Neşet KARADAĞ/ADANA (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2003 01:50
Adana'da diş çektirmeye gelen hastasının ölümüne neden olmakla suçlanan 77 yaşındaki doktor İsmet Sıtkı Uyar'ın 1997'de özel muayenehanesinde kulak ameliyatı yaptığı bir hastanın daha ölümüne neden olduğu ortaya çıktı.
Adana
Atatürk Caddesi'nde oturan 29 yaşındaki Abdullah Yılmaz, çenesindeki ağrı üzerine, Tepebağ Mahallesi Avukat Turhan Arun Sokak'ta Pakdil İşhanı'nda 50 yıllık doktor İsmet Sıtkı Uyar'ın muayenehanesine gitti. Uyar, hastasını muayene ettikten sonra azı dişinin çene kemiğine saplanmış olduğunu görünce cerrahi müdahaleye karar verdi. Dr. Uyar, dişçi koltuğuna yatırdığı Yılmaz'ın dişini cerrahi müdahale ile çekmek için ‘‘Jetocain’’ ve ‘‘Adrenalin’’ iğnesi yaptı. İğnenin yapılmasının üzerinden 5 dakika geçtikten sonra Yılmaz muayene koltuğunda fenalaşarak öldü. Dr. Uyar'ın hastasını tekrar yaşatmak için yaptığı müdahale sonuçsuz kaldı.
Hastasının dişini çekmek için yaptığı iğneden sonra fenalaştığını belirten Uyar, ‘‘Her operatörün başına böyle vaka gelir. İğne yaptıktan sonra fenalaştı, kurtaramadım. 50 yıldır doktorluk yapıyorum ilk kez böyle bir şey başıma geldi. İğneye alerjisinden ölmüş olabilir. Otopsi sonucu ölüm nedeni ortaya çıkacak’’ dedi. Yılmaz'ın ölüm nedeninin belirlenmesi için cesedi otopsi yapılmak üzere Adli Tıp Kurumu Morgu'na konulurken, adliyeye sevk edilen Dr. Uyar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
50 yıllık meslek hayatında ‘‘ilk kez böyle bir olayla karşılaştığını’’ bildiren Dr. Uyar'ın daha önce de bir hastasının ölümüne neden olduğu belirlendi. Uyar'ın 30 Haziran 1997'de kulak ameliyatı yaptığı 10 çocuk annesi 56 yaşındaki Ayşe Akat, ertesi gün yaşamını yitirdi. Akat'ın ölümünün ardından kısa süre sonra eşi 60 yaşındaki Abuzer Akat da üzüntüden kalp krizi geçirip yaşamını kaybetti.
DOKTOR HATALI
Akat ailesinin şikayeti üzerine Dr. Uyar hakkında Adana 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde 1997/928 esas numarası ile ‘‘Meslekte acemilik neticesinde ölüme sebebiyet vermek’’ suçundan Adana 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. İşyeri ruhsatında meslek kısmında ‘‘Ağız, çene ve plastik cerrahı’’ yazılı olan Dr. Uyar tutuksuz yargılanırken, İstanbul Adli Tıp Kurumu, 3 Kasım 1999 tarihli raporunda doktoru hatalı buldu.
Bilirkişi olan Adana Devlet Hastanesi'nde görevli kulak-burun-boğaz uzmanı doktoru Enver Seçinti de, Dr. Uyar'ın operasyonu yapmaya yetkisinin bulunmadığını ifade etti. Uyar, Şartla Salıverme Yasası'nın çıkmasıyla bu davadan 5 yıl boyunca benzer suç işlememesi şartıyla hapse girmekten kurtuldu.
Dr. Uyar'ın daha önce de hastasının ölümüne neden olmasına rağmen, serbest bırakılmasına tepki gösteren Abdullah Yılmaz'ın yakınları, ‘‘Abdullah sağlıklı bir insandı. Ölümünde doktor hatası olup olmadığının araştırılmasını istiyoruz. Bir insanın ölümüne neden olan bir kişi nasıl serbest bırakılır?’’ dedi.