Güncelleme Tarihi:
Güney Afrika'da stadyumlarda toplanan binlerce kıza, yaşlı kadınlar tarafından bakirelik testi yapılıyor. Babasız çocuk doğumları ile AIDS ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların artması nedeniyle 5 yıl önce başlayan bakirelik testi, dalga dalga tüm Afrika'ya yayılıyor. Bakireliğini kanıtlayan kızlara, diploma veriliyor. Bir ilkokulda öğretmenlik yapan 24 yaşındaki Philisiwe Hlatshwayo, diplomasını gerdek gecesi kocasına armağan edeceğini belirterek ‘‘Eşime vereceğim en büyük hediye’’ diyor.
Yirmi birinci yüzyılın eşiğinde Güney Afrika'da uygulanan ‘‘bakirelik Testi’’ dalga dalga tüm kıtaya yayılıyor. Beş yıl önce Durban kentine 50 km uzaklıktaki Inanda Barajı yakınlarında ilk kez 30 kıza uygulanan test, günümüzde sadece kadınların izlediği törenlerle binlerce çocuk ve kıza yapılıyor.
Afrika'nın en ünlü kabilelerinden Zulular'a ait bu gelenekle, günümüzde AIDS gibi ölümcül hastalıklar ile babasız çocuk doğumlarının önleyeceğine inanılıyor. Bakirelik testini başarıyla geçenlere ise tören sonunda şenliklerle diplomaları dağıtılıyor. Törende ayrıca bakire çıkan kızların alnına kilden bir işaret konuluyor. Testi geçemeyen kızlar ise yöneticiler tarafından bir kenara çekilip küçük yaşta seksin zararları ile kapabilecekleri hastalıklar anlatılıyor.
ERKEĞE DE KONTROL
Guney Afrika'da ilk bakirelik testi, beş yıl önce 29 yaşindaki Andile Gumede tarafından başlatıldı. Tamamen sağlık ve ahlaki nedenlerle bu işe başladığını kaydeden ve siyah ırkın tüm güzelliklerini üzerinde taşıyan Andile, ‘‘Sosyal görevli olduğum için köy köy, kasaba kasaba dolaşıp herkesin kimlik bilgisini saptıyordum. Ancak nüfusun büyük kısmının annesinin ismini bildiğini, babasından haberi bile olmadığını fark ettim. Aile kimliği ne yazık ki kaybolmuştu. Ayrıca Afrika'nın genç nüfusu arasında AIDS de her geçen gün hızla artıyordu. Bu işe son vermenin en etkin önleminin bekaret kontrolü olduğuna ınandık. Ve ilk kontrola 30 kızla başladık. Şimdi büyük kentlerde stadyumlarda 3 saatte, 3 bin kızın bekareti kontrol ediliyor. Testi geçenlerin sevinci görülmeye değer’’ diye konuşuyor.
Kızların yanı sıra son zamanlarda erkeklere de bekaret kontrolü yapılıyor. Kızlara kontrolü yapanlar, yaşlı ve deneyimli kadınlar. Kızların kızlığın bozulup bozulmadığını bir bakışta anlıyorlar. Erkekler de ise bir metre yukseklikteki ipin üzerinden ellerini kullanmadan çişlerini yapabilmelerine ve penisin ucundaki derinin sertliğine bakılıyor. Eğer ipin üstünden çiş yapabiliyor ve derisi sert ise o erkeğin bakire olduğuna kanaat getiriliyor.
İlkokulda öğretmenlik yapan 24 yaşındaki Philisiwe Hlatshwayo, yaşı büyük olmasına rağmen testi geçip diploma aldığını belirterek ‘‘Öğrencilerim, bakirelik diplomamı aldığımdan beri bana daha büyük saygı gösteriyorlar. Evlendiğimde kocama vereceğim en anlamlı ve büyük hediye diplomam olacak. Gerdek gecesi eşimin yüzünü şimdiden merak ediyorum’’ diye konuşuyor.
AFRİKA'YA YAYILIYOR
Öte yandan bekaret testi, dalga dalga Afrika kıtasına yayılırken, 22 yaşındaki öğretmen Sindisiwe Kheswa, bunun siyah ırka yapılabilecek ‘‘en büyük hakaret’’ olduğunu belirtiyor. Öğretmen Kheswa, törenleri gurur kırıcı diye niteleyerek ‘‘Bence cinsel yolla geçen hastalıkları azaltmak, kızlara onur zedeleyici testler yaparak değil, genis kitlelere verilecek eğitimle sağlanır. Siyah ırkın bir üyesi olarak bu uygulamayı şiddetle kınıyorum’’ diyor.
Bekaret testi, özellikle 6 ile 18 yaş arasındaki kızlara yapılıyor. Testte kızlar önce yere yatıyorlar. Kilot ve ayakkbılarını çıkartıyorlar. Sonra sırayla yaşlı kadınlar tarafından elle bekaret kontolünden geçiyorlar. Bakire olan kızları teşvik etmek için kol saati hediye ediliyor. Bekaret testleri okullarda da yapılıyor. Örneğin bir okulda bakire erkek ve kız çocuk ne kadar fazla ise, okul ödüllendiriliyor. Okullarda, bakire olmayan öğrencilere ceza uygulanmıyor. Spora yönlendirilerek seksi düşünmeleri önlenmeye çalışılıyor.