Güncelleme Tarihi:
Her Çarşamba gününün vazgeçilmezi olan Diriliş Ertuğrul’da heyecan kaldığı yerden devam ediyor. Başrollerinde Engin Altan Düzyatan, Kaan Taşaner, Barış Bağcı, Hülya Darcan gibi isimlerin yer aldığı Diriliş Ertuğrul dizisinde Saadettin Köpek karakteri diziye dâhil oluyor.Diriliş Ertuğrul dizisinde Emir Sadeddin Köpek karakteri Murat Garipağaoğlu'nun oldu.
Murat Garipağaoğlu, Ankara 1 Ocak 1969 doğumludur. Tiyatro, sinema ve dizilerde oynamaktadır. 1987 yılında İzmir Bornova Anadolu Lisesi'nden mezun oldu. 1993 yılında Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümünden mezun oldu. Daha sonra İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu'na girdi. “Macbeth”, “Woyzeck”, ’’Marat Sade’’, ’’Zengin Mutfağı’’ gibi oyunların başrollerini üstlendi. Zengin Mutfağı oyunundaki performansıyla 2013 Afife Jale Ödüllerinde "En Başarılı Komedi/Müzikal Oyuncusu Ödülü'ne layık görüldü. Şu anda Diriliş Ertuğrul dizisinde “Emir Sadeddin Köpek” karakterini oynamaktadır.
DİRİLİŞ ERTUĞRUL 46.BÖLÜMDE MURAT GARİPAĞAOĞLU RÜZGARI!
Alaeddin Keykubad’ın sağ kolu, Emir Sadeddin Köpek kimdir?
Sadeddin Köpek, Anadolu Selçuklu Devleti devlet adamı ve baş mimarıdır. I. Alaeddin Keykubad ve II. Gıyaseddin Keyhüsrev dönemlerinde görev yapmış ve devlet yönetiminde büyük söz sahibi olmuştur.
Sadeddin Köpek'in hayatının ilk yılları hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Ancak baba ve annesinin Konya'nın saygın ailelerine mensup olduğu ve annesinin adının Şehnaz Hanım olduğu yönünde iddialar bulunmaktadır.
Gerçek adı "Köpek bin Muhammed", lakabı ise Sadeddin'dir.
I. Alaeddin Keykubad döneminde emirlik görevinde bulunmuştur. Tarihçi İbn Bîbî tarafından emîr-i şikâr, nakkaş ve mimar olarak bahsedilmiştir.
1226 yılında I. Alâeddin Keykubad’ın Harput civarında Eyyûbîler’le yaptığı savaşta Selçuklu ordusunun sol kanat kuvvetlerinin kumandanlığını yaptı.
Beyşehir gölü yakınlarındaki Kubadabad Sarayı' nın mimarı olan Sadeddin Köpek, 1235-1236 yılları arasında Konya ve Aksaray şehirleri arasında bulunan ve günümüze kadar ulaşabilen Zazadin Hanı'nı da inşa etmiştir. I. Alaeddin Keykubad'ın ani ölümünden (1237) sonra, oğulları arasında çıkan taht kavgalarında II. Gıyaseddin Keyhüsrev'in tarafını tutarak onun tahta çıkmasını sağladı.