Güncelleme Tarihi:
Bazı çocuklar için bu baÅŸlangıç psikolojik olarak çok sancılı geçebiliyor. Ä°lkokul birinci sınıfa baÅŸlayan çocukların okul fobisini yenmeleri ve okulda daha baÅŸarılı olmaları için neler yapmaları gerektiÄŸini International Hospital’dan Psikolog Ferahim YeÅŸilyurt açıkladı.Â
ÇOCUK OKULA GİTMEK İSTEMİYORSA AİLE NELER YAPMALI?
Özellikle ilkokula yeni başlayan bir çocuk ise bu durum son derece normaldir. Çünkü çocuk yeni bir ortama başlama ile ilgili birçok kaygı yaşayacaktır. Öğretmenine kendisini gösterebilecek mi, arkadaşları onunla oyun oynayacaklar mı, annesi okul çıkışı kendisini almaya gelecek mi gibi sorular çocuğun zihninden geçebilir. Aileler bu süreçte sabırlı davranmalılar. Her uyum sürecinde olduğu gibi okula başlama sorunu da belirli bir süreçte aşılabilir.
ÖNERİLER:
- Okul öncesi okul ortamı ve öğretmen ilişkileri ile ilgili kendi yaşantılarınızdan örnekler verin. Başlangıçta sizin de yaşadığınız kaygıları onunla paylaşın.
- Okul ile ilgili negatif konuşmalardan kaçının.
- Mümkünse kendi okul resimlerinizi ona gösterin.
- Okula başlayan çocukların yaşayabileceği sorunları içeren kendinizin oluşturduğu bir öykü anlatın.
- Okul bittiğinde onu kimin karşılayacağını mutlaka anlatın. Belirsizlik kaygıyı artırır.
- O evde yokken sizin neler yapacağınızı anlatın. Çocuklar bunu çok merak ederler. Eğer evde bir kardeş varsa bu çocuğun yaşayacağı merakı artıracaktır.
- Bir süreliğine onunla okula gidin aşamalı olarak yavaş yavaş okula alıştıkça okuldan uzaklaşabilirsiniz.
Â
ÇOCUK OKULA GİTMEK İSTEMİYOR, AĞLASA DA GÖTÜRELİM Mİ?
- Bazı çocuklar okula hiçbir zaman gitmek istemezler. Özellikle de ailesi ile çok sıkı bir ilişki içerisinde olan, her türlü isteği anında karşılanan çocuk dış dünyaya yeni insanların arasına katılmakta isteksiz davranabilir. Bu çocuklar her türlü ihtiyaçlarını karşılayan anne babalarından uzaklaşmak istemezler.
- DiÄŸer taraftan ailede kavgaların olması küçük kardeÅŸin varlığı da çocuÄŸun okula gitmesini güçleÅŸtirebilir. Ancak burada velilerin yapacağı en büyük hata aÄŸladığı için çocuÄŸu alıp evlerine geri dönmek olacaktır. Çocuk aÄŸlasa da okula gitmelidir.Â
- Okul da bazı çocuklar için fobi olabilir başlangıçta. Ancak bu fobinin üzerine aşamalı olarak gidebilmemiz gerekir. Örneğin bir çocuk 4 yaşında anaokuluna gitmiş. İlk günlerde ağladığı için çocuğun hazır olmadığını düşünerek ailesi kaydını sildirmiş. 5 yaşında ve 6 yaşında da aynı şekilde okula başlangıçları olmuş ancak aynı nedenden dolayı aile çocuğu okula vermekten vazgeçmiş. Bu defa ilkokula başlamayla birlikte daha ciddi bir sorunla karşılaşıyorlar.
OKULU SEVERSE GERÇEKTEN DE BAŞARISI YÜKSELİR Mİ? SEVMEK BAŞARININ TEK ÖLÇÜSÜ MÜ?
Sadece okulu sevmek yeterli değil aynı zamanda çocuğun öğrenmeyi de sevmesi gerekir. Merak eden öğrenmeye karşı ilgisi uyarılmış bir çocuk okulda başarılı olma olasılığı en yüksek çocuklardandır. Tabi bu arada zihinsel ve bedensel sorunları yoksa…
ÇOCUĞA DERSLERİNİ YAPMASI KONUSUNDA DİSİPLİN UYGULAMAK GEREKİYOR MU?
Disiplin kelimesi genellikle katı bir otorite gibi algılanıyor. Oysa disiplin çocuÄŸun genel toplumsal kuralları öğrenmesinde ona yardımcı olmaktır. Bu açıdan bakıldığında her çocuk yetiÅŸtirilme aÅŸamasında belirli bir disipline ihtiyaç duyar. Kuralsızlık sanılanın aksine çocuk için mutluluk verici deÄŸil, mutsuzluk yaratan bir durumdur. ÇocuÄŸa kuralları yavaÅŸ yavaÅŸ anlatmak gerekir. Yaşına uygun cümlelerle kuralın nedenini de kısaca açıklamak iyi olur. Ölçüsü çocuÄŸun sizi dinlemesiyle doÄŸru orantılı. Çünkü bir kuralı oturtmadan alışkanlık haline getirmeden baÅŸka bir kuralı da getirmek çocuÄŸun kurallara uymasını zorlaÅŸtırır.Â
CEZA VERELÄ°M MÄ°, VERMEYELÄ°M MÄ°?
Toplumsal yaşamda kuralların yerleşmesi için ödül ve ceza sistemlerinden yararlanılır. Aile içinde de kullanılabilir. Burada hassas nokta ödülün rüşvete, cezanın da şiddete dönmemesidir. Ceza şiddet olmamalı sevilen bir aktiviteden kısıtlanmak şeklinde uygulanabilir. Cezanın etkinliği için istenmeyen davranıştan hemen sonra verilmesi ve caydırıcılığının olması, kısıtlamanın çocuğu o davranıştan uzak tutabilmesi gerekir.
VELİLER ÇOCUKLARIYLA BİRLİKTE DERS ÇALIŞMALI MI?
Okulun ilk dönemlerinde veliler çocuklarına yardımcı olmak için çocukları ile birlikte ders çalışabilirler. Ancak bir süre sonra sorumluluÄŸun çocuÄŸa verilmesi gerekir. Bazı anne babaların ders çalışma sorumluluÄŸunu kendi üzerilerine aldıklarını görüyoruz. Bu son derece sakıncalı bir durum. Çünkü ailenin yükü gün geçtikçe artmasına karşın, çocuÄŸun ilerleyen dönemlerde bu sorumluluÄŸu alması da zorlaşıyor. Anne baba çocuÄŸu ders çalışırken ona yardımcı olabilir, bazı sorularını yanıtlayabilir, yardım istediÄŸinde katkıda bulunabilir. Ancak ders çalışma sorumluluÄŸunun çocuÄŸa ait olduÄŸu unutulmamalıdır.Â
BU BAÅžARILARINI ARTIRIR MI?
Kısa vadede artırabilir. Ancak uzun vadede öğrenci ve veli için bir kabusa dönüşebilir. Özellikle ergenlik döneminde anne baba ile ders çalışmak çok fazla çatışmaya neden olacaktır. Aynı zamanda anne baba ile ders çalışan bir çocuk sınavlarda kendisini yalnız hissedebilir ve sınav kaygısı artabilir.
Â
Â