Güncelleme Tarihi:
Uzay mekiği Discovery; çetrefilli testlerin, arızaların, ertelemelerin ve tartışmaların ardından dün başarılı bir şekilde Cape Canaveral'daki Kennedy Uzay Üssü'nden uzaya fırlatıldı. İki yıl önce gerçekleşen Columbia faciasının ardından insanlı uzay uçuşlarına ara veren NASA, başarıyla gerçekleşen görevin ardından derin bir nefes aldı ve ABD'nin uzay projelerinde ne kadar kararlı olduğunu ispatladı.
Discovery, neredeyse bir nükleer reaktörünün ürettiği güce eşdeğer roketleriyle fırlatıldığı Kennedy Uzay Üssü etrafındaki 16 kilometrelik alanı sarsarak saatte 1500 kilometre hızla uzaya doğru tırmandı. Atlantik okyanusu boyunca kuzeydoğuya doğru hızla ilerleyen uzay mekiği, 8 dakika 25 saniye sonra saatte 28 bin 300 kilometrelik tam hızına ulaştı.
"Risk yüzde birdi"
Discovery'nin fırlatılması son iki ayda ısı kalkanı ve yakıt göstergesindeki problemler nedeniyle iki kere ertelenmişti. Son ana kadar hala problemi çözememiş olan NASA, bu problemin kaza ile sonuçlanma riskinin yüzde bir olduğunu belirtti. Açıklamalara göre, Amerikan ekonomisine büyük bir yük getiren uzay programı dahilinde bir başka uzay mekiğinin kaybedilmesi, mekik projelerinin yıllar sonrasına ertelenmesine ve bir duraklama dönemine girilmesine neden olabilirdi.
NASA'nın bu zamana kadar gerçekleştirdiği 113 uzay mekiği uçuşundan ikisi facia ile sonuçlandı. Bunlardan birisi 1986 yılında gerçekleşen Challenger kazası, diğeri ise 2003'te gerçekleşen Columbia kazası. NASA, bu kazalardan sonra elindeki tek uzay mekiği olarak kalan Discovery'i üzerinde işi sağlama aldı. Güvenlik önlemleri için 1 milyar dolardan fazla para harcanan Discovery'nin yakıt tankı baştan tasarlandı ve 50'den fazla düzeltme yapıldı.
Discovery 12 gün sürecek olan yolculuğunun ardından dünyaya geri dönecek. Uzay mekiği bu görevle Uluslararası Uzay İstasyonu'na bilimsel teçhizat ve erzak taşıyacak.