlerini askıya almasının ardından, geçen temmuzda ilk kez Discovery'yi uzaya göndermişti.

COLUMBİA NEDEN DÜŞMÜŞTÜ?

Nasa uzmanları, 1 Şubat 2003'te 7 astronotunu yitiren Columbia mekiği Yer'e dönüşte Texas semalarında 63 bin metre irtifada üçe bölünerek paramparça oluşunun nedeni olarak şunu saptamıştı:

Columbia'nın fırlatılışında dış yakıt tankı tecrit maddesi köpük katmanından el çantası büyüklüğünde bir parça koparak, atmosfer sürtünmesinin 2 bin derecelik sıcaklığını engelleyen esnek seramik karolarını parçaladı. Seramik zırhı deliği, Yer'e dönüşte atmosfer sürtünmesinin korkunç sıcaklığından ansızın büyüdü ve mekiği parçaladı. Bu yüzden, Disvovery'nin güvenle Yer'e inişi büyük dikkat isteyen sorun olarak algılandı.

Haberin Devamı

Nitekim, Discovery'nin geçen temmuzdaki son fırlatılışında da dış yakıt tankı tecrit maddesinden bir parça kopmuş, fakat şans eseri mekik gövdesine zarar vermemişti.

Şimdiye dek uzaya 717 kez insanlı uçuş düzenlendi ve bu misyonlarda meydana gelen kazalarda 4'ü Sovyet kozmonotu 18 uzay adamı hayatını kaybetti. Challenger ve Columbia mekiklerinde 7'şer astronot öldü. Ayrıca Apollo 1'in 1967'deki yer testlerinde de 3 astronot hayatını kaybetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!