Esra KIRDÖK/ ADANA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2008 10:35
Türk Diş Hekimleri Birliği: Diş ve sağlığı konusunda geri kalmış ülkelerden farksızız. Acil önlemler alınmalı ve halk bilinçlendirilmeli.
TÜRK Diş Hekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım, Türkiye'nin diş ve ağız sağlığı konusunda geri kalmış ülkelerden farksız olduğunu söyledi.
Türkiye’de diş eti ve diş hastalığının ciddi boyutlarda olduğu halde hükümetin diş sağlığı konusunda adım atmadığını öne süren Yıldırım, Türk halkının ağız sağlığının geri kalmış insanların tablosunu yansıttığını vurguladı. TDB Genel Başkanı Yıldırım, 24-27 yaş grubu erkek ve kadınların 7-9 işleme ihtiyaç duyduklarını, 12 yaş grubundaki çocukların 1.5 olması gereken işlem sayısının 4.5 olduğunu bildirirken şöyle dedi:
“Türkiye'nin yüzde 95'inin çürük diş tedavi ve diş eti tedavisi söz konusu. Kırsal alanlara gittiğinizde bu sayı artıyor. Bu Türkiye'nin ayıbıdır. Sağlık Bakanlığı, kamu personeli 5 bin 500 civarındaki diş hekimi ile toplumun ihtiyacını karşılayamaz. Yapılan araştırmalara göre çocuk yaşlardan itibaren görülen en yaygın sağlık sorunları arasında diş hastalıkları ilk sıralarda yer alıyor. Bunun için hükümet diş hekimleriyle ilgili ellerini çabuk tutmalıdır.”
Diş ve diş eti sağlığının küçümsenmeyecek derecede tehlikeli olduğunu anlatan Yıldırım, “Diş ve diş eti iltihabı olan hastaların diğer insanlara göre kalp krizi geçirme riskleri 6-7 kat daha fazla. Düşük yapma tehlikesi de oldukça fazla. Böyle risk faktörlerini oluşturan bir hastalık Türkiye’de maalesef ciddiye alınmıyor” diye konuştu.