Diş protezinde yeni teknik

Güncelleme Tarihi:

Diş protezinde yeni teknik
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2009 10:56

Diş protezi için yeni geliştirilen dijital tarama yöntemi, ağızdan ölçüm yapılırken birçok hastada görülen bulantı refleksini önleyecek.

Meffert İmplant Enstitüsü Başkanı Dr. Ali Arif Özzeybek, protez yapımında dijital ölçü alınmasına imkan tanıyan “İtero” isimli cihazın Kanada'da yapılan Dünya İmplant Kongresi'nde tanıtıldığını söyledi.

Mevcut yöntemlerle ağızdan protez ölçüsü alınırken hastaların bir çoğunda bulantı ortaya çıktığını anlatan Özzeybek, yeni geliştirilen bu cihazla artık ağızdan ölçü almanın tarihe karışacağını belirtti.

“İtero” denilen cihazla yapılan ölçü alma yönteminde, alt ve üst çenedeki dişlerin dijital olarak tarandığını, bu tarama sonucu elde edilen ölçülerin de bilgisayara aktarıldığını anlatan Özzeybek, protez için gereken modelin de bilgisayardaki bu verilerden yola çıkılarak hazırlandığını söyledi.

Laboratuvar çalışmasının da bu model üzerinde yapıldığını belirten Özzeybek, “Bu yöntemle alt ve üst çenenin ölçüsü daha net alınabileceği için hassas protezler hastanın ağzına daha iyi oturacak. Böylece diş etiyle daha uyumlu protezler elde edilebilecek. Ayrıca ölçü sırasında bulantı refleksi görülmeyeceği için hastalar daha rahat edecek” dedi.

Cihazın ABD'de belirli merkezlerde kullanılmaya başlandığını bildiren Özzeybek, “Yeni bir cihaz olduğu için şu anda fiyatı çok yüksek. Ama zamanla bu yöntemin rutin bir uygulama haline gelmesi ve cihazın fiyatının düşmesi bekleniyor” ifadesini kullandı.

Özzeybek, söz konusu toplantıda, gündeme gelen bir başka konunun da sinüs tabanının ameliyatla yükseltilmesine yönelik operasyonlardan önce kistik ve polip yapılarının çıkarılması olduğunu bildirdi.

Üst çenenin arka bölgelerindeki erken diş kayıplarında, bu bölgelere implant takılmasının kemik erimesi nedeniyle zor olduğunu, bu nedenle “sinüs elevasyonu” denilen, sinüs tabanının yükseltilmesi işlemi uygulandığını kaydeden Özzeybek, bu operasyonun Türkiye'de de çok sıklıkla yapıldığını belirtti.

Ancak, 3 boyutlu “dental tomografi” çalışılmadığı için bu bölgede kistik ve polip yapılarla karşılaşılabildiğine dikkati çeken Özzeybek, “Kongrede, bunlar çıkartılmadan yapılan operasyonların risk teşkil edeceği, büyük enfeksiyonlara neden olabileceği uyarısı dile getirildi” dedi.

Dr. Ali Arif Özzeybek, kongrede ayrıca uzmanlar tarafından “İyi bir implantın ağızda en az 7 yıl kalması gerektiği” konusunda görüş birliği sağlandığını da bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!