Güncelleme Tarihi:
BİRLEŞMİŞ Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Rupert Colville, Suriye’de bulunan gözlemcilerin verdiği bilgilere dayanarak, 25 Mayıs’ta Hula yakınlarında yaşanan, 49 çocuk ve 34 kadın dahil 108 kişinin hunharca öldürüldüğü katliamla ilgili bilgi verdi. İlk soruşturmaya göre Taldu köyündeki kurbanların en fazla 20’sinin tank veya topçu ateşi sonucunda öldüğünü belirterek, “Kurbanların çoğu yakın mesafeden rejim yanlısı milislerce vurulmuş. Bazı ailelerin tüm üyeleri evlerinde katledilmiş” dedi.
Suriye yönetimi ise BM’ye yazdığı mektupta çevredeki Alevi çoğunluklu köylerden gelen “şebiha” milislerine yönelik suçlamaları reddetti, “Hula’dakilerin çoğunun bıçakla öldürüldüğünü, bunun (muhalif) silahlı çetelerin işareti olduğunu” savundu. Buna karşın Şam rejimi üzerindeki uluslararası baskı
iyice arttı.
Annan ‘cesur adım’ istedi
Beşar Esad’la görüşmesinin ardından konuşan BM ve Arap Birliği Temsilcisi Kofi Annan, Suriye’nin dönüm noktasında olduğunu, hem rejim güçlerinin hem de muhalefetin “yarın değil bugün şimdi” ateşi kesmeleri gerektiğini söyledi. Kofi Annan’ın dün Şam’da Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşüp, 6 maddelik ateşkes planının özellikle şiddetin sonlanmasını öngören bölümü için “cesur adımlar” atmasını talep ettiği dakikalarda, Avrupa Birliği “diplomatik taarruz” başlattı.
Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya birkaç dakika arayla bu ülkelerdeki bir dizi Suriyeli diplomatı, katliamı protesto amacıyla sınırdışı edeceklerini bildirdiler. Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Belçika, İsviçre ve Hollanda bu ülkelerdeki Suriye büyükelçilerini, bu kararı daha önce veren İngiltere ise maslahatgüzar dahil Suriyeli üç diplomatı “istenmeyen adam” (persona non grata) ilan etti. Fransa, aynı zamanda UNESCO nezdinde ülkesini temsil ettiği için olduğu Suriye’nin Paris Büyükelçisi Lamia Şakur’u sınır dışı edemiyor.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, kararın müttefiklerle birlikte alındığını vurguladı. Avustralya ve Kanada tüm Suriyeli diplomatları sınır dışı etti. Dün akşam saatlerinde de ABD, Suriye elçisine ülkeyi terk etmek için 72 saat verdiklerini duyurdu.
ABD’den askeri müdahale sesleri
ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, CNN’e açıklamasında “Her zaman askeri seçenekleri hazır tutmak gerekir. Bunlar düşünülmelidir” dedi. Dempsey, Fox News’da da şöyle konuştu: “Askeri liderler güç kullanımı konusunda temkinlidir, çünkü öteki tarafın nasıl tepki vereceğinden asla tam emin olamazlar. Ama bu mezalimler karşısında Suriye’de o nokta aşılabilir.”
Şam’da rüzgâr döndü kepenkler kapanıyor
Baas rejiminin kilit destekçilerinden olan başkentin Sünni tüccarları 14 aylık isyanın başından bu yana ilk kez dün Şam’ın Eski Şehir bölgesindeki dükkanlarında kepenk kapatma eylemi yaptı.
Hula katliamını protesto eylemine yüzde 80 oranında katılım oldu. Ordu ve polisin megafonla çağrısı da fayda etmedi.