Dinozorlarların dönüşü

Güncelleme Tarihi:

Dinozorlarların dönüşü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

TOPRAK yer yerinden oynuyor, ağaçlar sarsılıyor. Ve dinozorların da korkulu rüyası olan dev etobur iki ayaklı etoburun başı görünüyor. Bir o ayağının, bir bu ayağının üzerinde yalpalayan T-Rex, karnını doyurmak için av aranıyor. Çok geçmeden kokusunu aldığı bir pachyrhinosaur'u yakalayan dev yaratık avını jilet gibi keskin dişleriyle parçalıyor.

Bu sahne bu yıl milyonlarca kişiyi sinemaya çekmesi beklenen Disney'in ‘Dinozor’ filminin başlarında yer alıyor. Toplam 12 yıllık bir çalışmanın ürünü olan ‘Dinozor’ filmi, Disney Dijital Stüdyoları'nın ilk yapımı. Film, Dijital Stüdyo'nun kurulmasıyla birlikte yaklaşık 200 milyon dolara mal oldu.

Şimdiye kadar çizgi film sektöründe hiçbir stüdyo Disney'in liderliğini yakalamayı başaramamıştı. Ancak Disney'in ortak olduğu Pixar Şirketi geçtiğimiz dönemde tamamen bilgisayar animasyonuyla çektiği ‘Toy Story’ (Oyuncak Hikayesi) serisi ve ‘A Bug’s Life' ile Disney'i geçmeyi başardı. Şimdi ise Disney, üç boyutlu bilgisayar animasyonuyla hazırlanmış ‘Dinozor’ filmiyle müthiş bir atak yapıyor.

‘Dinozor’ filminde bilgisayar harikası olan dinozorların hikayesi, yemyeşil dağların, masmavi göllerin ve gökyüzünün olduğu gerçek bir çevrede geçiyor. Filmde görülen doğa manzaraları, Florida, Avustralya, Venezüela, Los Angeles Arboretum, Ürdün, Hawaii, Mojave Çölü'ne ait. Ancak hiçbir görüntü doğanın birebir kopyası değil. Mesela bir sahnede görülün gökyüzü Venezüela'ya, dağlar Hawaii'ye ait, nehir ise tamamen bilgisayar animasyonu.

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Jurassic Park ile başlayan dino çılgınlığına Disney de ‘Dinozor’ filmiyle katıldı. Disney Dijital Stüdyoları'nın ilk filmi olan ‘Dinozor’ 6 yılda tamamlandı, 900'e yakın yazılımcı görev aldı. Filmde tarihöncesi dinolar, muhteşem bir dönüş yapıyor ve maceralarıyla izleyenleri büyülüyor.

KONUSU TARZAN'I ANDIRIYOR

Aladar' isimli bir iguanadon, yani bir dinozor yavrusu, tıpkı Tarzan gibi lemurlar tarafından yetiştirilir. Aladar, arkadaş canlısı maymunlar tarafından uyumlu ve duyarlı bir yaratık olarak yetişir. Ve dünya büyük bir meteor yağmuru tehditiyle karşı karşıya kalır. Aladar, maymun dostlarıyla birlikte güvenli bir yer aramak için sürüler halinde kaçışan gorillere katılır. Film böyle devam ediyor. Disney'in ‘Dinozor’ filmi için bundan daha iyi bir zamanlama olamazdı. 1993 yılında Steven Spielberg'in ‘Jurassic Park’ filmiyle başlanan dino-çılgınlığı hala devam ediyor. Discovery Chanel'in 3 saatlik ‘Dinozorlarla Yürüyüş’ isimli belgeseli 10.7 milyon izleyici çekerek rekor kırdı.

Disney'in dinoları nasıl hareket ediyor

İskelet:Teknisyenler iskeleti üç boyutlu olarak oluşturuyor. Bundan sonraki aşamada Disney'in çizgi film uzmanları devreye giriyor.

Deri: Alttaki kas tabakasına uygun olarak deri döşeniyor.

Ana hatlar: Çizgi filmciler dinozorun görünüş ve duruşunu belirliyor.

Kaslar: Model teknisyenleri iskeleti kirişler koyarak kuvvetlendiriyorlar. Bu kaslar esneyip büzülebiliyor.

Canlı gibi: Yaratık tümüyle ortaya çıktıktan sonra boyanıyor.

Özel efektlerin 27 yıllık tarihi

Bilgisayar grafiklerinin beyazperdedeki kullanımı son 27 yıl içinde büyük evrim geçirdi.

1973 Westworld: İlk kez grafikle görüntü oluşturuldu. Yul Brynner'in kafası başarılı bir grafikle koparıldı.

1977 Yıldız Savaşları: Ölüm Yıldızı'nın imha olduğu sahne 40 saniyelik bir bilgisayar grafiğinin eseriydi. 20 yıl sonra aynı Yıldız Savaşları baştan sonra grafiklerle donatılarak yeniden piyasaya sürüldü.

1985 Genç Sherlock Holmes: Barry Levinson'un filminde bir karakter ilk kez tamamen bilgisayarda oluşturuldu.

1991 Terminatör 2: James Cameron'un ikinci Terminatör filmindeki likit metal robot T1000 büyük ses getirdi.

1992 Kadına Ölüm Yakışır: Robert Zemeckis'in kara komedisinde Meryl Streep'in başı ters dönüyor, Goldie Hawn'ın vücudunda ise koca bir delik açılıyordu. Her ikisi de bilgisayar grafiği sayesinde yapılmıştı.

1993 Jurassic Park: Steven Spielberg'in bütün dünyada dinozor çılgınlığına yol açan filminde, dinozorlar bilgisayar ekranlarında yeniden canlandırıldı. .

1995 Toy Story: En iyi senaryoya sahip dijital film olarak tarihe geçti.

1999 Matrix: Filmin görsel efektleri Oscar

kazandı. Flow Motion adı verilen teknikle havada uçan mermilerin hareketi izlenebiliyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!